Koronavírus adatok

2022. jan. 24.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Pál
-8 °C
3 °C

Megüthetik a bokájukat a radikális tűzoltók

A tűzoltó szakszervezet szerint nem hátrálnak meg: csak többen lesznek és egyre keményebben lépnek fel. Néhányan most is ott vannak a parlament mellett felállított sátornál, ahol egész éjszaka ügyeletet tartottak.

A rendőrség még mindig vizsgálja a szombati, országos rendvédelmi demonstráción történt eseményeket. Így arról, hogy hány eljárás indul és pontosan miért, továbbra sincs információ. Azt már szombaton közölték, hogy a rendezvényen több jogsértéssel, szabálysértéssel találkoztak.

Mint ismert, maszkot viselő demonstrálók nyitottak ki több tűzcsapot Budapesten, az Andrássy úton, ahol az egyenruhások tartottak demonstráló felvonulást szerzett jogaik megtartásáért. A felvonulók számtalan füstbombát is működésbe hoztak, az Andrássy és Bajcsy-Zsilinszky utat is fehér és színes füst árasztotta el több helyen. A tömeg délután fél három körül indult el ismét, hogy körbejárja a Parlament épületét, az újabb füstbombákat ekkor hozták működésbe az alsó rakparton.

A demonstrálók minden útjukba akadó tűzcsapot kinyitottak, ezeket gumicsizmába és védőkabátba öltözött rendőrök zárták el. A rendezvény este, fáklyásmenettel zárult. A felvonulók az országház északi szárnya mögött mentek fel a rakpartra és tértek vissza a Kossuth térre. A megérkezés után többen a már leégett vagy még félig égő fáklyákat a parlament parkolójába dobálták. A rendőrök ezeket összeszedték és visszaadták a demonstrálóknak.

Még nem zárult le az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vizsgálata sem abban az ügyben, hogy hány tűzoltó vitte magával bevetési felszerelését a szombati rendvédelmi demonstrációra. Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője azután rendelte el az államilag beszerzett bevetési védőruhák ellenőrzését, miután kiderült, többen speciális felszereléseket vittek magukkal a szombati demonstrációra. Bakondi szerint a védőruhákat, sisakokat és bontóbaltákat csak tűz- és egyéb káreseteknél lehet használni. A tűzoltóparancsnokok ezek kivitelét a laktanyákból korábban meg is tiltották.

Hajdú László, az OKF helyettes szóvivője vasárnap arról számolt be, hogy még nem zárult le a hiányzó felszerelésekre vonatkozó vizsgálat, így arról csak később tud tájékoztatni. Arra a kérdésre, hogy milyen szankciókra számíthatnak a tűzoltók, a főhadnagy azt mondta, ezt az állományilletékes feladata eldönteni.

Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének (HTFSZ) elnöke elmondta, nyilván vannak a kollágái között, akik tartanak a szankcióktól, de hangsúlyozta: nem hátrálnak meg. A HTFSZ vezetője szerint ha a kormányzat, a minisztériumok vagy akár az OKF tegnap nem vonta le a tanulságot, akkor nagyon ostoba. Megfogalmazása szerint ennél csak többen és egyre keményebbek lesznek, ha nem tudnak megegyezni. Ha szükséges, a tűzoltók az Amnesty International-hez, illetve a külföldi médiumokhoz fordulnak.

Árok Kornél jelenleg is a Kossuth téren van néhány kollégájával a parlamentnél felállított sátornál, ahová még többeket is várnak. A cél, hogy mindenki lássa, még mindig ott vannak. Voltak egyébként, akik ezt az éjszakát is kint töltötték.  • Vennék
  • Hírek