Fegyverbe magyar?

2011.04.17. 08:01
Megemelt korhatár, a viselés jogának átalakítása, konfliktuskezelési tanfolyam - egyebek mellett ezek szerepelnek a fegyvertartással kapcsolatos, már benyújtott tervezetben, amelyet a Fegyverügyi Civil Bizottság dolgozott ki a Fidesz-frakció felkérésére.

A Fegyverügyi Civil Bizottság (FCB) a Fidesz-frakció felkérésére kidolgozta a polgári lőfegyvertartás új szabályainak tervezetét, amelyet a Vasárnapi Híreknek nyilatkozó Nyikos Attila FCB-elnök szerint a Belügyminisztérium "nagyon komolyan vesz". Az önvédelmi lőfegyvertartás 18 éves korhatárát 21 évre emelnék, de eltörölnék a mai kötelezettséget, hogy bizonyítani kelljen: kizárólag lőfegyverrel elhárítható életveszélyben van az illető.

A tervezet szerint a jövőben fegyvertartási engedéllyel, de a viselés joga nélkül is lehetne "otthonvédelmi" fegyvert tartani: dupla csövű sörétes puskát, vagy a mérete miatt nem rejthető, egy rendőr szolgálati fegyverével nem versenyképes forgótáras revolvert. A javaslat szerint ezeket a fegyvereket a lakásból kivinni tilos lenne.

A nyilvános helyen, közterületen való fegyverviseléshez feltétel lenne egy konfliktuskezelési tanfolyam elvégzése, ennek végén a fegyver- és jogismereti, pszichológiai és szituációs lövészeti vizsga. A vizsgán nemcsak a lövészetet értékelnék, de azt is firtatnák, mit tesz a vizsgázó, ha a támadónál kés vagy lőfegyver van, hogyan reagál, ha lopják a jószágot, ha kitör a kocsmai tömegverekedés vagy ha látja, hogy a postásra támadnak. A vizsgabizottságnak pszichológus, sportlövő bíró vagy edző és rendőrfőtiszt tagja is lenne.

Németh Zsolt, kriminológus, a Rendőrtiszti Főiskola tanára ellenzi fegyvertartás liberalizációját. Szerinte még a rendőr is nagyon ritkán használja a fegyverét, alig éri el az évi tízet az esetek száma, a hétköznapi ember pedig szinte biztosan nem lesz eredményes a fegyverhasználatban. Német Ferenc, a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara elnöke azt mondta: ha több fegyver kerül magánkézbe, az persze jelent kockázatot, de akinek lesz otthon, annak a biztonságérzetét növeli, függetlenül attól, hogy járt-e nála betörő vagy sem.

A rendőrség adatai szerint múlt év végén Magyarországon csaknem 129 ezer embernek volt fegyvertartási engedélye - és több mint 235 ezer fegyvere. Ezekből sportvadászati 152 ezer, sportlövészeti mintegy hétezer. Az önvédelmi fegyverek száma 57 ezer, ebből nyolcezer az éles lőfegyver. Nincs hivatalos statisztika az illegális fegyverekről, ám hozzáértők úgy becsülik, tízszer annyi lehet az országban, mint engedéllyel tartott. Tavaly 835 ízben jártak el lőfegyverrel vagy lőszerrel visszaélés miatt.