Riasztották a légimentőt, de nem ért rá

2011.04.07. 00:22
Április 2-án Kartalra riasztották a légimentőket egy súlyos esethez, a budaörsi bázis egyetlen helikoptere azonban ügyeleti időben éppen egy beteget szállított Bécsbe - pénzért. A légimentők ügyvezetője szerint a mentésirányítás tudott a betegszállításról, ezért mentőautót küldtek a helyszínre. Temesvári Péter ugyanakkor elismerte: jelenleg csak egy gépük van, így ha az beteget szállít, nem tudnak repülni sürgős esethez.

Április 2-án, szombaton délután hívás érkezett a légimentők budaörsi bázisára, hogy azonnal küldjenek helikoptert egy súlyos esethez a Pest megyei Kartalra. A légimentők azonban nem tudtak odamenni. Az egyetlen helikopter ugyanis éppen Bécsbe tartott, ahová információink szerint egy olyan beteget vitt a Honvédkórházból, akinek a szállítását pénzért rendelték meg.

A légimentők elvileg vállalhatnak pénzes megbízásokat, de csak akkor ha ez nem von el erőket fő feladatuktól, a sürgős esetek mentésétől. Ebben az esetben az volt a furcsa, hogy a pénzes szállítást ügyeleti időben végezték és nem volt másik helikopter, ami fel tudott volna szállni.

Még érdekesebb, hogy egy néhány héttel ezelőtt kiadott belső utasítás szerint a mentőhelikopterek alapesetben nem szállíthatnak beteget az egyik kórházból a másikba. Ilyet csak nagyon indokolt esetben tehetnek, például akkor, ha a beteget gyorsan kell azonnali, életmentő beavatkozásra szállítani egy másik helyre. Ilyenkor is mérlegelni kell azonban azt, hogy a légi szállítás valóban jelentős időnyereséget jelent-e a földi szállításhoz képest. Úgy tudjuk, az utasításban külön szerepel az is, hogy a légi betegszállítás indoka önmagában nem lehet az, hogy a szállítandó beteg valamilyen befolyásos vagy magas beosztású személy hozzátartozója.

Április másodikán valóban szállítottunk egy beteget Bécsbe, ismerte el kérdésünkre Temesvári Péter a Magyar Légimentő Nonprofit Kft.  ügyvezető igazgatója. "Egy igen súlyos állapotú, géppel lélegeztetett beteget szállítottunk, aki a célintézményben műtéti ellátásra szorult" - tette hozzá. Az ügyvezető szerint a riasztási protokoll "orvos-szakmailag indokolt esetben" lehetővé teszi a betegszállítást is, sőt naponta végeznek ilyen feladatokat. "A szállított beteg állapota indokolttá tette a légi szállítást."

Továbbra is kérdéses azonban, hogy a bécsi betegszállítás miatt hogyan tudta volna ellátni feladatát a budaörsi bázis, ha nem volt másik gép, amit egy sürgős esethez riaszthattak volna. Mint Temesvári Péter közölte: A tervezhető betegszállításokat legtöbbször a tartalék helikopterrel hajtották végre, ilyen azonban most nincsen. Hozzátette azonban, hogy a minisztérium megadta az anyagi fedezetet a másik gép beszerzésére, így az hamarosan megtörténik. A légimentők vezetője azt is nyomatékosan leszögezte, hogy az Országos Mentőszolgálat Irányító Csoportja tudott a hétvégi betegszállításról, ezért a körzet mentési feladataihoz, így a kartali esethez is földi egységeket riasztott.

Mint korábban beszámoltunk róla, a légimentőknél korábban is voltak problémák amiatt, hogy ügyeleti időben pénzért betegszállítást vállaltak. Beszámoltunk arról is, hogy az Országos Mentőszolgálat és a légimentők közötti szervezési anomáliák miatt előfordult, hogy egy balesethez két helikopter is ment, máskor a légimentők kifogásolták, miért nem riasztották őket. Az anomáliák miatt a Nemzetierőforrás-minisztérium egészségügyi államtitkársága tavaly év végén belső vizsgálatot rendelt el.

A vizsgálatról végül nem hoztak nyilvánosságra semmilyen jelentést, és a tárca vezetői sem nyilatkoztak esetleg feltárt hiányosságokról. Febuárban mégis indoklás nélkül menesztették a légimentők korábbi vezetőjét, Túri Pétert.