Az Emfesztől ment vissza Pintér mellé

2011.04.20. 12:12
Valenta László a belügyminiszter legmegbecsültebb tanácsadója, ő kapja a legnagyobb összegű díjazást a tárcától. A régi bizalmas egy éve Pintér Sándor első hívására hajlandó volt beáldozni az akkor még stabilnak látszó Emfesznél betöltött biztonsági főnöki állását.
Valenta László
Valenta László

Bruttó 880 ezer forintos tiszteletdíjat kap Pintér Sándor legfontosabb bizalmi embere a Belügyminisztériumban. A stop.hu által kikért lista alapján politika főtanácsadói rangban Valenta László keresi a legtöbbet Pintér tanácsadói közül, pedig a többiek is kipróbált, régi motorosok a szakmában.

Az Index információ szerint Valenta László 2010 májusában, szinte a választásokkal egyidőben otthagyta korábbi munkahelyét, hogy csatlakozzon régi barátja és üzlettársa mellé a BM-ben. Előtte évekig az Emfesz biztonsági igazgatójaként dolgozott. A 200 milliárdos forgalmat lebonyolító gázszolgáltató menedzsmentjében Valenta volt az egyike azon keveseknek, akiknek pontos információi lehettek a cég 2009-es egy dolláros eladásának körülményeiről. Valenta itt is bizalmi ember volt: az Emfesz vezérigazgatójának oldalán részt vett azokon a sajtóeseményeken is, amelyeken Góczi István az azóta több bírósági ítéletben is elmarasztalt tranzakciót magyarázta.

Valenta Pintér főkapitányi működése alatt az ORFK gazdasági helyettese volt, majd az első Orbán-kormány idején - szintén Pintér mellett - a BM kabinetfőnöki tisztét töltötte be. Később számos vállalkozásban üzlettársa is volt a miniszternek. Mostani főtanácsadói kinevezése után ismét milliárdos cég felügyeletét bízták rá. A vörösiszap-katasztrófa után Bakondi György kormánybiztos felügyelete alá rendelt Mal Zrt.-nél Valenta László lett Bakondi ellenőrzésért felelős helyettese.

A BM sajtóosztálya által a stop.hu-nak megküldött listán szerepel Samu Attila, a BRFK egykori sajtófőnöke is, aki 556 ezer 600 forintért ad kommunikációs tanácsokat. Hasonló összeget fizet a tárca Kocsis Kálmánnak is, aki 1990-1996 között állt az Információs Hivatal élén. Később hazánk Bosznia-Hercegovina-i nagykövete volt, ahol megbízatása befejezésekor felkérték az ottani titkosszolgálati reform levezénylésére.

Góczi István
Góczi István

Örményi István már Pintér első minisztersége idején is politikai főtanácsadóként tevékenykedett a miniszter mellett, akkor és most is rendészeti és igazgatási ügyekben számított rá a tárcavezető. Ő havonta 770 ezer forintot kap bruttóban. Sömjéni László csaknem 600 ezer forintért szolgál tanácsokkal a belügyminiszternek, ő az előző kormány idején az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium büntetőpolitikai főosztályát vezette.