Egy performance-on a Jobbik és az MSZP

2011.04.11. 14:20
Bizonyos esetekben háromszor annyi építményadót kell fizetniük az érdi polgároknak, mint korábban. Az emelés ellen performance-t szervez egy civilt, amire a politikusok is rárepültek. A KDNP helyi országgyűlési képviselője az adót ellenzőkkel van, a fideszes polgármester levélben magyarázta meg neki álláspontját.

Levelet kaptunk pár napja az érdi MSZP elnökségi tagjától, Szűcs Gábortól, aki „egy civil szervezésű demonstrációra” küldött meghívót. A hétfő esti tüntetést a helyi adóemelések ellen szervezték, erről majd később.

A beszédet mondók között, nevek említése nélkül, a következőket sorolta fel: MSZP- Jobbik, KDNP, Civil-Érdek, civil személyek.

A felsorolás pikantériája, hogy korábban az MSZP leghatározottabban elutasított bármilyen, akár helyi közösséget a Jobbikkal, sőt, a Fideszt vádolta együttműködéssel egy olyan párttal, amit Mesterházy Attila pártelnök fasisztázott le.

Mielőtt felhívtuk Szűcs Gábort, beszéltünk Fehér Zsolt szervezővel is, aki szerint nem is demonstráció lesz ez, hanem performance, ahol a helyi emberek – köztük politikusok is – elmondhatják véleményüket az érdi adóemelésekkel kapcsolatban. A résztvevőktől azt kérik, hozzanak magukkal takarót, hogy megmutathassák, meddig ér.

„Nem működünk együtt a Jobbikkal helyi ügyekben – mondta Szűcs Gábor. – Amikor mi rendeztünk tüntetést az adóemelés ellen, azon is megjelent a Jobbik.” Szűcs elmondta még, hogy a meghívóról – aminek mégiscsak az a legérdekesebb része, hogy a Jobbik és az MSZP egymás mellett szerepel – nem egyeztetett a pártközponttal.

További érdekesség, hogy Aradszki Andrásnak, a KDNP országgyűlési képviselőjének az új építményadóval minden bizonnyal nem szimpatizáló levelét is felolvassák a performance-on, miközben a városban a Fidesz van hatalmon. Boldog Anna, a polgármester kabinetfőnöke erről azt mondta, hogy Aradszki vélhetően „az információk teljes körének hiányában fogalmazta meg” észrevételeit. A polgármester ezért hónapokkal ezelőtt hosszú levélben tájékoztatta őt a valós adatokról és számokról, és rendszeres konzultációt is biztosított neki. Ezekre egyelőre nem érkezett reagálás az országgyűlési képviselőtől, állítja a kabinetfőnök.

Ott lesz a rendezvényen T. Mészáros András fideszes polgármester is – ezt Boldog Anna is megerősítette, bár, mint mondta, „a helyi MSZP megpróbálta magának kisajátítani a rendezvényt”.

Az MSZP és a Jobbik közös részvételénél is érdekesebb – vagy inkább húsbavágóbb – maga az ügy.

Érden az önkormányzati választás után, ahol 2006 után 2010-ben is a fideszes T. Mészáros András győzött, novemberben döntött a közgyűlés az építményadó módosításáról. A változás lényege az volt, hogy az értékalapú adóztatást felváltotta a négyzetméterhez kötött. A performance szervezőjének, Fehér Zsoltnak így az eddig évente fizetett 15 ezer forint helyett 40 846 forintot kell fizetnie. És nemcsak ő az, akinek közel háromszorosára emelkedett a fizetnivalója, mivel az önkormányzat 335 millió forintos pluszbevételre tesz szert az őszi döntéssel.

De még az adóemelés ellen sem lenne ekkora felzúdulás, ha a szervezők szerint nem lenne igazságtalan az új rendszer. Egy ófalui vályogházban élő nyugdíjas így ugyanolyan alapon fizet építményadót, mint egy úszómedencés kertvárosi luxusvillában élő polgártársa – csak az ingatlan négyzetmétere, nem pedig az értéke számít.

A kabinetfőnök szerint viszont nem az ingatlanok alapján tesznek különbséget, hanem az ingatlan tulajdonosainak anyagi lehetőségei szerint. Ezért szerepel a jogszabályban a méltányosság, amit bármelyik érdi polgár kérhet a hivataltól. 2010 hasonló időszakához képest a mai napig 88 emberrel többen nyújtottak be méltányossági kérelmet.

Az új szabályok ugyanakkor nincsenek kőbe vésve, állítják a polgármesteri hivatalnál: az év közepén, az addigi tapasztalatok tükrében felülvizsgálhatják az adórendeletet és beépíthetik a tapasztalatokat”.