Csendben ölő technikát is tanít a Véderő

2011.04.22. 15:23
A Véderő saját bevallása szerint a sorkatonaság eltörlése miatt létrejött szervezet, mely harcászati technikákra tanítja meg az érdeklődőket. A korábbi táborokról készült beszámolók szerint az erőnléti edzések mellett önvédelemre, fegyverismeretre, lövészetre tanítják a jelentkezőket, és nagy hangsúlyt fektetnek a szellemi fejlődésre, a magyar értékek képviseletére is.

Péntek délután háromkor nyitotta meg a Véderő táborát Gyöngyöspatán, ahonnan délelőtt 237 roma származású gyermeket és asszonyt menekítettek ki a vöröskeresztesek. A Véderő félkatonai szervezet április elején hirdette meg táborát, melyre bárki jelentkezhetett. Mint hirdetményükben fogalmaztak: várnak minden hazáját szerető, 14 évesnél idősebb fiatalt és felnőttet, akiket érdekel a katonai és önvédelmi alapismeretek elsajátítása.

A Véderő nem polgárőrség, mint a korábban Gyöngyöspatán és Hajdúhadházon felvonuló Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület. A Véderő hivatalosan "a Magyar haza védelméért  alakult mozgalom". A szervezetet februárig vezető Eszes Tamás szerint  "nem  politikai síkon fut, nem párt, vagy annak katonája", hanem egy olyan  szervezet, amely "a haza védelmére készíti fel" tagjait "meghiúsított  hadseregünk hiányában".

A szervezet nem először rendez tábort. Honlapjukon (amelyet péntek délután az adminisztrátor vagy a felhasználó blokkolt) több, tavaly lebonyolított rendezvényükről is olvasható élménybeszámoló. "Tudtam, hogy nem egy wellness hétvégére fogok menni Jászkarajenőre és nagyon el fogok fáradni, de soha jobb érzést ennél az izomláznál, a térdsebeknél és az akáctüskék okozta még enyhe fájdalomnál" - írja valaki. Egy kiképző azt írja: "Az új tagoknak, civileknek meglepő volt a felismerés, hogy egy nemtörődöm őr élete, szakértő kezekben 1 másodperc alatt véget érhet".

A táborozáshoz csupán egy sátorra, hálózsákra, háromnapi élelelmre és gyakorló ruházatra van szükség, illetve a fejenként 3000 forintos részvételi díjra, mely tagoknak egy ezressel kevesebb. A táborba alkoholt, drogot és egyéb "butító eszközöket" tilos bevinni, akinél ilyet találnak, azonnal elküldik. Airsoft fegyvereket (az eredetihez hasonló, műanyaggolyókat kilövő, hobbisport fegyvert) azonban nyugodtan bevihetnek a résztvevők.

A tipikus táborozás menete a beszámolók alapján a következő szokott lenni: egy rövid bemutatkozó beszélgetés után általában erőnléti felmérés következik, majd csoportokra osztják az embereket, és különböző harcászati technikákat gyakorolnak velük.

"A főparancsok szépen rámutat az emberi test gyenge pontjaira, megtanuljuk, hogy késsel, vagy akár a nélkül, egy fegyveres őrt, hogyan kell profin hatástalanítani. Csendben. Azonnal. Nincs rá ellentechnika. Aki ilyen helyzetbe kerül, fel sem fogja az adott pillanatot. Már az előtt vége van..." - írja egy résztvevő.

A három nap alatt a jelentkezőket elsősorban terepharcászati oktatásra, önvédelmi ismeretekre, fegyverismeretre, lövészetre, katonai közelharcra, éjszakai harcászatra, és számos honvédelmi ismeretre tanítják meg.

"Érzem, ahogy ver a szívem, eltelít az adrenalin" - írja egy fiú. Mások inkább a fegyverek kezelésére koncentráltak rá. "Megtudtuk, hogy minden fegyver egyforma. Szétszedés, összerakás szempontjából, nincsenek nagy különbségek. Megismertük a maroklőfegyver használatát riasztó lőszerrel a hang és a fegyver ereje szempontjából is, mert rúg az azért, valamint a helyes tartást, célzást"

A résztvevőkre egyébként katonai rendszabályok vonatkoznak a táborban, vagyis a vezetőknek és a katonai rendészetnek maradéktalanul engedelmeskedniük kell. Parancsszegés esetén azonnal el kell hagyniuk a tábort.

"Már nem fordulunk vissza"

A harcászati technikákon kívül nagy hangsúlyt fektetnek a szellemi fejlődésre, a magyar értékek képviseletére is.

"Délután Eszes Tamás (a Véderő volt paracsnoka) beautózott a városba, mielőtt elment megkért engem, hogy beszéljek a fiataloknak a történelmünkről, királyainkról, a magyar lélek szakrális küldetéséről a Szent Koronánkról, az arra épülő alkotmányunkról, az egészséges nemzeti büszkeségről.""Ami közös volt a megjelent képzésre jelentkezőkben és az érdeklődőkben, hogy mindenki több ismerettel rendelkezett a magyar nemzet múltjáról, jelenéről mint a mai fiatalok többsége, és - a szubjektiv benyomásom az volt - hogy valahogy úgy érzik ők is - ahogyan én, - ez nem természetes hogy jelenleg országunknak nincs védelemre fogható kiképzett katonasága. Többségükben más nemzeti csoportosulásoknak is a tagjai, de megakadt a szemem egy tinédzser korú szemüveges srácon akit az édesanyja hozott el" - olvasható egy másik beszámolóban.

A tizenéves jelentkező mások fantáziáját is megragadta. "Jó volt látni egy új tagunkat, aki 14 évesen jelentkezett leventének. Ő már most többet tett le az asztalra hozzáállásban, mint sok érett férfi, monitorlázadó, netmagyar. Jó volt látni a felvidéki új jelentkezőnket. Mindenki elégedett volt látottakkal, az átéltekkel. Méltó volt a tábor a kifeszített árpád sávos zászlóhoz, történelmi hőseinkhez."

A Véderő egyébként a beszámolók szerint anyagi gondokkal küzd, többen is írták, hogy az újoncok felszerelése nem tökéletes, sokszor még bakancsaik talpa is leszakad az edzések során. Ezért az egyik lelkes résztvevő gyűjtést is szervezett nekik, mint írja:"én magam a következő nyílt napig (július 2-4 ) próbálok nekik venni 3 fegyvert, hogy ne bottal kelljen gyakorolniuk".