Megbüntetik az önjelölt rendfenntartókat

2011.04.22. 13:44
A pénteken megjelent új kormányrendelet a miniszterelnök szóvivője szerint véget vet annak, hogy a rendfenntartás leple alatt másokat fenyegessenek. A Jobbik az Alkotmánybírósághoz fordul. Tiszavasváriban Húsvétkor nem járőrözik a magát csendőrségnek nevező szervezet. A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület szerint rájuk nem vonatkozik az új rendelet, folytatják a járőrözést.

A jövőben százezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható, aki "közterületen vagy nyilvános helyen olyan, a közbiztonság, közrend fenntartására irányuló tevékenységet végez, amelyre jogszabály nem jogosítja fel, vagy ilyen tevékenység látszatát kelti".

Az egyes szabálysértésekről szóló kormányrendelet módosítása a pénteki Magyar Közlönyben jelent meg. A közbiztonsági tevékenység jogosulatlan végzése miatti szabálysértési eljárás a rendőrség hatáskörébe tartozik.

Új elemként kerül be a rendeletbe az is, hogy ha a polgárőr a polgárőrségről szóló törvényben meghatározott együttműködési kötelezettség teljesítése nélkül látja el feladatait, szintén százezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. (A törvény azt mondja ki: a polgárőrség tevékenysége során kölcsönösen együttműködik a többi között a helyi önkormányzatokkal, az állami és önkormányzati szervezetekkel, a rendőrség és a katasztrófavédelem szerveivel.)

Szijjártó: a rendfenntartás kizárólag az állam joga

Az állam senkivel nem osztozik a rendfenntartás jogán, jelentette ki péntek délután Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője. Szijjártó azt mondta, voltak és vannak olyan emberek, szervezetek - "az esetek többségében persze politikai bujtogatásra" -, amelyek nem voltak hajlandóak komolyan venni azt az álláspontot, hogy a rendfenntartás kizárólag az állam joga, és "a rendfenntartás leple vagy hamis érve alatt" próbáltak másokat fenyegetve viselkedni.

Ennek a korszaknak vége, a kabinet lépett, Orbán Viktor miniszterelnök aláírta azt a Magyar Közlönyben pénteken megjelent és szombattól hatályos kormányrendeletet, amely az említett cselekedeteket szabálysértésnek minősíti, mondta Szijjártó.

"Mindenki, aki olyan cselekedetet folytat, mint amit az elmúlt napokban, hetekben látni lehetett, és nem hajlandó tudomásul venni, hogy Magyarországon az állam kizárólagos joga, lehetősége és kötelessége a rend fenntartása", annak szembesülnie kell a szankciókkal, mondta a szóvivő. Arra a kérdésre, hogy mit jelent a rendőrséggel való egyeztetési kötelezettség, azt válaszolta: a polgárőrökre jelenleg is szigorú szabályok vonatkoznak, és csak úgy végezhetik tevékenységüket, ha azt a rendőrséggel egyeztetik.

Szijjártó hozzátette: ha úgy látják, hogy valakik még mindig nem értik meg, Magyarországon rendnek és biztonságnak kell lennie, és ez az ország nem az, mint ami volt az elmúlt nyolc évben, hogy bármit lehetett következmények nélkül tenni, akkor szükség esetén újabb jogszabályi szigorításokat léptetnek hatályba.

Húsvétkor nem járőröznek a tiszavasvári csendőrök

Pintér Sándor csütörtökön arról beszélt, hogy megfelelő jogi válasz készül a Jobbik által Tiszavasváriban megalapított, csendőrségnek elnevezett szervezet ügyében. Kormányrendelet vagy törvény szükséges ahhoz, hogy az ilyen jellegű törekvéseket, ami az állami főhatalom gyakorlását magán- vagy pártkézbe próbálja vonni, megakadályozzuk – mondta a belügyminiszter.

Tiszavasvári jobbikos polgármestere, Fülöp Erik szerdán jelentette be, hogy a település jobbikos többségű önkormányzati közgyűlése megalakítja a csendőrséget Tiszavasváriban. A csendőrségnek nevezett szervezet csütörtökön kezdte tevékenységét a településen. Szerettük volna megkérdezni Tiszavasvári polgármesterét, illetve a csendőrség illetékesét az új rendeletről, de a polgármesteri hivatalban azt a tájékoztatást kaptuk, hogy írásos közleményben fognak reagálni.

A település honlapján péntek délután meg is jelent a polgármester rövid közleménye, melyben ez áll: "Húsvét alkalmából Nagyszombattól, Jézus feltámadásának ünnepén, a Csendőrség nem járőrözik a városban, bízva abban, hogy a kereszténység legnagyobb ünnepén a bűnt elkövetni szándékozók és a Belügyminiszter úr is önvizsgálatot tart és lelki békéjét úgy találja meg, hogy ezzel más, tisztességes polgárok, saját közösségük életkörülményeinek jobbításán dolgozó emberek életét, biztonságát, szabadságát, ünnepét nem veszélyezteti, nem rontja el".

A Szebb Jövőért szerint rájuk nem vonatkozik

A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület hajdúhadházi tevékenysége ügyében Pintér Sándor belügyminiszter már múlt szerdán magabiztosan kijelentette: „Bizton mondhatom, hogy ilyen jellegű járőrözés, mondvacsinált törvényesség mögé bújva nem lesz Magyarországon.” Pintér akkor közelebbről meg nem határozott szabálysértésekre utalt. A polgárőrök továbbra is járőröztek a faluban. Bár múlt pénteken ötüket őrizetbe vették garázdaság szabálysértésének gyanújával, a debreceni bíróság már másnap megszüntette az ellenük indult az eljárást, mert álláspontja szerint nem történt szabálysértés. Az öt embert szabadlábra helyezték.

Kerestük az új rendelet miatt Rubi Gergelyt, a hajdúhadházi jobbikos képviselőt, aki az elmúlt hetekben rendszeresen nyilatkozott a Szebb Jövőért ügyeiről. Rubi közölte: jogászaikkal egyeztettek, és úgy látják: rájuk nem vonatkozik az új rendelet. Szerinte a polgárőrségről szóló törvényt kellene megváltoztatni ehhez. Rubi azt mondta: nem változtatnak semmit, folytatják a járőrözést. Biztosra veszik, hogy eleinte megpróbálják majd kiszabni rájuk a százezer forintos büntetésüket, de úgy gondolják, ezeket majd felmentő ítéletek követik majd, mint ahogy az a múlt héten is történt az öt előállítottal.

A Jobbik Alkotmánybírósághoz fordul

Dúró Dóra, a Jobbik országgyűlési képviselője a kormányrendeletről péntek délutáni sajtótájékoztatóján azt mondta: a Jobbik szerint ezzel a Tiszavasváriban létrehozott szervezetet és a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesületet kívánja ellehetleníteni a kormány. Hajdúhadházon hatezer ember támogatja, hogy továbbra is jelen legyen a Szebb Jövőért, jelentette ki.

Dúró közölte: a kormányrendeletet a Jobbik szerint alkotmányellenes, és jövő kedden az Alkotmánybírósághoz fordulnak emiatt. A Jobbik álláspontja szerint a szabályozás az önvédelem és a tulajdon védelmének alkotmányos jogába ütközik. Szerintük például a rendelet értelmében, ha valaki a hétfőn elfogadott alaptörvénynek megfelelően egy a lakásába behatoló betörőt fenntart a rendőrség kiérkezésig, akkor ezt az illetőt is megbüntethetik. Dúró megjegyezte azt is: szerinte a rendelet pontatlan megfogalmazása miatt közröhej tárgya lesz a kormány.