Hella
10 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Lecserélik a NENYI-t a preambulumra

2011.04.13. 16:34
Egy év után le lehet majd szedni a közintézmények faláról a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozatát. Az intézmények látogatói azonban nem maradnak fennkölt olvasnivaló nélkül, az új alkotmány elfogadása után a NENYI helyett a preambulum, vagy annak egy rövidített változata kerül majd a nemzeti színű keretezésbe.

„Legyen béke, szabadság és egyetértés.” Ezzel a mondattal kezdődött a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozata, amelyet 2010 júliusa óta 50-szer 70 centiméteres keretben ki kell helyezni az államigazgatási szervek, hivatalok és intézmények falára. A kétharmados Fidesz-győzelmet követő hetekben kormányrendeletként kihirdetett szimbolikus szöveg karrierje kevesebb mint egy év után véget érhet.

A sok kritikát kiváltó NENYI-t ugyanis az Index információi szerint az alkotmány bevezetőjével váltják fel az új alaptörvény parlamenti elfogadása után.

04

A preambulum eleve olyan szövegként készült, amilyennek az Orbán-kormány a NENYI-t szánta. Schmitt Pál köztársasági elnök nemrég még a jogi szakzsargon félretételét is javasolta, hogy minél magyarabb hangzású legyen a bevezető. Schmitt felvetése után a Fideszben változtattak is az elnevezésen, a szövegező bizottság bejelentette, hogy a preambulumot Nemzeti Hitvallásnak fogják nevezni.

A szöveg így kezdődik:

Mi, a magyar nemzet tagjai, az új évezred kezdetén, felelősséggel minden magyarért: kinyilvánítjuk az alábbiakat:

Büszkék vagyunk arra, hogy Szent István királyunk ezer évvel ezelőtt szilárd alapokra helyezte a magyar államot, és hazánkat a keresztény Európa részévé tette.

Büszkék vagyunk országunk megmaradásáért, szabadságáért és függetlenségéért küzdő őseinkre.

Büszkék vagyunk a magyar emberek nagyszerű szellemi teljesítményeire.

Büszkék vagyunk arra, hogy népünk évszázadokon át harcokban védte Európát, s tehetségével, szorgalmával gyarapította annak közös értékeit.

A NENYI idézett kezdőmondata sem veszik el, de nem lesz a kifüggesztett preambulumban. A Legyen béke, szabadság és egyetértés mondat ugyanis az alkotmány legvégére került.