Hétfőn kezdődik az érettségi

2011.04.27. 07:07
Hétfőn reggel a magyar nyelv és irodalom, valamint a magyar mint idegen nyelv írásbelikkel megkezdődik a 2010/2011. tanév tavaszi érettségi vizsgaidőszaka. Május 2. és június 28. között 1187 vizsgahelyszínen 142 556 tanuló érettségizik. A vizsgákat az idén is rendkívül szigorú biztonsági intézkedések mellett szervezik.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatási államtitkárságának közlése szerint magyar nyelv és irodalomból középszinten 91 106-an, emelt szinten 1296-an jelentkeztek vizsgázni. Magyarból mint idegen nyelvből középszinten 120 tanuló vizsgázik, emelt szintű vizsga azonban - ellentétben a tavalyi érettségivel - nem lesz.

Jövő kedden matematikából középszinten 89 316-an érettségiznek magyarul; ezenkívül angolul, németül, franciául, olaszul, spanyolul, oroszul, horvátul, szerbül, románul és szlovákul is tesznek majd vizsgát a tanulók középszinten matematikából. Az emelt szintű matematika érettségin 2941-en méretik meg a tudásukat magyarul, ezenkívül angolul és németül is lehetőségük nyílik a diákoknak vizsgázni.

Jövő szerdán történelemből középszinten 85 087-en maturálnak magyarul, de jelentkeztek vizsgázni ebből a tárgyból további tíz nyelven, ugyanazokon, mint matematikából. Emelt szintű történelem érettségit 6208-an tesznek magyarul, ezenkívül angol, német, francia, spanyol, szerb és horvát nyelven vizsgáznak ebből a tantárgyból.

Jövő csütörtökön tartják az angol érettségit, középszinten 59.540-en, emelt szinten 6201-en vizsgáznak. Ezenkívül középszinten külön lehetőségük van a tanulóknak vizsgázni angol irodalomból és angol célnyelvi civilizációból.

Német nyelvből jövő pénteken középszinten 25.621-en teszik próbára tudásukat, emelt szinten pedig 2448-an. Középszinten lehet vizsgázni továbbá német célnyelvi civilizációból, német nemzetiségi nyelvből, német nemzetiségi népismeretből, illetve német nemzetiségi nyelv és irodalomból, emelt szinten pedig német nemzetiségi nyelvből, valamint német nemzetiségi nyelv és irodalomból.

A vizsgázók száma 3100-zal több a tavalyinál. A növekedés leginkább az ismétlővizsgát tevő, már érettségi bizonyítvánnyal rendelkezők, valamint a szintemelő vizsgára jelentkezők és az előre hozott vizsgákat tevő tanulók nagyobb számából adódik.

Az érettségizők közül 92.200 diák az idei tanévben fejezi be a középiskolai tanulmányait. A vizsgák 3723 érettségi vizsgabizottság közreműködésével zajlanak majd.

Az írásbeli vizsgák május 2-tól május 23-ig tartanak. Az emelt szintű szóbeli vizsgák kezdete június 2., vége június 8., a középszintű szóbeli vizsgák időszaka június 14-28. A diákok együttesen majdnem 485 ezer vizsgát tesznek le, ebből mintegy 31 ezer emelt szintű, 454 ezer pedig középszintű vizsga. Az emelt szintű vizsgák száma a tavalyhoz képest 14 százalékkal, négyezerrel nőtt.

A diákok választása alapján ebben a vizsgaidőszakban 192 tárgyból lesz középszintű és 57 tárgyból emelt szintű érettségi vizsga.

A mostani vizsgaidőszak újdonsága, hogy emelt szintű vizsga csak azokból a vizsgatárgyakból tehető, amelyek a felsőoktatási felvételi eljárás során érettségi pontot adó tárgyként figyelembe vehetők. Így 32-vel csökken az emelt szintű vizsgákon választható tárgyak száma az elmúlt évi vizsgaidőszakhoz képest.

Változás továbbá a korábbiakhoz képest, hogy az Oktatási Hivatal megszűnt regionális igazgatóságainak feladatait a vizsgák szervezésében az újonnan alakult egyes kormányhivatalok látják el.

Ebben a vizsgaidőszakban is élhetnek a jelentkezők a hét vizsgafajta mindegyikével, a megfelelő feltételek megléte esetén a "rendes", az előre hozott, a szintemelő, a kiegészítő, az ismétlő, a pótló és a javító érettségi letételével.

Évről évre egyre többen jelentkeznek egyes vizsgatárgyakból előre hozott érettségire. A középiskolák alacsonyabb évfolyamaira járó diákok 41 230 ilyen típusú vizsgát tesznek le idén tavasszal. A már érettségi bizonyítvánnyal rendelkezők csaknem 14 500 ismétlő vagy kiegészítő érettségit tesznek le. Az emelt szintű vizsgák számának jelentős növekedéséhez hozzájárult a több mint 8100 szintemelő vizsga is, amely az elmúlt évihez képest kétezer vizsgával több.

Ez a 14. vizsgaidőszak a 2005-ben bevezetett kétszintű vizsgarendszerben. Az érettségi vizsga 2005 óta - a művészet és a művészetközvetítés képzési terület kivételével - kiváltja az egyetemi, főiskolai felvételi vizsgákat is.