Hibák a alkotmánytervezetben

2011.04.17. 08:21
A Himnusz-idézet idézőjeles használatát javasolják a nyelvészek az új alkotmányban, mert szerintük az "Isten, áldd meg a magyart!" sor különben akár jogi értelmű felszólításnak is tekinthető.

Az Országgyűlés Hivatala felkérte az MTA Nyelvtudományi Intézetét az új alkotmány szövegének helyesírási-nyelvhelyességi és stilisztikai szempontú vizsgálatára - értesült a Vasárnapi Hírek. Volt már ilyenre példa; az előző kormány a Polgári törvénykönyv esetében kért hasonló munkát. Három nyelvész helyesírási és nyelvi szempontok alapján vizsgálta a bő 30 oldalas alaptörvény-tervezetet, amelynek a végleges verzióját hétfőn fogadják el. A nyelvészek minden aggályosnak vélt esetet megvitattak és ennek alapján fogalmazták meg egységes álláspontjukat, amelyet javaslat formájában tártak az (OH) elé.

Komolyabb hibákat nem tartalmazott a szöveg; a jogi szaknyelv bonyolultabb mondatszerkesztési sajátosságaiból adódóan az írásjelhasználat szabályai okozták a legtöbb problémát. Közírók figyeltek fel az írásjelhasználat egy különös, értelemzavaró esetére az Alaptörvény tervezetében: mivel a mottóul használt Himnusz-idézet (Isten, áldd meg a magyart!) idézőjel nélkül szerepel, vagyis akár jogi értelmű felszólításnak is tekinthető. Az Országgyűlés sajtófőnöke a lapnak péntek délután nem tudott érdemi információval szolgálni az üggyel kapcsolatban.