Hátast dobtak az amerikai nagykövet lövéseitől a magyar honvédek

2011.04.13. 15:31 Módosítva: 2011.04.13. 16:20
Eleni Tsakopoulos Kounalakis amerikai nagykövet új oldaláról mutatkozott be a dóci lőtéren. Az alacsony termetű, törékeny nő nem kicsit lepte meg a katonákat azzal, hogy szinte az összes fegyvert kipróbálta, és mindegyikkel tudott bánni.

A honvedelem.hu fantasztikus cikkben és videóban számol be a nagykövet asszony dóci lőtéren tett terepszemléjéről.

Fotók: Honvedelem.hu / Tóth László
Fotók: Honvedelem.hu / Tóth László

A Magyar Honvédség Műveleti Tanácsadó és Összekötő Csoport (Operational Mentoring and Liaison Team, OMLT) Afganisztánba készülő 6. váltásának tagjait látogatta meg a terepen, és közben minden kézi lőfegyvert kipróbált. A célok többségét első lövésére ledöntötte, amit az amerikai és magyar katonák nyílt színi tapssal ismertek el. A honvedelem.hu azt írja, a nagykövet asszony kezében nem most volt először fegyver, otthon szenvedélyesen vadászik.

05 1302554094

Kounalakis asszony részletes tájékoztatást kért minden lőfegyverről, kíváncsi volt arra is, hogy hány lőszer fér a tárakba és a gépkarabélyokkal, géppuskákkal mekkora sorozatokat lehet leadni a csövük veszélyes felmelegedése nélkül.

"Pisztollyal első lövésre szíven találta az ellenséget jelző táblát, M4-es gépkarabéllyal is azonnal lebuktatta a célt, az AK-63F-el leadott rövid sorozatai közül viszont csak a második volt sikeres, de a PKM géppuskával és az M1 mesterlövész puskával javított: mindkettővel megint elsőre talált. A katonák megtapsolták a látszatra törékeny mesterlövész hölgy teljesítményét. Eleni Tsakopoulos Kounalakis szerényen, de látható büszkeséggel fogadta a gratulációkat és elmondta: a magyar gyártmányú Szép M1 mesterlövészpuska nyerte el leginkább a tetszését. Ilyen még sosem volt a kezében, könnyű a súlya, egyszerű a kezelése és nagyon pontosan lehet vele lőni" - idézzük a honvédelem.hu-t.

Robert W. Duggleby ezredes, az USA véderő attaséja is megtekintette vele az OMLT látványos zárógyakorlatát április 11-én. A kis létszámú, kiképzőkből álló alakulat 2009-ben kezdte meg működését Afganisztánban. Az Ohio-i Nemzeti Gárdával együttműködve, a magyar vezetés alatt álló OMLT segíti az Afgán Nemzeti Hadsereg Baghlan tartományba települt 209. hadtest 2. dandár 3. zászlóaljának műveleti felkészítését.