Lemondott Tiszacsege polgármestere

2011.04.13. 23:44
Nem tudták kifizetni a település közalkalmazottait, ezért lemondott Tiszacsege független polgármestere. Tiszacsege azért várt fizetésképtelenné, mert tavaly hiába nyertek egy pályázaton pénzt óvodaépítésre, a támogatás nem érkezett meg, és ezért kénytelenek voltak banki kölcsönt felvenni.

Lemondott posztjáról Jónás Sándor, a Hajdú-Bihar megyei Tiszacsege független polgármestere, valamint Nagy Miklós alpolgármester az önkormányzat szerdai rendkívüli ülését követően.

A község 132 millió forintos banki tartozása miatt nem tudta kifizetni a szerdán esedékes közalkalmazotti béreket és segélyeket. A bank egy ingatlanértékesítéssel egybekötött konstrukciót dolgozott ki a település működőképességének helyreállítására, de ezt a képviselő-testület leszavazta - indokolta lemondását a polgármester az MTI-nek.

Az ügy előzménye, hogy tavaly új óvodát építtetett az önkormányzat, az ehhez elnyert pályázati pénz nem érkezett meg, így banki hitelt kellett felvenniük. Mivel a hitelező pénzintézet leemelte az áprilisi törlesztőrészletet arról a számláról, amelyre a juttatásokra szánt pénzek érkeznek, az önkormányzat fizetésképtelenné vált - magyarázta Jónás Sándor.

Mint mondta, a bankkal időközben megállapodtak abban, hogy bizonyos önkormányzati tulajdonú ingatlanokat banki jelzálog bejegyzésével kívánnak értékesíteni, így akár már csütörtökön ki tudták volna fizetni a juttatásokat. A héttagú (két fideszes és öt független képviselő alkotta) testület azonban ezt az elképzelést 3:4 arányban leszavazta.

"Az ülésen ezután szünetet rendeltem el, majd bejelentettem lemondásomat, mert ezzel a képviselő-testülettel nem kívánok a jövőben együtt dolgozni" - fogalmazott a politikus, aki közölte: ezt követően Nagy Miklós alpolgármester is lemondott.

A települést 2006 óta irányító politikus hozzátette: nem zárja ki, hogy a jövőben újra jelölteti magát polgármesternek, de csak akkor, ha új összetételű képviselő-testület alakul. A helyzet megoldására irányuló kérdésre Jónás Sándor annyit felelt: "nem tudjuk, mi lesz a következő lépés."

Bagdi Sándor (Fidesz), a felkínált megoldást elutasító egyik képviselő az esettel kapcsolatban az MTI érdeklődésére annyit mondott: a probléma nem új keletű, már január óta voltak hasonló nehézségek, igaz, fizetések korábban nem maradtak el. Megítélése szerint a település működőképessége ettől függetlenül nincs veszélyben.