Hedvig
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Hamis tanúzással gyanúsítják Szilvásyt

2011.04.15. 17:06 Módosítva: 2011.04.15. 17:25

Gyanúsítottként hallgatott ki a Budapesti Nyomozó Ügyészség egy volt minisztert hamis tanúzás miatt, tájékoztatott a Fővárosi Főügyészség szóvivője. Skoda Gabriella nem nevezte meg a gyanúsítottat, az MTI ugyanakkor úgy tudja: Szilvásy György volt titokminiszterről van szó.

Szilvásy György volt titokminiszter érkezik a Budapest Nyomozó Ügyészségre
Szilvásy György volt titokminiszter érkezik a Budapest Nyomozó Ügyészségre

A szóvivő csak annyit mondott, hogy egy korábbi, a Központi Nyomozó Főügyészségen tett tanúvallomása miatt gyanúsították meg az egykori minisztert, aki érdemi és részletes védekezést terjesztett elő, illetve panasszal élt kihallgatása ellen.

A Gyurcsány-kormány titokminisztere a gyanú szerint valótlan tartalmú tanúvallomást tett, 2010. július 27-én a Benedek Fülöp volt agrárállamtitkár ellen folyó nyomozás során. Ekkor Szilvásy azt mondta, hogy kifizette azt a harminc facsemetét, amit Benedektől kapott, de ezt nem tudta bizonyítani.

A volt titokminiszter azonban időközben megtalálta a számlát a harminc gesztenyefa-csemetéről. A papír azért nem volt nála kihallgatásakor, mert nem számított erre a kérdésre.

Szilvásy György szerint az UD-ügyben bevett ügyészségi gyakorlat folytatódik: szerinte az ügyészség valamiért nem érdekelt abban, hogy a javára szóló körülményeket figyelembe vegye. Példának hozta, hogy az UD-ügy kapcsán őt azért vádolják személyes adattal visszaéléssel, mert szétosztott egy hangfelvételeket tartalmazó CD-t a nemzetbiztonsági bizottságban. Ennek az ügynek a fideszes érintettjei azért nem vádlottak, mert a vádiratban az áll, hogy ők az érintettek engedélyével tették közzé a felvételeket. Csakhogy az ügy irataiban nem szerepel egy szó sem arról, hogy az ügyészség bárkit megkérdezett volna, hogy engedélyt adott a felvétel kiadására. Ráadásul a kedden a bíróság előtt a kérdésben érintett Horváth Károly azt mondta, hogy nem adta hozzájárulását, Kövér László nem emlékezett, Demeter Ervin pedig azt mondta, hogy szóban megengedte.

Mécs Imre, volt SZDSZ-es képviselő az UD Zrt.-vel összefüggésben megvádolt politikusok büntetőperének tárgyalásán
Mécs Imre, volt SZDSZ-es képviselő az UD Zrt.-vel összefüggésben megvádolt politikusok büntetőperének tárgyalásán

Benedek Fülöp március végén másfél év, három évre felfüggesztett börtönt kapott, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő vezérigazgató-helyettese. Benedek a vád szerint egy természetvédelmi terület privatizálásában és építési telekké nyilvánításában segédkezett hivatali hatalmával visszaélve.