Gyurcsány járja át a szívem újra

2011.04.28. 23:45
Harcolt a szenny ellen, de a szenny erősebb volt. Balatoni kalandok Gyurcsány Ferenccel. Mit kérdezzünk a sajtótájékoztatón? Kimarad-e, aki lemarad?

Gyurcsány járja át a szívem újra
Csak egy szál bikinit hoztam el az útra.

Száguldunk Balatonfüred felé, ahol Gyurcsány Ferenc és a veszprémi MSZP tart pártfórumot és sajtótájékoztatót. Ha naplementéig ütnek egy szegecses Népszavával, akkor se tudok jobb bulit kitalálni egy tavaszi délutánra. A Balaton és Gyurcsány kombinációjánál kevés bizsergetőbb van a magyar politikában, és bár Őszöd 2-re nem volt sok esély, Facebook Ferenc pörög annyira mostanában, hogy jogosan érezhettük, érdemes felvenni egy szörfösnadrágot, és meghallgatni, mit hoz ki belőle 2011 áprilisában a balatoni szél.

Fotók: Huszti István

A Facebookon naponta megy neki a kormánynak, a gyöngyöspatai cigányoknak most adott egymillió forintot, és mindez még semmi, mert legújabb terve szerint úgy alakítaná át az MSZP-t, hogy a Transparency International is megnyalná mind a tíz ujját. A vezetőknek például rendszeresen szigorú vagyonbevallást kellene készíteniük, és a párt tagjai közvetlenül választanák őket. Minden mozdulatában egy olyan politikus képét mutatja, aki nagyon is aktív szereplő szeretne maradni.

Mivel pedig új pártot nem akar, ezt megmondta, először is arra van szüksége, hogy a párton belül ő kerekedjen felül, ne a Mesterházy–Puch László-vonal. A kocsiban pont véget ér a Gyurcsány With You című óriási nyári sláger, amikor megérkezünk az Annabella Hotelbe, egy felvezető sajtótájékoztatóra.

Ígéretesen kezdődik! Az első mondat arról szól, hogy munkásokat nyúzó paktumot kötött a munkavállalók háta mögött a munkaadókkal a kormány. Vérlázító, hogy érdemi indoklás nélkül lehet kirúgni embereket, hogy ok nélkül növekszik a munkaidő. Ezek az intézkedések olyanok, mintha éppen összeomlana a gazdaság, miközben enyhén növekszik.  A Fidesszel ellentétben az MSZP a melósok pártján áll. Gyurcsány jó formában van. Ennyit akart mondani, lehet kérdezni. Mindenkinek egyet.

Egyet. Ilyenkor derül ki, mennyit is ér Lázár János-i értelemben egy újságíró. Nehezebb dolog, mintha csak egy kívánságom lehetne. Egy kérdés van. Mi van, ha elrontom? Ha rám kerül a sor, összezavarodok, megkérdezem, én jövök-e, és ezt számítják kérdésnek? Vagy ha úgy járok, mint Bridget Jones Salman Rushdie-val, és csak annyi jut eszembe, merre van a mosdó? De ha sikerül is, mit kérdezzek, mi a méltó kérdés?

Gyurcsányra mindig sokan kíváncsiak

Mit lájkolt legutóbb a Facebookon? Mizu? How much is the fish? Tud-e egy jó cigányviccet? Tegyük fel, hogy éppen a demokráciát védi a dolgozószobájában, amikor mindent elönt a láva, és választania kell: elköltözik Gyöngyöspatára egy olyan lény társaságában, aminek az arca félig Gréczy Zsolt, félig Puch László, a teste olyan, mint Eszes Tamásé, Szíjjártó Péter-hangja van és L. Simon László-verseket szaval folyton, vagy megalapítja a Demokrata Polgárőr Szövetséget száz darab Szili Katalin, két medve és egy birodalmi rohamosztagos részvételével, de egy pillanat nyugta sem lesz a szervezetbe befurakodni akaró félig Kóka János, félig Andrassew Iván kentaur nyaggatásától, akkor mit döntene?

A pillanat súlya alatt végül mégis sikerül kinyögni valamit. Mit gondol, neki mi a személyes felelőssége a gyöngyöspatai és ahhoz hasonló helyzetek kialakulásában?

Néhány másodperces súlyos, jellegzetesen gyurcsányi csend következik. Annyira megörülök, hogy eszembe jutott, hogy Gyurcsány, Gyurcsány, gotta get down on Gyurcsány, hogy csak arra eszmélek, amikor már arról beszél: 2006 ősze után, az utcai politizálással együtt alakult ki a felfogás, hogy hazafias dolog gárdává szerveződni. Tehettem volna többet ez ellen? – segít ki azzal, hogy magának teszi fel a kérdést. Igen, sőt kellett volna. Mégis úgy érzi, legalább azok között volt, akik küzdöttek a radikalizmus terjedése ellen, és kiállt a kisebbségek mellett, miközben Orbán Viktor támogatta a szélsőségeket. Ekkor hangzik el a nap legerősebb mondata: politikai és jogi eszközökkel harcoltam a szenny ellen, de a szenny erősebb volt.

Vége. Elhasználtam a lehetőségem, pedig itt most meg kellene kérdezni, mi a helyzet a közbiztonság romlásával, a munkahelyek megszűnésével, az egész elkúrással, mindenféle tényezővel, amik nagyon súlyosan hozzájárultak a mostani helyzethez. Mert azt ma már a Rózsadombról Legfeljebb Csak a Hetedik Kerületbe Mozdulok Ki Liberális Kör és az Életemet Adnám Vásárhelyi Máriáért Csoport tagjai sem gondolják, hogy az egész történet annyiról szól, hogy megjelentek a nácik. De ezt már nem kérdezhetem meg. Nem baj, ez úgyis csak bemelegítés volt, jöjjön a fórum, ott úgyis előkerül majd minden fontos kérdés. Gyurcsány autóba pattan, irány a közösségi ház. Mögötte rendőrautó, szorosan mögötte mi, az autóban ordít a Who let Gyurcsány out, who, who, who, who.

Jobbról a volt miniszterelnök

A közösségi ház bejáratánál aztán megszakad a felívelő hangulat. Barátságosan üdvözölnek, majd közlik, ez nem nyilvános fórum. A veszprémi MSZP szervezte, csak meghívott tagoknak.

Egy kicsit furcsálljuk, hogy a mindent átláthatóvá tévő nyilvánosság első lépéseként nem mehetünk be az ilyen rendezvényre, de nagyon bosszankodni azért nem lehet egy ilyen szép délutánon, még ha eddigre már az eső is elered egy kicsit. Gondolkozunk álbajusz beszerzésén, mert ha ennyire titkolják, mit főz ki a boszorkánykonyhájában Gyurcsány Mesterházy ellen az valami nagyon érdekes titok lehet, de sietnek megnyugtatni, nincs itt semmi rejtély, egyszerűen nem nyilvános az esemény, és kész.

Hazaindulunk, és ezért megnézzük még egyszer, mi voltunk-e a hülyék. A program leírásában nem szerepelt, hogy nem nyilvános. Úgyhogy nyugodt lélekkel bömböltetjük azt, hogy: