Pintér lemondását követelik a tüntető rendvédelmisek

2011.04.16. 12:41 Módosítva: 2011.04.16. 16:47
A jogaik védelmében demonstráló fegyveres rendvédelmi dolgozók tüntetése füstbombák dobálásába és tűzcsapok kinyitásába torkollott az Andrássy útnál. A tűzoltók azt mondják: csak éreztetni akarták, milyen körülmények közt kell dolgozniuk. Az Alkotmány utcába érve már teljesen békésen folytatódott a tüntetés. Addig akarnak maradni a Parlamentnél, amíg vissza nem kapják a korengedményes nyugdíjukat. A kormány ma biztosan nem tárgyal velük.

A tűzoltók, rendőrök, börtönőrök, vámosok és katonák tüntető menete szombat délelőtt indult el a fővárosi Hősök teréről a Parlamenthez, hogy a rendvédelmi dolgozók szakszervezetei által meghirdetett demonstráción jogaik védelmét követeljék.

Körülbelül délután egyre a menet megérkezett az első állomásra, az Alkotmány utcába, innen mentek tovább a Kossuth térre. Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke szerint a legtöbben, nagyjából 2500-an a tűzoltók voltak, annak ellenére, hogy sokan az utolsó napon mondták le a részvételt, mert parancsnokuk megfenyegette őket. Szakszervezetük vezetője azt mondta: addig nem mennek haza, amíg vissza nem kapják a korengedményes nyugdíjukat. A rendőrségi adatok szerint összesen körülbelül 15 ezren vettek részt a tüntetésen.

Az Alkotmány utcában az egyik felszólaló bejelentette, hogy a Gój motorosok is csatlakoztak a demonstrációhoz. Szónokok és tüntetők is Orbán Viktor miniszterelnök és Pintér Sándor belügyminiszter lemondását követelték. A demonstráció célja az volt, hogy megvédjék a korkedvezményes nyugdíjukat, ami az utolsó plusz juttatásuk volt, amíg el nem vették tőlük, pedig, ahogy a szónokok mondták, ők ezt a pályát azért választották veszélyessége ellenére, mert plusz juttatásokkal kompenzálták a megerőltető munkát.

Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének (FRDÉSZ) elnöke, aki egyben a demonstrációsorozat szervező bizottság elnöke is, a szónoklatában felsorolta a követeléseiket: halálpálya helyett életpálya, biztos megélhetés, változatlan feltételekkel vonulhassanak nyugdíjba, illetve a már nyugállományban lévők státusza ne változzon, emeljék az illetményüket, a negyven órás munkahéten túl ne kötelezzék őket további munkavégzésre, biztosítsa számukra az állam a rekreációs feltételeket, valamint korszerű védő- és munkafelszerelést akarnak.

A politikusok ne packázzanak velünk, elég volt abból, hogy visszaélnek a hivatástudatunkkal, fegyelmezettségünkkel, mondta Kónya. Hangsúlyozta, hogy minden eszközzel meg fogják védelni jogaikat.

A Tettrekész Rendőr Szakszervezettől Szima Judit azt mondta: az Orbán-kormány az előző kormány politikáját folytatja, pedig nem ezt ígérték a választásokkor. Szima szerint a politikusok hazudtak. Végül felszólította őket, hogy ne nyúljanak a nyugdíjukhoz.

Hasonló hangvételű beszédet mondott Papp Dániel a rendőr szakszervezetek nevében: "Balsai elvette tőlünk, ami megmaradt nekünk, a becsületünket" - utalt a semmisségi törvényre. Kijelentését a közönség soraiból hangos kurvaanyázás fogadta. "Nem a rendőrök hazudtak, hanem a politikusok, és nem csak 2006-ban, hanem folyamatosan" - mondta Papp. Ezt a részt kísérte a közönségből a legnagyobb tapsvihar, egyetértő kurjongatás.

"Ordítani, harapni és karmolni fogunk"

A legszórakoztatóbb szónok Fabók Ferenc volt, a Független Büntetés-végrehajtási Szakszervezetek Országos Szövetségének (FBVSZOSZ) elnöke. Azzal kezdte: 2000 börtönőr jött el, és nem beszélni jöttek, hanem cselekedni a tűzoltókkal együtt. Ezután összebilincselte a saját kezét a mellette álló Árok Kornéléval, és magasba emelték a bilincset.

"Vadászkutyának néznek benneteket" - mondta a tüntetőknek. "Miután elvégeztétek a munkátokat, kidobnak benneteket, aztán küldik rátok a sintéreket" - folytatta. "Pintéreket?" - kérdezett valaki vissza a tömegből, majd hangos "Pintér, takarodj!" skandálás kezdődött. Fabók azzal viccelődött: egy kollégájával azt találták ki, hogy ha a kormány nem egyezik meg velük, akkor minden nap elengednek egy túszt, aki gyilkos és "életfogytigos".

Árok Kornél szólalt fel. Feltette a kérdést: hol vannak azok, akiknek magasabb szinten kellene képviselni az érdekeiket? "Elmondom: elbújtak, hatalmas kőfalak mögül leselkednek. Várják, hogy elmenjünk, de mi nem megyünk, amíg megállapodás nem születik. Ordítani, harapni és karmolni fogunk" - zárta beszédét Árok.

Jövő hétig maradnának a Parlamentnél

A létszámmal elégedett volt Kónya Péter. Az Index tudósítójának azt mondta: körülbelül ennyi emberre számítottak, és ez minden idők eddigi legnagyobb FRDÉSZ-tüntetése.

A szakszervezet tárgyalást kezdeményezett szombaton a kormánnyal, de azt a választ kapták, hogy ma biztosan nem lesz semmilyen tárgyalás, mert a kormány demonstrációs nyomás alatt nem kíván velük tárgyalni. A szervezők vezetője szerint ez azt jelenti, hogy a tüntetők biztosan itt maradnak a jövő hétig, hiszen tárgyalás leghamarabb akkor lehet. Területfoglalási engedéllyel rendelkeznek a Kossuth térre, tette hozzá, és megmutatta az elkerített területet, ami az övék.

Az Alkotmány utcában a szónoklatoknak fél három körül vége lett, a tömeg elindult a rakpart felé, hogy elkezdjék a körözést a Parlament körül. A beszédek után a tiltakozók egy kört tettek a Parlament épülete körül, minden útjukba akadó tűzcsapot kinyitottak, több füstbombát működésbe hoztak. Egy gumicsizmás rendőr követte őket, és zárta el a kinyitott tűzcsapokat, illetve a tüntetést záró rendőrkocsik közt egy vízműves autó is megjelent. A demonstrálók azt kiabálták neki, "Hagyd nyitva, hadd tisztuljon a rendszer!"

"Csak a csapok ellenőrzése folyt"

A tűzcsapok tesztelését már délelőtt 11 körül elkezdték, a menet indulásakor elöl a rendőrök, utánuk a polgári védelmisek, a katonák, a vámosok, a börtönőrök, majd a tűzoltók vonultak. Utóbbiak döntő többsége egyenruhát, és bevetési védőruhát viselt, a belügyminiszter korábbi tiltó határozata ellenére. A menetet két tűzoltóautó vezette fel.

Az Index helyszínről lévő tudósította, hogy bár a menet eleje rendezetten, fegyelmezetten, békésen haladt az Országház felé, a menet végén a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete a tiltakozás sajátos módját választotta.

Nagy zajjal, ködkürtöket fújva, szirénázva, petárdákkal, jelzőrakétákkal és lila füstbombákkal füstbe borították az egész Oktogont, háborús hangulatot kölcsönözve neki, a Kodály köröndnél pedig elkezdték kinyitni az összes tűzcsapot, ami mellett elhaladtak.

A járókelőknek és a turistáknak maradéktalanul tetszett a nem mindennapi műsor, a tűzcsapok kinyitását pedig óriási üdvrivalgás kísérte, végül pedig már tucatnyi tűzcsapból folyt a víz. Ezeket eleinte a rendőrök zárták el, erre viszont várni kellett, mert a csapok elzárására nem a helyszínen lévő rendfenntartókat utasították, hanem külön csapatok érkeztek.

Mivel a felvonulók közül többen fittyet hánytak a magasabb rangú tűzoltó tisztek parancsára, hogy ne nyissanak ki több tűzcsapot, végül a tűzcsapok mindegyikéhez 4-5 rendőrt állítottak, mikor elhaladt előttük a tömeg. A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke kommentálta a tűzcsapmegnyitásokat: úgy fogalmazott, hogy az állampolgárok védelmében cselekedtek: "csak megvizsgálták, hogy működőképesek-e a tűzcsapok, és megnézték, mekkora a csapok vízhozama illetve az ugrótávolság. Minden tűzoltónak engedélye van a tűzcsapok szolgálatba helyezésére."

Az Oktogon füstben állt dél körül, egyes demonstrálók azt mondták, azért dobálták el a füstbombákat, mert azt akarták, az utca közönsége is érezze, mit kell egy tűzoltónak elviselnie munkája során.

Megtorlás

A Budapesti Rendőr-főkapitányság úgy nyilatkozott: a rendőrség folyamatosan vizsgálja és elemzi, hogy az egyenruhások szombati vonulásán milyen események történnek és ha jogszabálysértő cselekmény történik, megteszi a szükséges intézkedéseket.

Akik a csapokat kinyitották, azoknak kámzsa vagy fejvédő maszk volt a fején, így nem lehetett megállapítani, kik ők. A csuklyás demonstrálók ellen garázdaság vagy hivatali visszaélés miatt később eljárás is indulhat. A HTFSZ elnöke erre azt reagálta az Indexnek, hogy ez esetben a szakszervezet minden jogi segítséget megad az érintetteknek.

Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője az államilag beszerzett bevetési védőruhák ellenőrzését rendelte el - tudta meg a Független Hírügynökség. A védőruhákat, sisakokat és bontóbaltákat csak tűz- és egyéb káreseteknél lehet használni, a tűzoltóparancsnokok ezek kivitelét a laktanyából korábban megtiltották. A tűzoltóknak természetesen megengedték, hogy demonstráljanak, azt is, hogy egyenruhában vonuljanak fel, a védőruhákat és speciális felszereléseket azonban tilos a tűzoltóságokról kivinni. Az ellenőrzés után derül majd ki, hogy hányan nem tartották be ezt a parancsot.