Ez a poszt a következő Percről percre része:

Lecserélték Magyarország alkotmányát

Hétfő délután elfogadta az Országgyűlés Magyarország új alaptörvényét. A kormánypártok által beterjesztett javaslatot 262 igen szavazattal, 44 nem szavazat és 1 tartózkodás mellett fogadták el. Az MSZP és az LMP nem vett részt a szavazáson. A szocialisták illegitimnek tartják a törvényt, az LMP szerint felszámolja az alkotmányosságot.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Felborítja a menetrendet az alkotmányozás

    Felforgatott menetrendben, de a tervek szerint legkésőbb este hatig elfogadja Magyarország új alkotmányát hétfői ülésén a parlament. Szerintünk Orbán biztosan, Kövér László talán beszélni fog, lesz név szerinti szavazás és valószínűleg eléneklik a Himnuszt.

  • Bár Schmitt Pál múlt heti napirend előttijéből arra következtettünk, hogy a héten Orbán Viktor nyitja majd a parlament ülését, de tévedtünk. A Fidesz nevében Lázár János frakcióvezető beszél majd a húsvéti alkotmányról napirend előtt, de ő is csak a harmadik felszólaló lesz. Az ülést Schiffer András nyitja majd, aki "az alkotmányosság felszámolásáról" beszél. Őt Vona Gábor követi majd, akit megihletett a Jobbik-közeli félkatonai szervezetek provokációhulláma, így felszólalásának a "közbizonytalanság" címet adta. Más napirend előtt felszólalni kivánó jelentkezőről egyelőre nem tudunk.

  • Hétfőn reggel negyed tízkor még csak öt benyújtott interpellációt listázott ki a parlament rendszere, pedig hagyományosan hét interpelláció elmondására van lehetőség. A jelen állás szerint elsőként a jobbikos Hegedűs Tamás kérdezi majd a nemzetgazdasági minisztert, hogy "miért nem szánja rá magát a kormány a gyökeres változásra a devizahitelesek válságának megoldása érdekében?". A szokásos kormánypárti öninterpellációt most a fideszes Pósán László mondhatja el, aki azt kérdezi, hogy "végzett hallgatók tömege diploma nélkül?". Harmadikkénet az elempés Szilágyi László kérdezi, hogy "kibír-e a gyógyszerkassza két Molnár Lajosnyi megszorítást?", majd a jobbikos Bödecs Barna, hogy "adnak-e 617 milliárd forint közvetlen támogatást a magyar vállalkozásoknak az autógyárak 16,7 milliárdja után, az erre az évre ígért százezerből hiányzó 97 366 munkahely megteremtésére?". A sort párttársa, Farkas Gergely zárja, aki arra kíváncsi, hogy "elkezdődött-e már az ifjúsági törvény megalkotása?".

  • Közös imától élő pacmanen keresztül szocialista maratonig mindenféle utcai megmozdulás kíséri ma az alkotmány megszavazását, de ennek egyelőre még kevés jele van. A legnagyobb összefüggő embertömeg a Kossuth téren most még egy iskoláscsoport, de ennek érzésre több köze lehet a tavaszi szünethez, mint ahhoz, hogy most már tényleg elegük van Hoffmann Rózsából.

  • Húsz módosító indítvány érkezett az alaptörvény tervezetéhez, ezért meg kell tartani a záróvitát is.

  • A legelszántabbnak tűnő tüntető nem az alkotmány miatt jött a Kossuth térre. A parlament bejáratánál egy asszony ülve demonstrál Szekó József mohácsi polgármester ellen. Szekó volt az, akit januárban elítéltek egy férfi leköpéséért.

  • Az MSZP frakciója látszólag egyáltalán nem kíván részt venni a parlament hétfői ülésén. Interpellációra, napirend előtti felszólalásra se jelentkeztek, és nincsenek a teremben. Az LMP és a Jobbik itt van, és természetesen a kormánypártok is. Az LMP a szavazáson valószínűleg, az MSZP biztosan nem vesz részt.

  • Kövér László a szokásos udvariassági késés után nyitotta meg a parlament ülését. Viczai Erika gyorsíró megnyerte a lipcsei gyorsíróversenyt, tudtuk meg a házelnöktől.

  • "Az alkotmányosságnak három fő jellemzője van, korlátja a többségi uralomnak, megteremti a jogbiztonságot és megőrzi a választás szabadságát" - kezdte felszólalását Schiffer András, az LMP frakcióvezetője. Szerinte a jelenlegi alkotmány megfelel ezeknek a követelményeknek. Schiffer szerint a Fidesz visszametszette az alkotmánytervezetben a parlament ellenőrzési jogosítványait, megfosztották a parlamenti képviselőket, hogy egyénileg az Alkotmánybírósághoz forduljanak. "A nyugdíjkorhatár módosításával világos jelzést adtak a bíróknak, hogy ők is a kezükben vannak" - mondta, majd arról beszélt, hogy a médiatörvénnyel a Fidesz megteremtette az állami cenzúrát. Szerinte a Fidesz most lamperthi módszerekkel igyekszik korlátozni a gyülekezés szabadságát is.

  • Schiffer bírálta a nyugdíjreformot is, amivel a Fidesz szerinte nem az államadósságot szüntette meg, csupán átterhelte azt a jövő nyugdíjasaira. Bírálta a költségvetési tanács felszámolását is, ami szerinte jelzés volt, hogy az együttműködés rendszerében az együtt nem működőkre mi vár. A bírók nyugdíjazása is jelzés, azt jelzi, hogy bárkivel bármit megtehet a kormány. "Önök ebben az alaptörvényben korlátozzák az emberek választási szabadságát, mert az egykulcsos adórendszert kétharmados törvényben rögzítik". Szerinte az SZDSZ és a Fidesz a rendszerváltás éveiben nem törődött a jó élettel, ezért csalódhattak sokan a rendszerváltozásban.

    Fotók: Huszti István
    Fotók: Huszti István
  • Rubi Gergely jobbikos képviselő, aki az Index tudósítóit korábban elvitette egy körre a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesülettel, az ülésterembe is a szervezet mellényében érkezett meg. A polgárőrök hazai pályán, Hajdúhadházon már egy hete ráncigálják Pintér Sándor bajszát, most már a parlamentben sem hagyják az ünnepélyes napra koncentrálni a belügyminisztert.

  • A kormány nevében Rétvári Bence államtitkár válaszolt. Szurkálódással kezdte, szerinte az LMP megpróbálja kiköszörülni a vasárnapi csorbát, amikor a tüntetésük legnépszerűbb szónoka nem egy elempés volt. Rétvári szerint a kormánypártok nem csak elvettek, de adtak is jogköröket az Alkotmánybíróságnak, azt pedig, hogy csak egy ombudsman legyen, szerinte maga az ombudsman kérte - a másik ombudsman meg ellenezte, szúrnánk közbe. Szerinte az, hogy az LMP nem vett részt az alkotmányozásban, az ismerethiányt okozott. Rétvári sajnálja, hogy "az MSZP és az LMP ezen a hétvégén is összenőt, mint két kicsi legó" - idézte Fluor Tomit az államtitkár.

    03
  • A hétvégi tüntetések bebizonyították, hogy az MSZP és az LMP összenőtt, mint két kicsi legó - idézte Fluor Tomi generációs slágerét Rétvári Bence igazságügyi államtitkár. Nem találunk szavakat.

  • Vona Gábor örül, hogy a belügyminiszter is a teremben van, mert szerinte Magyarországon nincs közbiztonság. Hajdúhadházról beszélt, illetve Orbán brüsszeli üzenetéről, amiben azt mondta, hogy addig fog rendőröket állítani, amíg nem lesz közbiztonság. Vona szerint ezzel közvetve elismerte, hogy nincs közbiztonság. Újra felvetette, hogy csendőrséget kéne létrehozni, meg erősíteni kéne a rendőrség intézkedési lehetőségeit "az élet és a tulajdon védelmében". Elővett egy nagy paksamétát is, ez nyolcezer aláírás, amit Hajdúhadházon és a környező településeken gyűjtöttek. Arról is beszélt, hogy a polgárőröket rendőrök "vegzálták". Elképeszőnek nevezte, hogy a belügyminiszter megtiltotta a rendvédelmi dolgozóknak, hogy egyenruhában tüntessenek. Szerinte Pintérnek le kell vonnia a megfelelő konzekvenciákat.

    04
  • Vonának Pintér Sándor belügyminiszter személyesen válaszolt. "Rend lesz az országban, akkor is, ha ez sokaknak nem tetszik, ha egyéni politikai érdekektől vezérelve ezt nem szeretnék" - mondta. Ezután arról beszélt, hogy nagyon rossz, emberhiányos állapotban vette át a rendőrséget, de "a bizonytalanságot szétoszlatták", és már felvettek 1800 új rendőrt. "Ez a rendőrség biztosítani fogja minden állampolgár biztonságát és emberi méltóságát" - mondta. "Önök rendet kértek. Akkor felteszem a kérdést, miért csinálnak rendetlenséget?" - kérdezte. Szerinte a Jobbik "huncutkodik", a gyülekezési jogra hivatkozva trükközik. "Nem szeretnénk félkatonai szervezeteket, nem szeretnénk olyan csoportokat látni, amelyek megkérdőjelezik az állam erőszakmonopólimuát" - mondta, majd megismételte, hogy egyéni politikai érdekek mentén ne veszélyeztessék a közbiztonságot. Szerinte a Jobbikhoz közeli csoportok félelmet keltenek. A Hajdúhadházon előállított öt ember közül Pintér szerint kettőnek volt bűnügyi múltja. "Meg kéne nézni, kikkel próbálnak rendet csinálni" - mondta. "Csak az tudja betartatni a törvényt, aki maga is betartja" - mondta. Felhívta a Jobbik figyelmét, hogy a Csendőrség amúgy katonai szervezet volt, aminek nem a rendfenntartás volt a célja.

    07
  • Az eddig még a Kossuth téren, békésen gyülekező iskoláscsoport már a parlamenti folyosóin sétál. Egyelőre nem éltek vissza a gyülekezési joggal, de résen leszünk és rajtuk tartjuk a szemünket.

  • A Fidesz frakcióvezetője, Lázár János szerint "a mai napon Magyarország egy fontos állomáshoz érkezik". Szerinte Schiffer elfeledkezett arról, hogy a rendszerváltók abban is megállapodtak, hogy hamarosan egy új alkotmányt is elfogadnak. Szerinte a parlament most ezt az adósságot törleszti. Szerinte sokan nem a nemzet érdekét nézték, hanem pártpolitikai érdekekre használták az alkotmányozást. Ilyen volt szerinte Schiffer és az LMP is, akik azt csinálták, mint a szocialisták, és becsapták a választóikat, mert nem változást akarnak, hanem "az elmúlt húsz év szétkorhadt, korrupt rendszerét mentegetik". Lázár szerint az új alkotmányt a hatályban levő játékszabályok szerint fogadják el, azaz, ha Schiffer szerint legitim az alkotmány, akkor az új alkotmány is az lesz. Szerinte 2010-ben mindenki változásra szavazott, még a szocialisták szavazói is. Az új alkotmány szerinte meg fogja védeni az embereket az elszegényedéstől is. Végül a Jobbiktól kérdezte, hogy "tiszta lelkiismerettel hogyan fognak ma délután szavazni". Szerinte ha a Jobbik nemmel szavaz, akkor a jelenlegi állapotok konzerválására szavaz.

    09
  • A kormány nem válaszolt Lázár János felszólalására. Ezzel véget értek a napirend előtti felszólalások. Most, az alkotmányozás miatt felborított menetrend miatt a kérdések és az azonnali kérdések következnek, ezeket nem közvetítjük. Az interpellációk a terv szerint 13:15-kor kezdődnek, ezeket már újra közvetítjük, ahogy ezt követően az alaptörvény-tervezet záróvitáját, majd a zárószavazást is.

  • Lázár János annyira belemelegedett a Jobbik kiosztásába, hogy Kövér László házelnöknek kellett figyelmeztetnie, lejárt a felszólalásához járó idő. Lázár még időn túl is odaszúrt néhányat fideszes tapsviharban, jobbikos hőzöngés mellett, aztán helyet foglalt és huncut mosollyal körbenézett az elismerő tekintetek között, mintha csak fogadásból nadrág nélkül mondta volna el a felszólalását.

    10
  • Ha ebben az összefüggésben lehet ilyet mondani, a Szikra ex-moziban rendezett, úgynevezett részországgyűlésen egy rakás szocialista nagyágyú jelent meg. (A párt képviselői ezen az eseményen lépnek fel a parlamenti ülés helyett, tiltakozásból.) Itt van Gyurcsány Ferenc, Mesterházy pártelnök, Hiller István exelnök, exminiszter, Kiss Péter. lemperth Mónika, Kovács László, Horváth Csaba, Vadai Ágnes és Steiner Pál is.

    Fotók: Nagy Attila
    Fotók: Nagy Attila
  • Még mindig nem eszméltünk fel teljesen a kereszténydemokrata elektró ébredésének pillanatából. Mi jöhet még?

    After a szobában - problémák a lakhatási politikában - kérdez alá a kormánynak Pálffy István?

    Csak akkor bulizom, ha úgy van, de általában nincs úgy felkiáltással megy neki a szórakozóhelyeket érintő szigorúbb szabályoknak Vágó Gábor?

    Nekem bejön ez a szitu, a sok buta sztori rólad címmel ad ki közleményt Schmitt Pálról a szocialista ifjúsági szervezet?

    Vagy egyenesen Kicsi lány, szia hello - nem pedig kicsit fiú című beszédben áll ki a melegházasság ellen Zagyva György Gyula?

  • Tóbiás József nyitotta meg az MSZP részországgygűlését a Szikrában, azzal, hogy a párt mindazokhoz szól, akik úgy gondolják, hogy a köztársaság és a demokratikus jogállam nem lehet egy párt alapja.

    IV0C2496
  • Az MSZP titokzatos okból csak az utolsó pillanatban hirdette meg, hogy hétfőn három tömegmegmozdulást is tart. Nem jött be a taktika, a Szikrában ugyanis a sajtó és a frakció mellett megjelent néhány érdeklődő állampolgár is. Az esemény ezért negyedóra késéssel indult, székeket kellett ugyanis keríteni.

    IV0C2453
  • Rendkívüli állapot van - jelentette be Horváth Csaba a Palesztin Felszabaditási Szervezet MSZP Szikra moziban tartott részországgyűlésén.

    IV0C2448
  • A Fideszé minden idők legnagyobb megszorító költségvetése - mondta Horváth Csaba az MSZP-s részországgyűlésen.

    IV0C2464
  • Aki a Parlament környékén ebédel munka közben, az feltétlenül nézzen be a Kossuth térre, egyre jobb a hangulat. A Miniszterelnöki Hivatal épülete előtt a Magyarok Világszövetsége tart nemsokára alkotmányozó nemzetgyűlést, bármit is jelentsen ez. Ráadásul párhuzamosan a Duna-parti, Papp Lajos sebészprofesszor-féle imádkozással. Egyelőre egy felállított színpad látszik, a környékén szervezőkkel, és dübörög a szolid, nemzeti pop. Megkérdeztük őket, a tracklistát az Ismerős Arcok és a Kárpátia uralják majd.

  • A Fidesz egyik képviselője Hajdúhadházról kérdezte Pintér Sándor belügyminisztert. A Jobbik frakciójának egy jelentős hányada mindezt a dohányzóban a tévével üvöltözve kommentálta. Hangosan nevettek, amikor a képviselő arról beszélt, hogy a polgárőrök golyóálló mellényben voltak, merthogy valójában csak golyóálló mellénynek kinéző taktikai mellényt viseltek. Az ülésteremben maradt párttársaik is kiabáltak, őket a levezető elnök rendre is utasította.

  • cikkünk a témában:

    Nem engedték be a tűzoltókat, majd holnap

    Mégsem lesz ma tűzvédelmi ellenőrzés a Házban.  A tiltakozó tűzoltók azt állították, időben kértek engedélyt a parlamenti belépésre, hogy megtarthassák a tervezett tűzvédelmi ellenőrzést, a Parlament hivatala viszont azt mondta, semmiféle kérelmet nem kaptak. Legfrissebb információink szerint végül abban állapodtak meg, hogy holnap délelőtt 10-kor megtarthatják a dolgot.

    Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének (HTFSZ) elnöke a kollégái belépési engedély-kérelmének egy példányát mutatja
    Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének (HTFSZ) elnöke a kollégái belépési engedély-kérelmének egy példányát mutatja
  • Meddig fog élni az Alkotmány?

    Kérdeztük a képviselőket a Parlamentben. Van olyan képviselő, aki egy percet sem jósol neki, a fideszesek hosszú élettartamra számítanak.

  • Majdnem végig értek a Parlament hosszában a Papp Lajos sebészprofesszor hívására érkező imádkozók. Tudósítónk kérdésére egy résztvevő azt mondta, hogy már véget is ért a csendes demonstráció. A Szent Korona-imádók elvetik a Fidesz-alkotmányt - szerintük "tákolmányt" - és azért fohászkodtak, hogy megjavuljon a szöveg, de most inkább lassan átmennek a Miniszterelnöki Hivatal elé, az MVSZ rendezvényére.