Visszakozott a romagyilkosságok koronatanúja

2011.04.19. 15:12 Módosítva: 2011.04.19. 15:14
A romák elleni, hat halálos áldozatot követelő támadássorozat keddi tárgyalásán a Pest Megyei Bíróságon F.-né Ny. Éva a vádiratban foglaltakkal ellentétben azt állította: nem hiszi, hogy a vádlottaknak közük lenne a támadássorozathoz. A tanú azt mondta: amikor a rendőrök tavaly rajtaütöttek az általa vezetett Perényi 1 nevű szórakozóhelyen, annyira összezavarodott, hogy azt sem tudta, milyen tanúvallomást ír alá. A bíró figyelmeztette a hamis tanúzás következményeire.

A romák elleni sorozatgyilkosságok keddi tárgyalásán Miszori László bíró az ügy koronatanújának tekintett F.-né Ny. Évának tett fel kérdéseket a Pest Megyei Bíróságon. F.-né Ny. Éva a debreceni Perényi 1 nevű szórakozóhely üzletvezetője korábban az egyik vádlott, K. Árpád barátnője volt. 2009. augusztus 21-én, a kislétai gyilkosság után 19 nappal fogták el a sorozatgyilkosság vádlottait a szórakozóhelyen. Az asszonyt a feltételezett elkövetőkkel együtt szintén előállították akkor éjjel a rendőrök, de a Nemzeti Nyomozó Iroda a tanúkénti kihallgatása után szabadon engedte.

A tárgyalás első szakaszában a bíró különböző kérdéseket tett fel a nő nyomozati vallomásainak részleteiről. F.-né a nyomozás során 16 vallomást tett, a bíró próbálta az ellentmondásokat tisztázni. A nő megerősítette: tudott arról, hogy az első rendű vádlott szélsőséges nézeteket vallott és nem szerette a cigányokat.

Elakadtak a sárban

A bíró arról az esetről is kérdezte F.-nét, amikor a vádirat szerint a 2009. április 22-i  tiszalöki gyilkosság után az első- a másod- és a negyedrendű vádlott autója elakadt a Keleti-főcsatorna melletti földúton a sárban. Felhívták F.-né Ny. Évát, hogy mentse ki őket. A nő a saját autóján visszavitte a K.-testvéreket a Perényi 1-be, ahol a vádlottak lemosdottak. A bíró azt kérdezte, hogy csak megmosdottak vagy át is öltöztek-e.

A vádiratban foglaltakkal ellentétben most F.-né azt állította: a testvéreknél nem volt semmilyen csomag, és nem vittek be semmit a szórakozóhelyre - így a fegyverek sem lehettek náluk -, nem öltöztek át, csak a cipőjüket mosták le. F.-né azt mondta, nem hiszi, hogy a férfiaknak közük lenne a támadássorozathoz, és ha valakire is terhelő vallomást tett volna, vagy erre vonatkozó jegyzőkönyvet írt volna alá, azt csak azért tette, hogy önmagát és gyermekét mentse. A súlyos bűncselekményről állítása szerint csak a vádlottak és az ő előállításakor értesült 2009. augusztus 21-én hajnalban.

F-né a bíróságon azt vallotta, egy ismeretlen hívta fel rejtett telefonszámról 2009. április 23-ra virradóra, majd átadta a telefont Kiss Árpádnak. Az elsőrendű vádlott segítséget kért tőle, és ő "segítőkész emberként" azonnal indult. Állítása szerint a testvérpár "ideges volt a kocsiban", ő hiába kérdezte, mi történt, nem válaszoltak rá, és ma sem tudja, miért akadtak el, vagy miért jártak Balmazújváros környékén a földúton éjjel.

Miután ötezer forintért egy traktoros kimentette az elakadt autót, lemosták, majd Cs. István vitte tovább a járművet. Mint mondta, Cs.-t ekkor látta először. K. Árpád útközben többször beszélt egy számára ismeretlen telefonon Cs.-vel, de hogy miről, azt nem tudja - mondta.

Játékkatonáknak tekintették a gárdistákat

Az asszony 15 évvel ezelőtt lett szerelmes lett K. Árpádba, de a férfi 2000 szeptemberében három évre kiment Izraelbe dolgozni, ő ezalatt háromszor látogatta meg. Később a kapcsolatuk megszakadt, és amikor Kiss Árpád hazajött, egy másik nőt vett el feleségül. A házasságkötés után néhány hónappal újra kapcsolatba kerültek, és együtt tervezték meg egy 14 millió forintos pályázat útján nyert pénzből a debreceni szórakozóhely kialakítását. Állítása szerint az elmúlt években csak munkakapcsolatban állt K. Árpáddal.

Arról is beszélt, hogy 2007 augusztusában a K. testvérekkel együtt részt vett az azóta jogerősen feloszlatott Magyar Gárda első tagjainak avatásán a budai Várban. Vallomása szerint a másodrendű vádlott K. István "játékkatonáknak" tekintette az avatottakat, mert nincs fegyverük, míg K. Árpád a gárdát "komoly kezdeményezésnek tartotta, mivel ott volt Für Lajos volt honvédelmi miniszter". F-né azt mondta, benne félelmet keltettek, mert "hadsereget látott". Kijelentette, fegyverkezésről nem esett szó közöttük.

K. Árpád a korábbi tárgyalásokon elismerte a galgagyörki, a tarnabodi és a piricsei támadásokat, míg Cs. István szerint társai követték el a tiszalöki és a kislétai gyilkosságot, és ezekről részletes vallomást is tett.

Nem emlékezett, mit mondott a rendőröknek

A kora délutáni tárgyalási szakaszban a vádiratban is Nyafi becenéven emlegetett nő azt kérte, hadd mesélje el egyben azt, mit jelentett számára, amikor belekerült a sorozatgyilkossági ügybe. A bírói tanácsot vezető Miszori László először "nem volt kíváncsi a mesére", végül azonban a láthatóan kiakadt és magát infarktus közeli állapotúnak leíró tanú  kérésének engedett.

Hosszú monológban akadt ki a Pest Megyei Bíróságon F.-né Ny. Éva, a romák ellen elkövetett sorozatgyilkosságok egyik koronatanúja, aki úgy látja: élő célponttá vált. A nő azt állította: az utóbbi hetekben és eddig ugyan próbálta kizárni az életéből a történteket, de a sajtóban megjelent híradások miatt most megrettent.

F.-né Ny. Éva elmondta, hogy pszichiátriai kezelés alatt áll, és akkor is az alatt állt, amikor 2009 nyarán 150 rendőr lerohanta a vendégekkel teli Perényi 1-et. Mint mondta, a rajtaütést követő házkutatás közben olyan állapotba került, hogy egyáltalán nem emlékszik arra, miket válaszolt a rendőrök kérdéseire. Később a rendőröktől tudta meg, hogy szinte folyamatosan beszélt, tanúvallomását a rendőrök folyamatosan jegyzetelték. Végül az egyik rendőrnő mondta társainak, hogy ne hagyják aláírni a vallomását, mert nem biztos, hogy tudja, mit beszélt. Ő azonban aláírta, mint ahogy azt is, hogy nem kéri a rendőröktől, hogy kártérítést fizessenek a flexszel  tönkretett lakásának bútoraiért (a rendőrök ott is kerestek fegyvereket).

Orvosi kezelés alatt

Beszéljünk a védett tanúságról is - mondta F-né, aki ekkor már feldúlt állapotban volt és többször meglehetősen összefüggéstelenül beszélt a bíró előtt. Mint ezzel kapcsolatban elmondta: "Nem értettem, mit tudok, nem értettem, hogy kitől, mitől kellene félnem, nem értettem, hogy ki fog lelőni engem". Később a védett tanúságra vonatkozó kérdésre azt mondta: "az sem érdekel, hogy nem lehet elmondani, de beleőrülök, ha nem mondhatom el". (Nehéz értelmezni, mire vonatkoznak F.-né Ny. Éva utalásai. Ha valódi védett tanú lenne, a bíróság előtt sem nevét nem ismertetnék, sem személyesen nem kellene megjelennie. Feltehetően arról van szó, hogy az ügy fontos tanújaként valamilyen szintű rendőri védelmet kap.)

A koronatanú a monológ végén átadott a bírónak egy orvosi igazolást is azzal a megjegyzéssel, hogy "az orvos szerint most ép elmével rendelkezem, sőt most rendelkezem ép elmével". A bíró azt mondta: a tanú eddigi 16 vallomása előtt eddig egyszer sem hivatkozott betegségre és figyelmeztette a hamis tanúzás következményeire.