Mentőautókkal pótolják a foglalt mentőhelikoptereket

2011.04.07. 14:32
Mivel a budaörsi légimentőknek csak egy helikoptere van, ha ez sürgős esetet lát el vagy betegszállítást végez, a többi mentési feladatot mentőautókkal oldják meg, közölte az Országos Mentőszolgálat csütörtök reggeli cikkünkre reagálva. A mentőszolgálat szerint a Kartalon rosszul lett idős nő túlélési esélyeit nem befolyásolta, hogy helikopter helyett csak mentőautót tudtak küldeni a helyszínre.

Mint megírtuk, április 2-án Kartalra riasztották a légimentőket egy súlyos esethez. A budaörsi bázis egyetlen helikoptere azonban ügyeleti időben éppen egy beteget szállított Bécsbe - pénzért. A helyszínre ezért csak mentőautót tudtak küldeni.

Az OMSZ közleménye szerint április 2-án Kartal egyik lakásába hívtak mentőt. A legközelebbi mentőegység Aszódról percek alatt a helyszínre érkezett. A lakásban egy halott idős nő találtak, sem vérkeringés, sem légzés nem volt észlelhető.

Tekintettel arra, hogy ugyan reménytelennek tűnt az eset, de a halált csak mentőtiszt, vagy orvos állapíthatja meg, újraélesztési kísérletet kezdtek és egy magasabb szintű egységet kértek a helyszínre. A mentésirányító a hatvani esetkocsit riasztotta, amely 15 perc alatt a helyszínre érkezett és megállapította a halált.

A budaörsi mentőhelikopter ekkor éppen egy eszméletlen, lélegeztetett beteg szállítását végezte, erősítette meg a mentőszolgálat. Az OMSZ szerint ha helikoptert küldtek volna Kartalra, az sem gyorsabban nem ért volna a helyszínre, sem magasabb színvonalú ellátást nem tudott volna nyújtani mint az esetkocsi. A budaörsi mentőhelikopter foglaltsága a kartali beteg életesélyeit nem befolyásolta, hangsúlyozza a közlemény.

Az OMSZ kiemelte: a mentőhelikopterek ahogy eddig is, most is végezhetnek és végeznek betegszállítási feladatokat olyan esetekben, amikor ez orvos-szakmai szempontból indokolt. Tekintettel arra, hogy a tartalék gép beszerzése még folyamatban van, a betegszállítási feladatot szükség esetén az éppen szolgálatban lévő gépek valamelyike végzi. Az ilyen esetekben (pontosan úgy, mint amikor valamelyik mentőhelikopter éppen más esetet lát el, vagy az időjárás miatt nem bevethető), az eseteket földi mentőegységekkel látják el.