Blanka, Bianka
9 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Kifizetik a tűzoltók elmaradt túlórapénzét

2011.04.11. 12:28
Év végéig kell kifizetni a tűzoltók elmaradt túlmunka díját, ami a Belügyminisztérium számításai szerint összességében 6,5 milliárd forint lesz. A szakszervezetekkel már megállapodtak a számítás módjában.

Egy uniós irányelv alapján, 2004. január 1-jétől - Magyarország uniós csatlakozásától - itthon is 48 órára csökkentették a tűzoltók addig 54 órás heti munkaidejét, túlórákkal együtt. Azonban 2008. január 1-jéig az ezen felüli munkaórákat nem túlmunka díjként fizették ki.

A tűzoltók több száz pert indítottak a pénzükért és a Legfelsőbb Bíróság elvi állásfoglalásában meg is állapította, hogy követelésük jogos. Kontrát Károly belügyminisztériumi államtitkár hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta: ezzel egy újabb, a Gyurcsány-kormány által itt hagyott csontvázat sikerült kipenderíteni a szekrényből.

A pénzből az állami tűzoltóságok munkatársainak körülbelül 72 millió forint jár, ezt az állam fizeti. A pénz nagy részét azonban az önkormányzatoknak kell kifizetniük, ők tartják fenn ugyanis a tűzoltóságok legtöbbjét.

Pintér Sándor belügyminiszter arra kéri az önkormányzatokat, hogy év végéig fizessenek, azonban sem Kontrát Károly, sem Bakondi György nem beszélt arról, hogy a nehéz helyzetben lévő önkormányzatok miből fogják kigazdálkodni ezt.

Kontrát mindehhez hozzáfűzte: a kifizetések elmaradásáért nem tehetők felelőssé az önkormányzatok, mert a tűzoltók igényének jogosságát az előző kormányok vitatták és azt mondták, nem kell fizetni.

Bakondi György katasztrófavédelmi főigazgató elmondta: a tárca számításai szerint 6,5 milliárd forintot kell kifizetni, április 22-éig pedig várhatóan több érintettel, egyenként is meg kell állapodni a pénzösszegekről.

A munkát nehezíti, hogy sokan már nyugállományban vannak a tűzoltók közül, és így nehezebb elérni is őket. A végleges kifizetendő összeg csak ez után derül ki. Egyébként tűzoltóságonként 10 millió és 60 millió forint között mozog az összeg, a fővárosban azonban 823 millió felett van, mert itt több mint 1700 tűzoltó dolgozik.