Lázár a hazaárulózó nemzetiszocialistáknak üzent

2011.04.11. 18:08 Módosítva: 2011.04.11. 18:13
A Jobbik javaslatai támogathatatlanok, a magyar termőföldet és vízkészletet védeni akaró indítványuk jogi és tartalmi értelemben is minősíthetetlen, mondta Lázár János, miután Novák Előd az alaptörvény módosítóinak szavazásakor azt mondta a Parlamentben: "a hazaárulókkal szemben megvédem a magyar földet". Lázár szerint a jobbik elutasított javaslata liberalizálná a föld- és ivóvíz-értékesítési viszonyokat, és Magyarország ezzel kilépne az EU-ból.

A Jobbik módosító javaslata az alaptörvényben rögzítette volna, hogy "a termőföld és az ivóvízkészlet kizárólag magyar állami vagy helyi önkormányzati tulajdonban, illetve magyar természetes személy tulajdonában lehet". A jobbikos Novák Előd a javaslat név szerinti szavazásán, a parlamentben úgy adta le voksát, hogy előtte azt mondta: "a hazaárulókkal szemben megvédem a magyar földet".

A jobbikos politikus stílusát Lázár János felháborítónak nevezte, és minden fideszes képviselőtársa nevében visszautasítja azt, hogy bárki hazaárulónak nevezzen bármely parlamenti képviselőt Magyarországon. Úgy fogalmazott, sajnálja, hogy a házvezetés nem járt el korrekten az ülésen, "ami Balczó Zoltán (Jobbik) eddigi házvezetési munkáját illetően egészen meglepő folyamat. Eddig a Ház alelnöke mindig korrekten vezette a Ház ülését, de láthatóan elragadta a hév, és nem volt képes korrekt, tisztességes szempontokat érvényesíteni".

Lázár János úgy fogalmazott: a Jobbik képviselőinek, "a nemzetiszocialisták képviselőinek" a javaslata érzékelhetően nem érti, hogy a magyar föld védelme esetén miről van szó, mit jelent a nemzeti érdek védelme. A Jobbik nem kevesebbre tett javaslatot, mint hogy Magyarország lépjen ki az Európai Unióból - mondta a politikus, aki szerint a Jobbik jogi és tartalmi értelemben minősíthetetlen, támogathatatlan javaslatokkal állt elő. Kijelentette: pártja szerint Magyarország szükségszerűen az EU tagja, ezen nem szándékoznak változtatni.

Ez a fideszes álláspont a jobbikos képviselők egy részének úgy tűnik, "értelmi képességeit meghaladta, és egy olyan javaslatot terjesztettek be, amelynek megvalósulása esetén a Jobbik teljes egészében liberalizálná a föld- és ivóvíz-értékesítési viszonyokat" - fogalmazott Lázár János. Hangsúlyozta, hogy a kormányváltás óta több olyan intézkedés történt, amely egyetlen célt szolgált, mégpedig azt, hogy a magyar föld maradjon nemzeti tulajdonban, nemzeti érdekkörben. Hozzátette azt is, hogy kétharmados törvényben szándékozzák rendezni a földviszonyokra vonatkozó szabályokat az új alkotmány elfogadása után.

Az pedig - folytatta -, hogy "természetes személy ivóvízkészlet felett diszponáljon, ahogy ezt a Jobbik javasolja, őrültség. Mi ehhez a nevünket és a szavazatunkat nem fogjuk adni". A Fidesz álláspontja ugyanis az, hogy az eddig privatizált ivóvízhálózatokat is újra állami tulajdonba kell venni, és minden ivóvízhálózatnak állami, maximum önkormányzati tulajdonban kell lennie - ismertette a frakcióvezető.