Véres visszatérés Gyöngyöspatára

2011.04.24. 17:22 Módosítva: 2011.04.25. 00:51
A falut pénteken elhagyó asszonyok és a gyerekek vasárnap délután visszaérkeztek Budapestről és Szolnokról. Azt mondják, ha újabb atrocitás éri őket, örökre elmennek. Miután valószínűleg provokálták, az egyik visszaérkező asszony megütött egy helyi nőt, akit kórházba szállítottak. A bíróság hétfőn megszüntette a garázdaság miatt indult eljárást a Véderő tagjai ellen.

A csillebérci táborból vasárnap 4 órakor visszaérkezett Gyöngyöspatára azoknak a roma asszonyoknak és gyerekeknek az első csoportja, akik pénteken hagyták el a települést, majd az első szolnoki busz is megérkezett. A délután folyamán az eredeti terveknek megfelelően mindenki visszatért a faluba.

DEGER20110424034

Farkas János helyi roma vezető az Indexnek elmondta, hogy a falu nyugodt, és a romák hálásak Pintér Sándor belügyminiszternek a közbelépésért. A jövőt azonban nem látja túl rózsásnak: szinte biztos benne, hogy a lemondott polgármester helyére a falu a jobbikos Juhász Oszkárt fogja megválasztani.

"Ahogy az elmúlt két hónapban éltünk, úgy nem lehet élni. Ha újabb atrocitás ér minket, elmegyünk és többé nem jövünk vissza" – fogadkozott az Indexnek Farkas, aki szerint ebben a helyi roma közösség teljesen egységes állásponton van.

Férfiak gyermekeket visznek haza egy lovaskocsival, amint visszaérkezik Gyöngyöspatára a csillebérci táborból azoknak a roma asszonyoknak és gyerekeknek az első csoportja, akik április 22-én hagyták el a települést
Férfiak gyermekeket visznek haza egy lovaskocsival, amint visszaérkezik Gyöngyöspatára a csillebérci táborból azoknak a roma asszonyoknak és gyerekeknek az első csoportja, akik április 22-én hagyták el a települést

Amikor az egyik buszról leszállt egy nő, kétszer megütött egy falubelit, akinek vérezni kezdett az arca. A sértett azonnal feljelentést tett a helyszínen tartózkodó rendőröknél, akik felvették az adatait, majd előállították a verekedő nőt.

Farkas János szerint a sértett az egyik szomszéd volt, aki azzal fogadta az eleve kimerülten és rosszkedvűen hazaérkezőket, hogy minek jöttek haza, maradtak volna inkább ott. A megütött nőt mentővel szállították el a hatvani kórházba.

A Gyöngyöspatai Cigány Kisebbségi Önkormányzat vasárnap este sajnálatát fejezte a tettlegesség miatt. Bár bíztak benne, hogy nem fog bekövetkezni, az esetre a közlemény szerint számítani lehetett a hetek óta zajló provokációk miatt.

"A történteket elítéljük, de úgy gondoljuk, hogy a provokációnak, megfélemlítésnek hetek óta kitett roma közösség lelki erejének határán van, fáradtak, kimerültek vagyunk" – áll a szövegben. A dokumentumot jegyző ifj. Farkas János hangsúlyozta, hogy a romák nem a nem romákat, hanem az őket provokáló szélsőségeseket tartják felelősnek a békétlenség szításáért.

A hazatérők szerint szó sem volt üdülésről, mint ahogy azt a kormányfő szóvivője, Szijjártó Péter állította, hanem menekülniük kellett. Volt, aki úgy fogalmazott: "azt sem tudtam, hogy élve találom-e a férjem a hazatértemkor".

A 267 nőt és gyermeket azt követően szállították el Csillebércre, illetve egy szolnoki táborba, hogy a Véderő elnevezésű szervezet honvédelmi alapismereteket oktató tábort hirdetett meg a község határában április 22-e és 24-e között.

A Véderő tagjait még pénteken előállította, illetve igazoltatta a rendőrség, ezt követően valamennyi "táborlakó" elhagyta a helyszínt.

Az Egri Városi Bíróság hétfőn megszüntette a garázdaság szabálysértés miatt indult eljárást azokkal szemben, akiket a Véderő gyöngyöspatai táborában vett őrizetbe a rendőrség pénteken. A rendőrség jogi képviselője fellebbezett a döntés ellen, ezért az ítélet nem jogerős.  A nyolc vádlott és védőik az ítéletet tudomásul vették.  Másodfokon a Heves Megyei Bíróság dönt az ügyben.