Visszatér a parlament az alkotmányozás után

2011.04.26. 15:10

Fontosabb részletek
  • Napirend előtt a pénteki gyöngyöspatai eseményekkel foglalkoztak a képviselők. A kormány szerint az ellenzéki pártok csak gerjesztik a feszültséget, a Jobbik lemondásra szólította fel Pintér Sándort.
  • Az LMP és az MSZP szidta a kormány gazdaságpolitikáját, szegényellenesnek és neoliberálisnak mondva azt.
  • Ismét történt utalás Fluor Tomira.
  • A Jobbik elégedetlen az ősmagyarkutatás helyzetével.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Dúró Dóra (Jobbik) arról érdeklődött, hogy miért nem indult el érdemben a magyarság őstörténetének kutatása és a Julianus barát program. Szerinte ez a kérdés évszázadok óta a politika mostohagyereke, szemléletváltásra van szükség, mégsem történt semmi tíz hónap alatt.

    19

    Szőcs Géza kulturális államtitkár a Magyar Őstörténeti Kutatóintézet felállítását támogatandó, hasznos dolognak tartja. Úgy véli, hogy megkerülhetetlen feladat feltárni a magyarság eredetét. Szőcs szerint méltatlan támadások érték őt, amikor felvetette, hogy genetikai vizsgálatnak kell alávetni a finnugor kapcsolatot. A legkiválóbb, megkérdőjelezhetetlen tudományos kvalitásokkal rendelkező kutatócsoportra szeretné bízni a kutatás irányítását. Számos nemzet kutatta a rokonait és gyökereit, ezt nekünk is meg kell tenni, mondta Szőcs. Ha összeáll a csoport, értesíteni fogja a parlamentet.

    Dúró Dóra szerint a kérdés túlmutat a finnugor elméleten, pláne azon, hogy reagál erre a liberális értelmiség. Ezért nincs mentség arra, hogy még nem indult el a program, pláne, hogy ez nem négyéves, hanem sokkal hosszabb távú kérdés. A parlament elfogdta a választ, ezzel véget értek az interpellációk.

  • Ilyen volt tehát Rétvári Bence válasza Karácsony Gergely szerint.

  • Tipikus fideszes porhintésnek nevezte az LMP-s Karácsony Gergely a Fidesz offshore-ellenes lépéseit, melyeket az alaptörvényben is rögzítettek. Szerinte a Fidesz ellenzékben még harcolt az átláthatóságért, de most már nem, ezek ugyanis nem valódi lépések. A képviselő említette a posta szerződését egy ciprusi hátterű céggel és a debreceni kórház szerződését egy átláthatatlan hátterű diagnosztikai céggel.

    Mit gondol arról, az alkotmány jelent-e bármilyen védelmet az offshore cégekkel szemben, vagy ez csak szómágia, kérdezte Rétvári "Elektró" Bencét.

    17

    Az államtitkár örül annak, hogy az LMP is elkezdte olvasni az alkotmányt, aztán vissza is támadott rögtön: az LMP miért nem az alkotmány vitájában jött elő ezzel? Rétvári szerint azért aggodalomra így sincs ok, a kormány elkötelezett az offshore cégekkel szemben.

    Majd folytatta az ellentámadást. Szerinte Richard Field amerikai üzletemberhez, az LMP egyik fontos támogatójához több olyan cég is köthető, amelyeknek a tulajdonosi háttere nem átlátható. Miért fogad el adományokat egy ilyen embertől az LMP, kérdezte Rétvári.

    18

    Karácsony Gergely Fluor Tomizással vágott vissza. "Nagyon off" volt a válasz, mondta a képviselő, akinek arra még volt ideje, hogy elmondja,  Rétvári azért tudja, hogy Field támogatta őket, mert ők ezt megmondták, ellentétben a kormánnyal. Válaszának érdemi részére viszont már nem volt idő, mert lejárt az egy perc.

  • Habis László KDNP-s képviselő szerint Eger legfőbb problémája régóta a nem megfelelő úthálózat, ebben szeretne segítséget. Fónagy János államtitkár megnyugtatta, a folyamatok rendben haladnak, 2013-ra, legkésőbb 2014-re elkészül az út, amely megoldja majd a problémát. Habis László bízik abban, hogy ez így lesz, és elfogadta a választ.

    15
  • Hány gyógyszerészt kíván elbocsátani a fülkeforradalmi kormány? - kérdezte a jobbikos Bertha Szilvia, aki azt sejti, hogy a gyógyszerészetből kivont pénzek el fognak tűnni és tömeges elbocsátások várhatóak.

    Fotó: Huszti István
    Fotó: Huszti István

    Halász János, a nemzeti erőforrás minisztérium államtitkára szerint ezzel szemben nem vonnak ki pénzt az ágazatból és szó sincs tömeges elbocsátásokról.

    13

    Bertha Szilviát nem győzte meg a válasz, azt mondta, a szakma egyként van felháborodva. Mindent elsöprő érvekkel egyik oldalon sem találkoztunk, a parlament elfogadta a választ.

  • Szekeres Imre kezdte az interpellációkat, Cséfalvay Zoltánhoz fordult azzal, hogy hiába mondják, a Széll Kálmán-terv nem megszorítás, valójában nagyon is az. "Nem kaptak a kis- és közepes jövedelműek adókedvezményt, nem csökkentek a terhek" - mondta Szekeres, aki szerint hiába elmúlt nyolc évezik a kormány, az emberek átlátnak ezen.

    10

    Hadd idézzek egy kínai közmondást. Ha valami olyan sárga, mint egy kacsa, úgy totyog, mint egy kacsa, és úgy néz ki, mint egy kacsa, az bizony kacsa, rántotta le a leplet a megszorításokról Szekeres.

    Cséfalvay Zoltán válaszának legfontosabb része az volt, az állam Magyaroszágon rátelepszik a gazdaságra, ahelyett, hogy engedné működni azt.

    11

    Szekeres Imre nem fogadta el a választ, szerinte meg kell változtatni az adórendszert, Cséfalvay pedig nem kínált valódi megoldást.

  • Ha pedig egyszer elindult az elmúlt nyolc évezés, nem is marad abba könnyen. Hoffman Pál KDNP-s képviselő a PPP-beruházásokról beszélt, amelyekkel szerinte trükközött a Gyurcsány-kormány, és amelyek valójában rejtett hitelfelvételt jelentettek.

    08

    Fónagy János államtitkár válaszolt a kormány nevében, és azt mondta, elképzelhetetlen, hogy Gyurcsányék ilyesmire vetemedtek volna.

    Nem, természetesen ez nem történt meg. Az államtitkár megköszönte Hoffman felvetését, és elmondta, hogy az előző kormány PPP-beruházásai a bedőlés szélén állnak, az emúlt nyolc év eredményeként pedig az adófizetők terhei növekednek.

    09
  • Szóltak, hogy tegyünk valamit? Miért nem tettek inkább maguk, nyolc évük volt rá, válaszolt Kontrát Károly, aki szerint a szocialisták nem tettek semmit, sőt, minden rosszabb lett abban a nyolc évben. Minden rendőr zsebéből nyolcvanezer forintot vettek ki a megszorításokkal a szocialisták, mondta az államtitkár. Hagyják békén a gyöngyöspataiakat, szólította fel az MSZP-t, aztán megígérte, hogy minden magyar településen lesz rendőr.

  • Az MSZP-s Harangozó Tamás összekötötte a neoliberálisozást a gyöngyöspatázással. Szerinte a kormány a gazdagoknak ad, a szegényektől elvesz, ez a politika pedig társadalmi katasztrófát fog okozni. Erről az MSZP előre szólt, mégsem tettek semmit.

    Fotó: Huszti István
    Fotó: Huszti István

    Miért kellett megvárni Gyöngyöspatát, Hajdúhadházat, Tiszavasvárit, Szikszót? Harangozó szerint az sem kizárt, hogy a háttérben a kormány összekacsintott a szélsőségekkel. Vagy egyszerűen nem tettek semmit.

    Harangozó elismerte ugyan, hogy a Jobbik fontos problémákra világít rá, de szerinte nem ad ezekre megoldást, sőt, súlyosbítja a helyzetet.

    Felszólította a kormányt, hogy a 33 leghátrányosabb helyzetű településen állítsák vissza a nyolcórás közmunkát és a településőrséget .

  • Az LMP-s Scheiring Gábor szerint a kormány gazdaságpolitikája annyira neoliberális, hogy azt még az IMF is megirigyelné. A képviselő szerint a kormány a legkevésbé sem a gyengéket védi, szerinte ott folytatják, ahol az álbaloldali elődök abbahagyták, és ami jön, az mindenkinek fájni fog.

    Az új Fluor Tomi egyelőre a Vastagbőr blog, ennek egyik bejegyzését idézve szapulta Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert Scheiring Gábor.

    05
  • Kontrát Károly így válaszolt: az uniós elnökség kiemelt feladata a cigányság felzárkóztatása, aztán felszólította Vonát, hogy tartsa be a törvényeket. Nekünk innen úgy tűnik, hogy nem ma fog lemondani  Pintér Sándor.

    04

    Soha nem állítottuk, hogy egyetlen bűncselekményt sem követtek el 2010 májusa óta. Arra törekszünk, hogy minél kevesebb bűncselekmény kövessenek el - ismert el néhány problémát Kontrát.

  • 1. Kihívta Orbán Viktort egy nyilvános vitára a kérdésben.

    2. A parlamment állítson fel egy állandó cigányügyi bizottságot.

    03
  • Vona sanálkozott, hogy Pintér Sándor belügyminiszter nincs jelen, aztán belekezdett a mondandójába. A pintéri renddel az elmúlt hét bűncselekményeit, köztük a szikszói gyilkosságot állította szembe.

    Kiabálni csak neki nem lehet, reagált Pintér pénteki gyöngyöspatai megszólalására, ami szerint kiabálni csak neki lehet. Pintérnek Vona szerint alázattal kéne szolgálnia az emberek érdekeit, ráadásul ő a felelős belügyminiszterként, hogy ilyen a közbiztonság helyzete, úgyhogy pláne ne kiabáljon.

    Eltelt egy év a kormányázásból, semmilyen eredmény nincs, csak kudarcok vannak, mondta Vona. Közben a rendvédelmi dolgozók nem tekintik tárgyalópartnernek a belügyminisztert. Pintér körül elfogyott a levegő Vona szerint, és felszólította, hogy mondjon le.

  • A kormány nevében Kontrát Károly belügyminisztériumi államtitkár válaszolt. Szerinte a kormány fenntartja a rendet Gyöngyöspatán, és ígéretet tettek munkahelyek teremtésére is. Akikkel a kormány képviselői beszéltek a településen, azok nem félnek.

    Fotó: Huszti István
    Fotó: Huszti István

    Aztán megkapta a magáét az ellenzék: Kontrát szerint ők csak néhány százalékos népszerűség-növelésre akarták felhasználni a helyzetet, miközben nem foglalkoznak a gyöngyöspataiakkal, de ez kudarcot vallott.

    Senki nem állhat a törvények fölött, mondta Kontrát.

  • A törvényeket megszegő deviáns egyének nem menekülhetnek amögé, hogy egy közösséghez tartoznak - kezdte Gyöngyöspata című felszólalását Kocsis Máté, fideszes képviselő és józsefvárosi polgármester. Szerinte sem a többség, sem a kisebbség nem terrorzálhat embereket. Nincsenek első és másodrendű állampolgárok. MIndenki, aki azt csinálja, ami az elmúlt napokban zajlott Gyöngyöspatán, annak szembesünie kell a következményekel.

    01

    Nincs helye mellébeszélésnek, felszólított mindenkit, hogy fejezze be a társadalmi feszültségek gerjesztését.

    Kocsis szerint a Vöröskereszt által szervezett nyaralást az MSZP hisztériakeltésre használta fel. Többek körbehazudták a világot. "Örülünk, hogy jók az MSZP és az LMP nemzetközi kapcsolatai, de nem az ország lejáratására kellett volna felhasználni ezt." Kocsis szerint inkább el kellett volna mondani, hogy  kormány milyen szépen állt helyt, és hogy a gyöngyöspataiak megköszönték Pintér Sándor segítségét.

    Térjenek vissza az utcáról a parlament falai közé, szólította fel az MSZP-t és az LMP-t.

  • Egyperces néma csenddel kezdődik az ülés. Az április 18-án elhunyt Nádori László professzorra, az SZDSZ egykori képviselőjére emlékeznek.

  • Az előző hét parlamenti csúcspontja egyértelműen az volt, amikor a kereszténydemokrata Rétvári Bence Fluor Tomit idézve szúrt oda a két kicsi legóként összenövő LMP-nek és MSZP-nek. Valami hasonló most is eléggé feldobná az ülésnapot, bár Fluor Tomit előszedni megint talán kicsit erőltetett lenne, de mondjuk egy VV Alekosz-idézetet az olvasók nevében is megköszönnénk!

  • Egyre gyöngyöspatásabb a hangulat. Pintér Sándornak távoznia kell tisztségéből! címmel tart sajtótájékoztatót Vona Gábor közvetlenül a napirend előtti felszólalások után.

  • Ha lenne egy fogadóirodánk, előzetesen legfeljebb 1,01-es odds-szal adtuk volna, hogy a napirend előtti felszólalásokban elő fog kerülni Gyöngyöspata.

    De még így is érdemes lett volna fogadni: ahogy az a felszólalások listájából kiderül, a fideszes Kocsis Máté kezd Gyöngyöspata címmel, aztán jön Vona Gábortól az Itt az idő! A szocialista Harangozó Tamás A 24. óra után címmel szólal majd fel, erről azonban tudjuk, hogy nem kifejezetten Gyöngyöspatáról szól majd, inkább a szikszói kettős gyilkosság az apropója. Harangozót ugyanis hallottuk múlt pénteken pontosan ezeket a szavakat használni a szikszói polgármester gyűlésén.

    Arra már sajnos kisebb az esély, hogy Szíjjártó Péter egy pillanat alatt klasszikussá váló, nagyjából a vörösiszap-katasztrófa idejéből származó MAL-féle "egy erős vizes lemosás elég"-magyarázattal egy ligába tartozó "a cigányok csak nyaralni mentek"-megszólalása is elhangzik újra, de mi azért reménykedünk.

  • Bármilyen furcsán is hangzik, várhatóan ma senki sem fog kivonulni a parlamentből, legalábbis demonstratív céllal nem. Az alkotmányozás végeztével az LMP és az MSZP is újra vitába száll.

    Sőt! Szekeres Imre "Mi ez, ha nem megszorítás?" címmel megy neki a Széll Kálmán tervnek, párttársa, Horváth András Tibor "lemondott a kormány? Sajnos csak a rokkantnyugdíjasokról...?" címmel támad, az LMP-s Karácsony Gergely az offshore-lovagokat hívja ki párbajra az interpellációk során.

  • cikkünk a témában:

    Hol dohányozhatnak tovább a dohányosok?

    Két törvényjavaslatot tárgyal, illetve vitanapot tart a lakáshitelesekről a parlament a négyhetes alkotmányozás után, húsvét hétfő miatt kedden és szerdán. Elfogadják a nemdohányzók védelméről szóló, felpuhított törvényjavaslatot, és tárgyalják a magánnyugdíjpénztárakból visszalépők reálhozamának elszámolását szabályozó törvénymódosítást is.