Maradnak a megyék

2011.04.11. 12:22 Módosítva: 2011.04.11. 15:12

A Fidesz-KDNP frakciószövetség hétfő délelőtti ülésén úgy döntött, hogy támogatják azt a módosító indítványt (pdf), mely az Alaptörvény-tervezetben a vármegye-szót mindenhol megyére cserélné.

A megyék vármegyére keresztelésének ötlete az Index információi szerint a döntési hierarchiában "nagyon magasan" született. A ma már avíttasnak hangzó vármegyei rendszer azonban a királyi vármegyék történelmi hagyományának felélesztése mellett rossz érzéseket kelthet azok körében, akiknek a felmenői vármegyei jobbágyok voltak.

Ezt szem előtt tartva pár hete Lázár János frakcióvezető is úgy nyilatkozott, hogy inkább a megye elnevezést pártolná, a múlt héten pedig a "vívódó" Orbán Viktor miniszterelnök is úgy döntött, nem támogatja a megyék átkeresztelését.

A vármegyéket már korábban is megpróbálták megyére visszanevezni a tervezetben, de az a Jobbik és néhány fideszes képviselő ellenállásán megbukott. Az Index információi szerint ugyanakkor a javaslatot most jelentős többséggel támogatta a két frakció.