Hoffmann Rózsát megint visszaküldték a startvonalra

2011.04.14. 17:18 Módosítva: 2011.04.14. 19:35
Két hetet kapott az oktatási államtitkár arra, hogy újra átdolgozza a felsőoktatási törvény koncepcióját. Ez azt jelenti, hogy a tavaszi ülésszakon a parlament már nem dönt a tervezetről.

Új felsőoktatási koncepció készül, így várhatóan csak szeptemberben kerül az Országgyűlés elé az új felsőoktatási törvény.

Kormánypárti forrásból a távirati iroda úgy értesült, hogy a szerdai kormányülésen a miniszterelnök új koncepció kidolgozását kérte az oktatási államtitkártól.

A kormányfő többek között a hatástanulmányokat és háttérszámításokat hiányolta.

Hoffmann Rózsának az új koncepció elkészítésére két hét áll rendelkezésére, ezt követően várhatóan májusban tárgyal ismét az anyagról a kabinet.

A frakciószövetség a nyáron tekinti át az elképzeléseket, és szeptemberben kerülhet a parlament elé.

Felsőoktatási források szerint az új törvényt szeptember 30-ig kellene elfogadni. A korábban tervezett hatályba lépés időpontja nem változik, azaz 2012 szeptemberétől élnének majd az új rendelkezések.

Nagy Anna: Teljesen természetes

A Független Hírügynökségnek az államtitkárság egyik névtelenséget kérő munkatársa azt mondta: túlzónak érzik a sajtóértesüléseket, mert csak az eddigi koncepciót kell pontosítani, és nem értik, hogyan szivároghattak ki információk a zárt kormányülésről.

Nagy Anna kormányszóvivő csütörtök este közölte, hogy a kabinet szerdán tárgyalta első olvasatban a koncepciót, és májusban tárgyal majd arról ismét. Úgy fogalmazott, teljesen természetes, hogy a kormány nem első lépésben dönt egy ilyen horderejű kérdésben, hiszen rendkívül összetett a magyar felsőoktatás jövője. Ismertetése szerint hónapok óta tart a törvény kidolgozása, mivel sok szereplőt kellett asztalhoz ültetni, hogy mindenki hozzá tudja adni saját gondolatait.

"Tüdőlövést kapott a koncepció"

A stop.hu szerint a miniszterelnök hosszan sorolta kifogásait az anyaggal kapcsolatban, amit szakmai körökben katasztrofálisnak minősítettek. A hírportál egyik forrása úgy fogalmazott, hogy "tüdőlövést kapott Hoffmann Rózsa második felsőoktatási koncepciója is".

A kormányfő iránymutatásként rögzítette: azt sem tartaná az ördögtől valónak, ha összesen három állami egyetem maradna, a többi oktatási intézmény fennmaradását, avagy bezárását pedig eldönthetné a piac.

Hoffmann Rózsát januárban egyszer már visszaküldték a startvonalra, hogy kezdje újra a koncepcióalkotást, mert az első verziót sem a Fidesz oktatási műhelyei, sem pedig a kabinet nem tartotta elég színvonalas anyagnak. Januárban néhány hetet adtak a koncepció újraírására, de csak három hónappal később, szerdán került a kabinet asztalára az anyag.