Pintér szerint rend van Gyöngyöspatán

2011.04.22. 19:26
Nyolc embert vettek őrizetbe garázdaság miatt a Véderő táborából, közölte Gyöngyöspatán Pintér Sándor belügyminiszter. Szerinte nincs semmi, ami miatt menekülni kellene, a helyi cigány nők és gyerekek pedig csak húsvéti kirándulásra utaztak.

Voltak a történelemben csoportok, akik egyeneruhával kezdték, csak az barna volt, és tudjuk, hova vezetett, mondta Pintér Sándor belügyminiszter péntek este Gyöngyöspatán tartott rendkívüli sajtótájékoztatóján.

A belügyminiszter közölte, hogy nyolc embert vettek őrizetbe garázdaság miatt, őket szombaton bíróság elé is állítják. Garázdaság miatt léptek fel a Véderő Gyöngyöspatán megjelent szimpatizánsaival szemben, mert jelenlétükkel riadalmat keltettek sokakban, magyarázta.

A belügyminiszter elmondta, hogy szombaton nulla órától lép életbe a pénteken kihirdetett kormányrendelet, amely szabálysértéssé nyilvánította azt, ha valaki tevékenységével közvetve vagy közvetlenül kétségbe vonja a rendőrség kompteneciáját. Mivel ez a rendelet holnaptól lép érvénybe, a Véderő szimpatiánzsai ellen pénteken még garázdaság alapján léptek fel.

Pintér tájékozat

Pintér kijelentette: Gyöngyöspatáról nem azért utazott el 266 nő és gyerek, mert féltek. "Ezt egyesek úgy állították be, hogy evakuálás volt. Mi az, ami miatt menekülni kellene?" - kérdezte a belügyminiszter. "Itt rend van, és akik ezt megpróbálták tönkretenni, a rendőrség vendégszeretét élvezik" - fogalmazott. A belügyminiszter hangsúlyozta, hogy a cigányok egy húsvéti kiránduláson vesznek jelenleg részt.

Felszólalt viszont Farkas János gyöngyöspatai romajogi képviselő, aki ellentmondott Pintérnek. Hosszadalmas kifakadásában azt állította, hogy az elégtelen közbiztonság miatt hagyták el a falut a cigány nők és gyerekek. Arra szólította fel a belügyminisztert, hogy garantálja nekik, hogy biztonságban hazajöhetnek. "Ha nem tesznek rendet, akkor elhagyjuk az országot" - mondta.

Pintér a cigánysoron

Pintér azt válaszolta: "közrend és közbiztonság van és lesz". Ugyanakkor a cigányoknak azt üzente, hogy dolgozni kell, ehhez pedig ígérete szerint munkát fognak biztosítani.

Pintér ezek után sétát tett a cigánysoron. A belügyminiszter beszélgetett ott a helyiekkel, tudósítónk szerint lényegében egy spontán lakossági fórum alakult ki, ahol mindenki a maga sérelmét sorolta. A cigányok munkát követeltek, a nem cigányok azzal vádolták őket, hogy nem dolgoznak, csak a segélyért élnek. Végül Pintér beült a kocsijába, és elhajtott. Távozásakor megtapsolták a cigányok.

A helyi cigányok tudósítóinknak megmutattak egy házat, amelynek a tornácán több olyan embert is volt, akit korábban a Véderő táborában lehetett látni. A környéken is sétálgatnak még terepruhát viselő emberek.