16:00, December 09.
Horvátország 0
Brazília 0
Education City Stadion Negyeddöntő
20:00, December 09.
Hollandia 0
Argentína 0

Megdöbbentek a vádlottak ismerősei

2011.04.27. 16:33
A romagyilkosságok büntetőperében szerdán a Pest Megyei Bíróságon a vádlottak ismerősei tanúként arról beszéltek: meglepődtek, amikor kiderült, hogy kiket gyanúsítanak a hatóságok, mert a K. testvérek nyugodtak, visszahúzódók, szerények és segítőkészek voltak.

"Mindenki meg volt döbbenve, hogy ők azok" mondta tanúvallomásában K. Árpád elsőrendű vádlott volt barátnőjének, F.-né Ny. Évának az öccse. Bírói kérdésre elmondta azt is: nem tudott arról, hogy K. Árpád és az öccse, a másodrendű vádlott K. István szkinhed nézeteket hangoztatott volna, vagy összetűzésbe keveredett volna a romákkal. Bár azt megjegyezte: István horogkeresztet tetováltatott magára. A tanú – mint mondta – a mai napig nem érti: "ha ők voltak, hogy tudták leplezni, ha nem, akkor meg hogy tudtak belekeveredni".

F.-né Ny. Éva tanúként meghallgatott fia is arról beszélt, hogy nem tapasztalt semmi különöset, gyanúsat a vádbeli időszakban, 2008-2009-ben, amikor édesanyjának barátja az ügyészség szerint társaival kilenc településen hajtott végre éjszaka romák házai ellen fegyveres, Molotov-koktélos támadásokat, amelyekben hat ember életét vesztette.

A fiatalember elmondta, hogy K. Árpád mindig kedvesen viselkedett vele, nagyon jó baráti viszonyban voltak, és meglepődött, amikor a rendőrök letartóztatták, mert "nem gondolta róla...".

A bíróság szerdán szintén tanúként hallgatott meg egy férfit, aki nemzeti radikális politikai rendezvényekről, rockkoncertekről és a Loki, a debreceni futballcsapat szurkolótáborából ismerte a K. fivéreket és harmadrendű vádlott P. Zsoltot.

"Nem olyan nagy ez a nemzeti radikális tábor, Debrecen környékén ismerjük egymást" – mondta a tanú, aki szerint a másod- és a harmadrendű vádlott a debreceni szkinhedek "erőteljes alakja, alapfigurája" volt.

A tanú beszélt arról is, hogy ezekben a körökben úgy vélekedtek: "ahogy Nyugat-Európában a bevándorlókkal szemben előítéletek vagy még inkább tapasztalatok fogalmazódtak meg, úgy Magyarországon a romákkal szemben is". A romák elleni támadássorozatról a bűncselekmények elkövetésének időszakában az volt az általános vélemény, hogy "politikai célú szándékos pusztítás".

A K. fivérekről és P.-ről a tanú megjegyezte: nem gondolta volna, hogy "azért, mert a cigányokat nem szeretik, ölni is képesek".

A romák elleni, hat halálos áldozatot követelő támadássorozat miatt többszörösen minősülő emberöléssel és más bűncselekményekkel megvádolt négy férfi büntetőperének következő tárgyalásán folytatódik a tanúk meghallgatása.  • Hírek
  • Hírek