Alultáplált Pac-Man kapta be az alkotmányt

2011.04.18. 20:19
Kevés a politikailag aktív fiatal - derült ki az Egymillióan a magyar sajtószabadságért által szervezett Pac-manizáción, ahova alkotmányellenző, 35 év alatti embereket hívtak el egy közös performance-ra.

“Nem sorolnánk hosszan, hogy miért nem értünk egyet az alkotmány szövegével és a folyamat egyoldalúságával, – ehelyett az aktivizálódás lehetőségét kínáljuk fel” - írták a Facebookon szerveződő Pac-manizáció felhívásában. Az akciót az alkotmányozás idejére, április 18-án délután kettő órára hirdették meg a Parlament épületével szembeni Alkotmány utca elejére.

A Facebookon inkább szolidaritásból jelölhették be majdnem háromszázan, hogy elmennek paragrafust és az azt szimbolikusan felfaló Pac-Mant formázni, hiszen a valóságban ennél jóval kevesebben voltak ott. Az 1980-ban a Namco játékgyár által kifejlesztett ős videójátékból útjára indult korong most narancssárga ruházatú emberekből rajzolódott ki, ami a Fidesz új alkotmányát szimbolizálta, ahogy elsöpri a törvényességet.

Az utcára krétával felrajzolt Pac-Man-formát újra kellett tervezniük, mert különben a figura túl szellős lett volna. “Körülbelül egy méterrel lett kisebb a Pac-Man” - mondta el az egyik szervező. Az akció majdnem kudarcot vallott, mert nem gyűltek össze elegen, ötszáz emberre számítottak, de százat is csak hosszas könyörgés után tudtak csatasorba állítani. 35 év alattiakat hívtak, direkt azért, mert ez a generáció politikailag inaktívnak számít, de a végére eltörölték a korhatárt, hogy kijöjjön a forma.

A főpróba utáni várakozás alatt a hangosbemondóból a Kossuth Rádiót parlamenti élő közvetítését lehetett hallgatni, de pár perc után a szervezők rájöttek, hogy ez túl unalmas, és kikapcsolták. Azért kellett volna hallgatni, mert a Pac-Man-formálást a zárószavazás megindítására akarták időzíteni, de közben rájöttek, hogy ha elfogadják, ha nem, az akciót megcsinálják.

A fehér pólós-fejkendős alakokat paragrafusembernek, a Fidesz-sárga öltözékűeket pedig csak Pac-Mannek hívta a daruról a főszervező, Gulyás Márton.

Egy narancssárga kendős fiataltól megkérdeztem, milyen minőségben, és miért jött el Pac-Mannek. Kiderült, hogy a legjobb embert, egy végzett jogászt sikerült elcsípnem, örültem is, hogy egy Pac-Man-részecske végre korrektül elmondja, miért nem jó az új alkotmány. “Azért, mert nem értek egyet bizonyos pontokkal. Nevezetesen, hogy nem liberális, hanem konszenzusos alkotmány készült, azaz, akik nem egyfajta világnézetet vallanak, azoknak gyengíti a legitimitását” - mondta a jogász aktivista. “A preambulumban a keresztény értékekre hivatkoznak. Ugyan nem tudom, pontosan, mik a keresztény értékek” - folytatta “de szerintem gáz, hogy benne van Isten, inkább emberi jogokra és a szolidaritásra kellene épülnie” - mondta.

A másik Pac-Man, akit elcsíptem, azt sérelmezte az új alkotmányban, hogy benne, van, hogy a házasság férfi és nő között kell hogy köttessen, bár hozzátette, tudja, hogy folyamatosan változik, hogy mi kerül valójában be az új alkotmányba.

Sokáig csak unatkozva ültek a rasztahajú paragrafusemberek a járdán, aztán egyszer csak beindultak a dolgok. “Töltsétek ki a formát!” - kérte a daruról Gulyás Márton a politikai aktivistákat, de aztán látta, hogy ez így nem lesz jó, túl kevesen vannak a lecsökkentett mérethez képest is, ezért az utcán álldogálók közül szinte mindenkit személy szerint felkért, hogy az akció sikere érdekében álljon ő is be. “Nem baj, ha a sajtóból vagytok, ti is beállhattok” - mondta. Láttam, hogy pár fotós is beállt. Aztán egy éppen arra sétáló kisgyermekes családot is sikerült beszerveznie, és majdnem igent mondott az LMP egyik nézelődő tagja is, de aztán rájött, hogy dolga van, és odébb tolta a bringáját.

“Kérem, hogy a Pac-Man jobb sarkába rajzolt vonalat tüntessétek el” - szólították fel a csapatot, majd azt találták ki, hogy a telítettség érdekében mindenki húzza szét a pólóját oldal irányba. Aztán kipróbálták úgy is, hogy leülnek az emberek, és rá kellett húzniuk a térdükre a pólót, mert úgy nagyobb volt a sárgaság. A végén az önkénteseknek még azt is meg kellett várniuk alakzatban, hogy először videó készüljön róluk, majd Sanyi bácsi, a daru kezelője még 4-5 turnus fotóst a magasba küldjön, de nem elégedetlenkedtek. Mint megtudtam, a pólókat nem kapták meg az aktivisták, csak a fejkendőt, mert körülbelül másfél hét múlva újabb akciót szervez a pólókat saját pénzen megvásárló Gulyás Márton, ahol szintén szükség lesz narancs színű ruházatra.

Szerinte az akció sikeres volt, mert a cél az volt, hogy fotók készüljenek, amik bejárják a világsajtót.