no

A Jobbiktól jobbra is van élet Gyöngyöspatán

2011.04.28. 00:46
Eszes Tamás nem mond mást, mint a legátlagosabb politikus, de olyan stílusban teszi, ami imponál a falu lakóinak. Rendet, munkát és még több rendet ígér a 47 éves karateoktató, egykori biztonsági őr, egykori légiós. A Jobbik válaszul a cigány–magyar békét kezdte hirdetni.

"Semmi máshoz nem értek, csak a rendteremtéshez, de ahhoz nagyon" – mondta rögtönzött kortesbeszédében Eszes Tamás egy gyöngyöspatai élelmiszerboltban. Az emberei megverésének hírére a faluba visszatérő Véderő-parancsnok immár széles körben hirdeti, hogy indul a patai polgármesteri székért. A parancsnok aktivitása egy hete kapott újabb lendületet, amikor egészségügyi okokra hivatkozva lemondott a település polgármestere, a független Tábi László.

Fotók: Huszti István
Fotók: Huszti István

A jelekből úgy tűnik: Eszes Tamás egyszerű programja pozitív fogadtatásra talál a faluban. Sikere annak köszönhető, hogy a 47 éves férfi nemcsak játssza a betyárfigurát, de hiszi is, hogy ő a nép egyszerű gyereke, aki nem bűvészkedik a szavakkal, kimondja és megcsinálja, amire mások csak gondolni mernek.

"Kísérj be, és meglátod, milyen szeretettel fogadnak" – invitálta Eszes Tamás tudósítónkat cigarettavásárlásához. És valóban. "Rendben van minden, biztonságban érzik már magukat? Tudunk valamiben segíteni?" – kérdezi katonásan és mégis tisztelettudóan a közértesnőket, akik sóhajtozva gyűlnek köré.

A nép kérte fel

Eszes elmeséli, polgármester-jelöltségének története is erről a helyről indul. "A boltban mondták az egyik emberemnek, hogy ha már segítenék a falun, miért ne tenném polgármesterként. Dehogy akartam én polgármester lenni. De az emberek kérték, és azt mondtam, legyen."

A boltos nénik bólogatnak, de amikor megkérdezem, melyikük tette a javaslatot, tétován néznek egymásra. Eszes jegyzi meg, hogy talán az egyik vevő fogalmazta meg a nép akaratát.

"Nem tudom, hogy lesz-e még rend a faluban" – sóhajt fel a beálló csendben a kasszásnő, amire az önjelölt kapitány rávágja. "Ha rajtam múlik, igen. Ez a célom. Változtatni akarok itt a faluban. Az eddigi politikusokat csak az érdekelte, hogy megtömjék a zsebüket. De olyan ember kell a falunak, aki nem a saját érdekeit védi, hanem megoldja a gondokat" – fejti ki röviden programját.

Ami nemcsak a rendteremtés. Elmondása szerint Eszes élvezi bizonyos polgármesterek bizalmát, akik támogatásul elküldték neki a saját programjukat, és ezeket kell jogászok segítségével egybefésülni. Egyelőre virágzó mezőgazdaságot és fellendülő turizmust ígér a köré gyűlő eladóknak és néhány vásárlónak.

Eszes Tamás, a Véderő nevű szervezet Gyöngyöspatán őrizetbe vett magyarországi ideiglenes megbízott parancsnoka
Eszes Tamás, a Véderő nevű szervezet Gyöngyöspatán őrizetbe vett magyarországi ideiglenes megbízott parancsnoka

A rendteremtésre terelve a szót meglepő kitekintést tesz. "Régebben nem volt cigánykérdés, mert a cigányoknak volt munkájuk és volt pénzük. Dolgoztam együtt cigányokkal biztonsági őrként, köztük nőttem fel a nyolcadik meg a kilencedik kerületben. A cigányokat belehajszolták egy olyan helyzetbe, amiből nem tudnak szabadulni."

Elgondolása szerint a nagypolitika érdeke, hogy szegénységbe taszítsa a romákat, hogy aztán a választások idején olcsón tudjon szavazatokat vásárolni tőlük.

Felvetettem, hogy amennyiben ő is úgy látja, a szegénység miatt került lehetetlen helyzetbe a cigányság, miért erőszakkal szeretné normalizálni a helyzetet. Miért nem munkahelyteremtéssel kampányol? "A politikai háttérhatalom ezt nem engedné – mondja enigmatikusan, majd hozzáteszi: a "politikai háttérhatalom" ellen lehetetlen harcolni. "Ha elkezdek zsidókról beszélni, egyből kikiáltanák, náci vagyok" – zárta le.

A rendteremtő

Terveiről Eszes elmondta, addig maradnak a véderősök a faluban, amíg nem normalizálódik a helyzet. Ez nem lesz gyors folyamat, ami abból is kikövetkeztethető, hogy a rendfenntartó állandó lakosként akar bejelentkezni. Ki finanszírozza a telekvásárlását, a Véderő jogi védelmét és a kampányát, kérdeztük, amire újabb titokzatos választ kaptunk. "Van egy civil támogatónk, aki felkarolta ezt a dolgot. Nem fideszes, nem jobbikos, egyszerű magyar ember."

Feltűnőek voltak Eszes Jobbik-ellenes kiszólásai, de azért rákérdeztünk, nem tervezik-e, hogy együtt indítanak polgármesterjelöltet. "Nem, mert ennek a falunak nem politikusra van szüksége, hanem rendteremtőre. Juhász Oszkár politikus, egyezkedik, tárgyal, helyezkedik, az itt nem segít."

A Jobbik szakítana a Véderővel

Juhász Oszkár
Juhász Oszkár

A Jobbik helyi képviselője is a két szervezet közti elhidegülésről számolt be. "Mi a békés cigány–magyar együttélést szeretnénk megvalósítani, és ezt a Véderő módszereivel nem lehet" – jelentette ki Juhász Oszkár.

Bár az ő közbenjárására kezdődtek két hónapja a "cigánybűnözés" elleni járőrözések a faluban, a jobbikos most kezd középre tolódni, ahogy még jobbra újabb politikai erő jelent meg. Juhász lapunknak már nem a cigányság megregulázását, hanem a békés egymás mellett élést hangsúlyozta. "Ilyen módszerekkel nem lehet célt érni" – indokolta, hogy egymás ellenében indulnak a polgármesteri székért. "Eszes jó katonaember, de nem jó stratéga. A tevékenysége jelen helyzetben nem a békés egymás mellett élést szolgálja."Juhász szerint a falunak nincs szüksége arra, hogy egy nem helyi adjon megoldást a problémákra. "Eszes Tamás néhány hete érkezett a faluba, és már polgármester akar lenni. Gyors politikai tőkét akar kovácsolni a helyzetből."

Mi a különbség a Véderő mostani rendteremtése és a Jobbik gárdistáinak egy hónappal ezelőtti járőrözése közt, tettük fel a kérdést. Hiszen a kívülálló számára a két csoport elkülöníthetetlen: mindkettő katonai ruhában, katonás formaságok közepette harcol a cigányok megrendszabályozásáért. Sőt: a két szervezet, ha a résztvevőket tekintjük, szinte egy, a Véderő múlt hét végi táborában is találkoztunk jobbikos képviselővel. A Véderő szimpatizánsai jelenleg pedig a Jobbikhoz köthető Szebb Jövőért polgárőr-egyesület vezetőjének házában laknak.

"Mi két hét alatt megerősítettük a rendet – válaszolta Juhász Oszkár. – Így már a jóérzésű cigány családok sem szenvednek a bűnöző cigányoktól" – vázolt fel egy alternatív valóságot. Mi ugyanis a járőrözéssel elégedett cigánnyal egy látogatásunk során sem találkoztunk. Juhász szerint a Véderő honvédelmi tábora mérgesítette el a viszonyokat, és vezetett a mostani, áldatlan állapotokhoz. "A kialakult helyzetben egy ilyen akció csak feszültséget szít" – mondta.