Huszonkét embert érint a semmisségi törvény

2011.04.15. 15:51
A törvényjavaslat rehabilitálná azokat, akiket 2006 őszén ártatlanul ítéltek el, nevüket a bűnügyi nyilvántartásból is törölnék. A 31 vizsgált esetből 22-ben lehetnek érintettek.

Összesen huszonkét embert érint a semmisségi törvény - derül ki a Legfőbb Ügyészség honlapján közzétett, a 2006. őszi eseményekkel kapcsolatos eddigi vizsgálatokat áttekintő összefoglalóból. Az ügyészség saját hatáskörben, előzetesen vizsgálta meg azokat az ügyeket, amelyeket az úgynevezett semmisségi törvény érinthet.

A vizsgálathoz a Fővárosi Főügyészség 31 terhelt 22 ügyét terjesztette fel, de később megállapították, hogy ezek közül 9 terhelt esetében egyéb bizonyítékot is értékeltek a bűnösség megállapítása során.

Nem zárható ki, hogy utóbb kétségessé váló rendőri jelentések, illetve tanúvallomások alapján került sor bírósági marasztaló döntés meghozatalára - rögzíti a dokumentum, amely a semmiségi törvénnyel érintett ügyek előzetes vizsgálata során még a perújítás lehetőségét jelölte meg ezen eljárások orvoslására.

Hogy tisztázzák, a kérdéses ügyekben helye lehet-e perújítási nyomozás elrendelésének, áttekintették az elítéltek bírósági adatait. Minden esetben azt nézték, a konkrét ügyben van-e bármilyen adat, amely a bűnösséggel kapcsolatban kételyt ébreszt.

Az érintett ügyek közül kettőben a terheltek és védőik már kezdeményezték a perújítási eljárást, ezeket azonban elutasították.
Az ügyészi vizsgálat egyetlen olyan esetet talált a vizsgált eljárások között, amelyben voltak olyan körülmények, melyek perújítási nyomozás alapjául szolgálhatnak.

Az Országgyűlés március elején fogadta el a fideszes Balsai István javaslatára a semmisségi törvényt. Ez alapján semmisek a 2006. őszi tömegoszlatásokkal összefüggésben a hivatalos személy elleni erőszak, rongálás, valamint garázdaság miatt meghozott, kizárólag rendőri jelentésre, vagy tanúvallomásra alapozott ítéletek, és a bíróság hatáskörébe tartozó rendzavarás, garázdaság és veszélyes fenyegetés szabálysértések is. A döntés a 2006. szeptember 18. és október 24. között elkövetett cselekményekre vonatkozik.