Vádat emeltek a West Balkán-tragédia ügyében

A korábban meggyanúsított nyolc ember közül négy ellen vádalt az ügyészség a Nyugati téri szórakozóhelyen történt tragédia miatt, értesült a Népszabadság. Az ügyészség szerint lényegében egyet sem tartottak be a rájuk vonatkozó jogszabályok és előírások közül.

A VI-VII. kerületi ügyészség négy szervező ellen emelt vádat a január 15-én történt, három halálos áldozatot követelő tragédia miatt, írja a Népszabadság és a Magyar Hírlap is. A vád halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés.

Korábban nyolc embert hallgattak ki gyanúsítottként. A rendőrség valamennyiük ellen vádemelést is javasolt, de az ügyészség négyükkel szemben megszüntette a nyomozást, vagy azért, mert úgy látta, hogy nem vettek részt a szervezésben, vagy úgy ítélte meg, hogy nem lehet bizonyítani az érintettségüket.

Ihász Sándor fővárosi főügyész az Echo Tv-ben azt mondta: a januári rendezvény szervezői, lebonyolítói, illetve a biztonsági őrséget ellátó cég vezetője döntően tűzvédelmi, biztonsági és műszaki szabályszegései okozhatták a tömegszerencsétlenséget.

A Népszabadság szerint bíróság elé kell állnia a Sz. Győzőnek, a West Balkán Kft. ügyvezetőjének, K. Tamásnak, a Noise Life-bulikat szervező cég főszervezőjének, Cs. Józsefnek, a zenés rendezvényeket szervező DieselMusic 2010 Kft. nevében eljáró rendezvényszervezőnek és .H. István Ferencnek, a West-Balkánban rendezett Noise Life Night biztonságáért felelős cég illetékes biztonsági főnökének. Az ügyészség szerint ők a tevékenységükre vonatkozó jogszabályok és előírások közül lényegében egyet sem tartottak be.

A Magyar Hírlap szerint az ügyészség letöltendő fogházbüntetés kiszabását indítványozta.