Imatalálkozó az ördögi kör ellen

2011.04.10. 18:44
Fontos a roma népesség helyzetét jellemző "ördögi kör" megtörése, mert ha nem tesszük, egyre több embert kell majd mind kevesebbnek eltartania - mondta a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára vasárnap az európai romákért tartott egyházi imatalálkozót megelőzően a pálhalmai börtönben.

Balog Zoltán szerint "divatba jött" a romákról beszélni. S hogy így van, abban Magyarországnak jelentős szerepe van. "Rájöttünk arra, ha nem foglalkozunk ezzel a kérdéssel, ez a probléma úgy el fog mélyülni Magyarországon, hogy többség és a kisebbség együttélését is lehetetlenné teszi - mondta az államtitkár.

Az "ördögi kör" az alacsony iskolázottság, az abból adódó munkanélküliség, a szociális segélyen élés, a rossz egészségi állapot, a korai halandóság mellett a magas születési arányszám. "Ha a két dolgot egymás mellé rakjuk, azt jelenti, hogy egyre több embert kell eltartani (...) egyre kevesebb embernek - tette hozzá a politikus. "Ezt az ördögi kört meg kell törni. Ez az általános romastratégiának a kiinduló pontja" - mondta.

Úgy fogalmazott, a mi feladatunk az, hogy segítsünk azokon is, akik saját hibájukból, s azokon is, akik nem abból jutottak bajba. Abban, hogy akik letöltötték a büntetésüket, s kiszabadulásuk után ne újra a bűnözés útját válasszák, sokat segíthetnek az egyházak és a lelkészek által nyújtott lelki többlet, mondta.

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta: a roma népesség 85 százaléka munkanélküli, ezért fontos, hogy a négy év alatt létrehozandó 400 ezer munkahely negyedét a romák számára teremtik meg, s magasabb arányban juttatnak számukra közmunkát. Munkahelyekbe invesztálni ugyanis távlatban is olcsóbb, mint büntetés-végrehajtási intézetekbe, szociális segélyezésbe.

A nemzetközi romanap alkalmából, s a legnagyobb amerikai protestáns egyház, a Presbyterian Church kezdeményezéséhez csatlakozva, a pálhalmai  Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben mintegy 80 fogvatartott vett részt a vasárnapi ökumenikus imatalálkozó programjában, meghallgatva a Békefy Lajos börtönlelkész által ismertetett, az európai roma népesség helyzetéről szóló tájékoztatót, valamint a Mélykúton fogvatartottak Kodály Kórusát és Krisztus Szeretete Egyház zenekarának műsorát.

Ott volt a találkozón Csóti András büntetés-végrehajtási vezérőrnagy, főtanácsos, továbbá a református egyház és a börtönlelkészek szervezetének, a Testvéri Börtöntársaságnak a képviselői is. Az egyházi romatalálkozót a jövőben szeretnék minden évben megrendezni.