Politikusoknak bérelték ki az önkormányzati vendégházat Hajdúhadházon

2011.04.12. 16:54 Módosítva: 2011.04.12. 22:42
A hajdúhadházi romák éhségsztrájkba kezdenek, amíg a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület be nem fejezi a demonstrációt a településen. A polgármesteri hivatal szerint politikusoknak bérelték ki az önkormányzat vendégházát Hajdúhadházon. Rubi Gergely jobbikos képviselő, az egyesület tagja szerint két hétig tart akciójuk, az ezalatt a városba érkező politikusok laknak a vendégházban.

Tudomása szerint a Hajdúhadházon járőröző, Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjainak egy részét az önkormányzat vendégszobájában, a városgondnokság épületében szállásolták el, a polgármester tudtával, ezt pedig sérelmezik, mondta Alföldi Lakatos Gábor cigány kisebbségi önkormányzati vezető.

Hétfő este óta Hajdúhadházon tart megerősített járőrszolgálatot 200 emberével a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület. A helyi romák szeretnék elérni, hogy a demonstráció mihamarabb véget érjen, és sérelmezik, hogy szerintük a résztvevők egy részét az önkormányzat vendégházában szállásolták el.

Hajdúhadház országgyűlési képviselője húsz politikus elszállásolására bérelte ki a település határában, az állatvásárnál lévő vendégházat. Rubi Gergely (Jobbik) erről személyesen tárgyalt Csáfordi Dénes polgármesterrel, mondta Tóthné Ilyés Edit, a polgármesteri hivatal sajtóreferense.

Tóthné Ilyés Edit sajtóreferens azt mondta, hogy a szállásként szolgáló panelépületben húsz ágy van, nyáron elsősorban lengyel cserediákokat szoktak itt elhelyezni, akik Hajdúhadház testvérvárosából érkeznek. Szezonon kívül az épület üresen áll. Csáfordi Dénes polgármestert a közelmúltban személyesen kereste meg hivatalában a város országgyűlési képviselője, Rubi Gergely, hogy politikusoknak szeretné bérbe venni az épületet. Meg is állapodtak, hiszen a városnak minden bevétel jól jön. A sajtóreferens hozzátette, továbbra is úgy tudják, hogy a szálláson nem polgárőrök, hanem politikusok vannak. Azt nem tudni, meddig maradnak.

A vendégházban azokat a jobbikos politikusokat - országgyűlés képviselőket, valamint debreceni és hajdú-bihari önkormányzati képviselőket - helyezik el, akik a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület két hétig tartó járőrözésének idején érkeznek Hajdúhadházra, mondta Rubi Gergely. A politikus, aki a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagja, azt is elmondta, hogy az esti órákban az Országos Polgárőr Szövetség téglási és hajdúhadházi egységeivel közösen két betörőt elfogtak a városban, akiket együtt adtak át a rendőrségnek.

Csáfordi Dénes polgármester már korábban állást foglalt az egyesület kezdeményezéséről, eszerint a hajdúhadházi önkormányzat semmilyen hivatalos értesítést nem kapott és az önkormányzat sem fordult kéréssel a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesülethez a közbiztonság javítása érdekében. Hajdúhadházon a városi rendőrkapitánysággal együttműködve az Országos Polgárőr Szövetség helyi szervezete lát el polgárőri feladatokat.

A polgármester most ezt azzal egészítette ki: a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület helyi csoportja tavaly augusztus óta működik Hajdúhadházon. A polgármester szerint, ha helyi emberek összefognak a közbiztonság javításáért, az jó, de az már nem annyira jó, ha idegenek próbálnak rendet teremteni, mert ez a rendőrség feladata. Ugyanakkor szerinte bejegyzett egyesületről van szó, ha törvényes keretek között működik, kitiltani sem lehet a városban demonstrálókat.

Nem kérnek a megerősített járőrszolgálatból a hajdúhadházi romák, mondta Hortó József, a Roma Egyeztető Fórum elnöke. "Ha rendezvényt akarnak tartani, jöjjenek, nem félünk tőlük, szeretettel várjuk őket, de hagyják békén a cigányokat, engedjék iskolába a gyerekeinket" - tette hozzá. Mint mondta, a hajdúhadházi romák - köztük gyerekek is - éhségsztrájkba kezdenek,amelyet addig nem hagynak abba, amíg a fekete egyenruhások be nem fejezik a demonstrációt.

Két hétig maradnának

Két hétig tartó, mintegy kétszáz tagjukkal végrehajtandó akciójukat figyelemfelhívásnak szánják, mivel az egyesület szerint a Hajdú-Bihar megyei településen rengeteg a rablás, nem megfelelő a közbiztonság, mondta Rubi Gergely jobbikos képviselő, az egyesület tagja. Rubi szerint erről nem a rendőrség tehet, ugyanis rendkívül kevesen vannak, sok esetben egyetlen járőr jut a három szomszédos településre: Hajdúhadházra, Téglásra és Bocskaikertbe.

"Szeretnénk, ha nem csak ilyenkor, hanem máskor is megerősített erőkkel lenne jelen a rendőrség" - utalt a politikus arra, hogy akciójuk idején több mint negyven rendőr tartózkodik a városban. Azt is szeretnék elérni, hogy a debreceni lovas rendőrök ne csak idegenforgalmi látványosságok legyenek a turisztikai szezonban, hanem a Hajdúhadház környéki erdőkbe, mezőgazdasági földekre is eljutnának, ahol sok a lopás, a rablás.

Rubi szerint a lakosság örömmel fogadta az egyesület járőreit, akiket állítása szerint családi házban szállásolnak el, élelmezésüket szintén helybeliek vállalták. A politikus elmondta, hogy a Jobbik vasárnap demonstrációt tart Hajdúhadházon Vona Gábor pártelnök részvételével.

A településen, ahol nagyszámú roma él, rend van, kedd délutánig semmilyen incidens nem történt, tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója. Néhány autóból helyi roma lakosok kikiabálnak a járőrözőkre, majd tovább hajtanak.

A rendőrség emelt létszámmal van jelen

Hajdúhadházon egy korábbi bűncselekmény kapcsán emelt létszámmal lát el szolgálatot a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság és a Készenléti Rendőrség állománya, tájékoztatott a rendőrség kedden késő délután. A rendőrség tájékoztatása szerint Hajdúhadházon az egyesület mintegy negyven tagja jelent meg, a hajdúhadházi rendőrkapitányság vezetője egy korábban elkövetett bűncselekmény kapcsán fokozott ellenőrzést rendelt el, amely jelenleg is hatályban van.

A hajdú-bihari főkapitányság közleménye szerint a rendfenntartás állami monopólium, arra csak a rendőrségnek van felhatalmazása. "Az a személy, aki ebben a tevékenységben gátolja a rendőrséget, vagy önhatalmúlag átlépi a jogszabály adta kereteket, törvénysértést követ el" - írták.

Hajdúhadházon 2009-ben 703, 2010-ben 706 bűncselekmény vált ismertté a hatóság előtt. A bűncselekmények struktúráját vizsgálva megállapítható, hogy a vagyon elleni bűncselekmények domináltak, az összes bűncselekmény 70 százaléka vagyontárgyat sért. Az elmúlt két évben összesen hét rablás történt, az elkövetőket elfogták. 2011 első három hónapjában az elkövetett bűncselekmények száma 19 százalékkal mérséklődött.

A romák lakta utcákban nem járőröznének

Ígéretet kaptak arra, hogy a romák lakta utcákon nem fognak járőrözni a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai, mondta Hortó József, a Roma Egyeztető Fórum elnöke, aki részt vett azon az egyeztető fórumon, amelyet kedden tartottak a városban cigány kisebbségi önkormányzati képviselők, roma civil szervezetek vezetői a rendőrség, a polgármester és a jegyző részvételével.

Arról is beszéltek, hogy a cigányság nem szervez ellendemonstrációt, ha pedig provokálják őket, azt azonnal jelentik a rendőrségen, a rendőrök mindenkit meg fognak védeni. Hortó azt mondta, tisztában vannak azzal, ha olajat öntenek a tűzre, még nagyobb lesz, és ők ezt nem akarják, szeretnék békésen megoldani a helyzetet. A romáknak most azt tanácsolják, maradjanak otthon vasárnap, amikor a Jobbik demonstrációt tervez Hajdúhadházon Vona Gábor pártelnök részvételével.

Kormánymegbízott: Ne üljenek fel a hecckampánynak

Balog Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára kezdeményezésére Pintér Sándor belügyminiszter és Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszterközött április 5-én született egy megállapodás a gyöngyöspatai és hejőszalontai konfliktusok után. Ez a kormánymegbízottakra testálta a hasonló konfliktusok kezelésének koordinálását a rendőrség, a társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárság munkatársainak, a polgármester és a cigány kisebbségi önkormányzat vezetőjének bevonásával.

Rácz Róbert Hajdú-Bihar megyei kormánymegbízott azt mondta, hogy még a megállapodást megelőzően felvette a kapcsolatot Hajdúhadház polgármesterével, alpolgármesterével, a rendőrség megyei és városi vezetőivel, valamint Aba-Horváth Istvánnal, a Hajdú-Bihar megyei cigány kisebbségi önkormányzat vezetőjével, illetve a helyi polgárőrség képviselőivel. Szerinte egy-két extrém bűneset joggal borzolja a kedélyeket, de a rendőrség felelőssége, hogy ne maradjon felderítetlen cselekmény. A felderítési mutató pedig jó.

A kormánymegbízott elmondta: tapasztalata szerint Csáfordi Dénes polgármester igyekszik az egész település gazdája lenni, nem feszültségeket szítani, hanem békét teremteni. Hajdúhadházon nem úgy zajlanak a mindennapok, hogy cigány és nem cigány között ellentétek, problémák vannak. "Csinálni kell a konfliktusokat, ide hozni kell zsákban" - fogalmazott a kormánymegbízott, aki szerint ez nem azt jelenti, hogy a közbiztonság javítása érdekében ne kellene tenni. De leszögezte: a közbiztonság kérdése nem etnikai alapú.

"Aki a szép fényes ruháját megvillantja, nem fogja megoldani a hajdúhadháziak problémáit" - véli a kormánymegbízott, aki szerint polgárőrnek lenni nem önbevallás kérdésre, mert önhatalmúlag önmagát rendfenntartónak nem kiálthatja ki senki. A jó szándékot persze nem vonja kétségbe, de fontos a helyzet pontos ismerete és átlátása is. "Hűbele Balázs módjára folytat politikai párt politikai haszonszerzésért akciót a maga ügyefogyott módján, az ott élők rovására. A probléma létezik, de a megoldás nem ilyen primitív. Akinek itt dolga van, az a magyar állam és a hajdúhadházi emberek" - szögezte le Rácz Róbert. szerinte az lenne a kívánatos, ha a hajdúhadházi roma közösség nem ülne fel a hecckampánynak, keresztülnézne a helyzeten.  • Hírek
  • Bankszámla