15 napot adtak a kormánynak az egyenruhások

2011.04.16. 21:55
Még a szombatinál is nagyobb tüntetést tartanak a rendvédelmi dolgozók, ha a kormány nem vonja vissza nyugdíjkedvezményeik megvonását. A fővárosi tűzoltóságon állítólag a lezárt szekrényeket is feltörték, hogy lebuktassák, melyik tűzoltó vihette haza egyenruháját, hogy a miniszter tiltása ellenére is abban vonuljon fel.

Ha tizenöt napon belül nem sikerül megállapodniuk a kormánnyal jogaik védelméről, a rendvédelmi szakszervezetek újabb demonstrációt rendeznek, jelentette be Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének az elnöke. Mint mondta, a következő demonstráció még nagyobb lesz, mint a füdtbombázással és a tűzcsapok megnyitásával feldobott szombati felvonulásuk volt.

Kónya arra kérte a rendvédelmi dolgozókat, hogy kedden, amikor az Országgyűlés rendészeti bizottságának tagjaival tárgyalnak, támogassák őket a jelenlétükkel az Országház épülete előtt. A Parlament mellett mintegy háromtucatnyian maradtak a demonstrálók sátra mellett "éjszakai virrasztásra".

A szombati tüntetésen a tűzoltók közül sokan a belügyminiszter tiltása ellenére egyenruhában vonultak fel. A fővárosi tűzoltóságon ezért rovancsot tartottak, Árok Kornél szakszervezeti vezető szerint még a szolgálaton kívüli tűzoltók szekrényeit is feltörték, hogy ellenőrizzék a felszerelést és az egyenruhát.

Árok szerint ennek ugyanakkor semmi értelme nem volt, mert a tűzoltók haza is vihetik az egyenruhájukat és a védőfelszerelésüket, azaz, ha nem is volt a szekrényben, az nem jelent semmit.

Kisdi Máté, a fővárosi tűzoltóság szóvivője ugyanakkor tagadta, hogy a szekrényeket feltörték volna. "Parancsnoki utasításra hajtották végre a védőfelszerelések ellenőrzését, ugyanakkor az nem terjedt ki a személyi állomány elzárt egyéni ruházatára és egyéb felszerelésére" - állította.

A belügyminisztérium megtiltotta, hogy a tűzoltók és a rendvédelmi dolgozók egyenruhában tüntessenek. Ezzel nyilvánvalóan a tüntetés legfőbb látványelemét próbálta ellehetetleníteni, tizenötezer civil felvonulása kevésbé lett volna látványos, mint tizenötezer egyenruhásé volt.