Közép-Európai Unióról fantáziál a Jobbik

2011.04.15. 11:21
A Jobbik elnök-frakcióvezetője bemutatta pártja harminc pontból álló, IV. Béla-tervét, amely az ellenzéki párt megoldási javaslatait tartalmazza az ország problémáira. Az ellenzéki párt újratárgyalná az államadósság ügyét, progresszív adózást vezetne be, és csendőrséget állítana fel.

Vona Gábor hangsúlyozta: az elmúlt húsz évben a mentő- és megszorítócsomagok váltották egymást Magyarországon, miközben az érdemi megoldást egyik kormány sem ismerte fel. Az ellenzéki pártelnök szerint a kormány által bemutatott Széll Kálmán-terv alkalmatlan az ország problémáinak megoldására és ezért várhatóan "félévente újabb csomagok követik majd".

A Jobbik első embere szerint a IV. Béla-tervvel meg lehet menteni Magyarországot, a Széll Kálmán-terv pedig "lehet, hogy megnyugtatta az Európai Unió vezetőit, de csak annyit ért el, hogy Magyarországot újabb megszorítások elé állította".

Vona Gábor megismételte: álláspontjuk szerint az ország hármas csapdahelyzetéből – államadósság, nemzetközi csapdahelyzet és demográfiai csapda – való kitörésre kell koncentrálni.

A IV. Béla-terv pontjai között éppen ezért szerepel az államadósság újratárgyalása az átütemezés, az ideiglenes fizetési moratórium és a részleges leírás érdekében. Ha ezek a tárgyalások megfeneklenek, akkor a Jobbik szerint az adósság kedvezőbb feltételű kiváltásáról tárgyalásokat kell kezdeni Kínával.

Forintosítanák a devizahiteleket

A Jobbik javasolja a lisszaboni szerződés felmondását és népszavazás kiírását annak tartalmáról, valamint azt is, hogy akár az Európai Unió alternatívájaként is létrejövő Közép-Európai Unió lehetséges megvalósítási tárgyalásait kezdjék meg.

A Jobbik forintosítaná a devizahiteleket, országgyűlési felügyelet alá vonná a Magyar Nemzeti Bankot, valamint az egykulcsos adózás helyett progresszív adózást vezetne be.

A demográfiai helyzet javítása érdekében a IV. Béla-terv a harmadik gyerektől adókedvezménnyé alakítaná a családi pótlékot, amelynek kiutalását az édesanya betöltött huszadik életévéhez kötné, a "súlyosan alulszocializált" gyermekek számára bentlakásos iskolahálózatot hozna létre, valamint rögzíti: "mivel a bevezetendő intézkedések egy része sértheti bizonyos társadalmi csoportok jelenleg meglévő érdekeit, ezért szükségszerű egy háromezer fős csendőrség felállítása".