A pápa kinevezte a pécsi püspök utódját

2011.04.09. 10:33 Módosítva: 2011.04.09. 12:56
Az Index információi szerint pénteken megérkezett Budapestre a Vatikánból az a levél, amelyben a katolikus egyházfő megnevezte Mayer Mihály, lemondott pécsi püspök utódját. A botrányok miatt lemondott Mayer helyére Udvardi György esztergomi segédpüspök került.
Udvardy György (fotó: uj.katolikus.hu)
Udvardy György (fotó: uj.katolikus.hu)

Szombaton délben jelentették be, hogy a botrányok miatt januárban lemondott Mayer Mihály helyére Udvardy Györgöt nevezte ki a pápa a pécsi püspöki székbe.

A kinevezés a hagyományoknak megfelelően zárt borítékban érkezett már pénteken a Vatikánból, de nyílt titok volt Udvardy kinevezése, az Index órákkal a bejelentés előtt értesült az eddigi esztergomi segédpüspök megbízatásáról.

A januári üresedés miatt eddig Veres András szombathelyi püspök apostoli kormányzóként irányította a pécsi egyházmegyét is. A katolikus liturgiában fontos húsvéti ünnepek miatt azonban meggyorsították az utód kijelölését.

Udvardy György 51 éves, 1985-ben szentelték pappá. Tíz éve ő vezeti a magyar katolikus egyház Országos Hitoktatási Bizottságát. 2004-ben kapta meg a Marazanae-i címzetes püspöki címet, és ekkor nevezték ki Esztergom-Budapesti segédpüspökké is.