Ne írja alá, Pali bácsi!

2011.04.21. 21:59
Civilek kérték Schmitt Pált az alkotmány aláírásának megtagadására. Bodó Balázs szerint a legrosszabbra kell számítani. Az Egymillióan a Magyar Sajtószabadságért Facebook-csoport Sándor-palotához szervezett demonstrációjának idején a köztársasági elnök a cseh államfőnél tartózkodott.

A Facebookon mintegy 84 ezer tagot számláló Egymillióan a Magyar Sajtószabadságért csoport által szervezett Ne írja alá, Pali bácsi, a köztársasági elnök helyes döntéséért elnevezésű demonstráción nagyjából 300-400-an vehettek részt csütörtök kora este.

A színpad mellé bekészített „Uralkodj magadon!”, „Lécci!” és „Ne nézz tévét!” feliratú, színes táblák nem pihenhettek sokáig. A lelkes szervezők kedvesen próbálták e cikk szerzőjét is rábírni, hogy az „Alkotmány faxolmány” feliratú táblával tiltakozzon az alaptörvény aláírása ellen. Végül mindegyik gazdára lelt egy-egy ifjabb tüntetőnél.

Fotó: Huszti István

Szabadíts meg a gonosztól!

Aztán kis csúszással kezdetét vette a félórás demonstráció. „Kár, hogy a ház gazdája nincs idehaza. Reméljük, hogy Václav Klaus el tudja mondani neki, miért ne írja alá” – hangzott el, majd csehül is felolvasták, arra kérik Schmitt Pált, ne írja alá az alkotmányt. Ezután Bárdos Deák Ágnes énekesnő az URH Szabadíts meg a gonosztól c. számával hangolta a közönséget az eseményre, ami inkább hasonlított egy barátságos piknikre – ahogy azt a tüntetés egyik felszólalója is mondta –, semmint véresen komoly tüntetésre.

Bodó Balázs, a rendezvény vezérszónoka szerint 2010, 2011 a fülkeforradalom, az Alkotmánybíróság jogkörének megcsonkítása és a szólásszabadság megkurtítása miatt lesz emlékezetes. 2011-et a civil társadalom megerősödésének évének is nevezte.

„Lehet, hogy nem vagyunk 40 ezren, de megmutatjuk, hogy együtt erősek vagyunk, az elmúlt 20 évben ásott árkok betemethetők, és rajtunk múlik, hogy milyen lesz az ország” – mondta.

Államfői segédeszköz történelmi pillanatokra

Ezután a felszólalók néha már-már könyörögve kérték, miért ne írja alá a köztársasági elnök – vagy ahogy ők többször is mondták, Pali – az alkotmányt.  Szerintük az alaptörvény meghozatalakor nem folyt tisztességes párbeszéd, a tövény központosított és korlátlan hatalmat eredményez, kirekeszti a kisebbségeket. Az egypárti diktátum bebetonozza a kormány hatalmát, nem védi a szegényeket, az abortusz betiltásához vezethet, felszámolja a jogállamot, lebontja a fékeket és az ellensúlyokat, pozícióba juttatja a haverokat.

Az egymondatos indoklások után ismét Bodó Balázs hívta fel azok figyelmét, akik számára fontos a köztársaság szelleme. „Az elmúlt hónapok hatalomgyakorlását nézve a legrosszabbra kell készülni. Bár tényleg baromi unalmas a hazugságokkal vitatkozni, de a szabadságunkat megvédjük” – tette hozzá.

A műsor hamar véget ért, a közönség lassan szétszéledt. Némi adomány fejében kitűzőt, kicsit többért áthúzott paragrafussal ellátott pólót lehetett beszerezni. A 3000 forintos ruhaneműt nem kapkodták annyira a tüntetők, mint azokat a színes, „államfői segédeszköz” és a „történelmi pillanatokra” feliratú radírokat, amelyeket ingyen osztogattak.