A bájgúnár esete a szépkorúakkal

2011.04.30. 19:49
Az, hogy mik a rózsakörök, az első országos találkozón sem derült ki, de nem szomorkodtunk, mert egy nagyszerű ember gondoskodott az önfeledt szórakoztatásról.

Semmi kétség, Schmuck Andor az ország legjobb programszervezője és showmanje. Azt, hogy zseni, eddig is tudtuk: a 2004-ben létrehozott Tisztelet Társasága (TT), ez a politikailag értelmezhetetlen és józan ésszel felfoghatatlan szervezet már nyilvánvalóan sehol se lenne a kedves vezető lényéből áradó, a semmitmondó udvariaskodás és a nyálas hízelgés határán tökéletesen egyensúlyozó lefegyverző bájgúnárság nélkül.

Bár politikai karrierjének újabb felívelése még várat magára, a nyugdíjas kispolgárságot célzó modorosság nagymestere nem állt meg félúton: a jobboldali polgári körök mintájára ősszel a TT alapjain országszerte rózsakörök szervezésébe kezdett. A rózsakörökről egészen szombat délutánig azt hihettük, hogy jól mobilizálható baloldali nyugdíjas érdekvédő alapsejteket fed, ahol az egységbe tömörült ún. "szépkorúak" baráti társaságai péntekenként minyonmajszolás közben a rájuk és a nyugdíjukra leselkedő veszélyeket elemezgetik.

Fotó: Szémann Tamás

A városligeti Petőfi Csarnokban megtartott Első Országos Rózsakör Találkozón azonban kiderült, hogy erről szó sincs. A rózsakörösök ugyanis egyetlen dolgot akarnak: bulizni. Schmuck, pedig, akinél Magyarországon senki sem érti és érzi jobban a kisnyugdíjasok lelki rezdüléseit, tökéletes programot szervezett a 857 rózsakör által delegált híveknek, sebészi pontossággal belőve a politika, a komolykodás és a felhőtlen szórakozás 10:10:80 százalékos arányát.

Az első felszólaló Kapolyi László, a Magyar Szociáldemokrata Párt elnöke volt. Abszurd nyitányként a multimilliárdos vállalattulajdonos-pártelnök megdicsérte a kisnyugdíjasokat, amiért aktív éveikben munkájukkal megteremtették a később privatizált vagyontárgyakat, később pedig fegyelmezetten vették tudomásul a társadalmi tulajdon vállalati tulajdonná alakítását. Felálltam a fal tövéből, ahol addig gépeltem, hogy jobban lássam a felbőszített rózsakörösöket, amint jobb híján a kezük ügyébe eső botokkal és protézisekkel hajigálják meg az őket cukkoló agg áramkirályt, ehhez képest mindenki kedvesen ült, mosolygott és bólogatott.

Kapolyi megígérte, hogy pártja továbbra is keresi az együttműködést azzal a generációval, melynek "elvitathatatlan munkájára támaszkodva lehet csak a jövőre is gondolni", bár hogy a jövőre gondolás címszó alatt épp mit szemelt ki a bedöntött vértesi erőmű után, azt egyelőre nem árulta el.

Kapolyit Harangozó Teréz követte, az énekesnőt legalábbis így konferálta fel a házigazda, mindannyiunk Magdi anyusa, Fodor Zsóka. "Megtörve bár, de fogyva nem" - nyerte el egyből a nap önironikus antréjának különdíját az énekesnő, majd arról énekelt, mennyire szeretné megmászni az Alpokat, bejárni a világot (Párizs-London-New York, trallala). Anyák napja ürügyén egy megható, de a közönség által kevésbé értékelt dalt adott elő a nagyon beteg idős édesanyja kezét szívszorongva fogó felnőttről. A kissé borongósra váltó hangulatot szerencsére  a végén sikerült megmenteni az örök sláger Mindenkinek van egy álmá-val.

Teréz után Fodor Zsóka felkonferálta a férfit, "aki létrehozta és széles vállán tartja azóta is" a Tisztelet Társaságát, és akit fiaként szeret, de "nem azért mert egyszer nagyon drága ajándékokat kaptam tőle". A Juszt Lászlóból és Dévényi Tiborból klónozott, a jóllakott anyuka kedvence kedélyességét sugárzó öltönyös-mellényes férfi és Magdi anyus bensőséges kapcsolatába később is bepillanthattunk, addig is Schmuck megköszönte a megjelenteknek, hogy létrehozták a rózsaköröket.

A meghívó beharangozta, hogy Schmuck majd "kitér az új alaptörvényben meghatározott feladatokra, a politikai pártokkal való együttműködés lehetőségeire, esetleges önálló politikai szerepvállalás módjára, valamint bemutatja az Országos Rózsakörök központi vezetőségét", ami egy hosszú előadás rémével fenyegetett. Schmuck ehelyett az alkotmányról összesen annyit mondott "az új alkotmány kötelez minket, hogy segítsük önöket", ami jó, és amit a TT persze a megalakulása óta szorgalmaz. Szerinte Magyarország nem elöregedik, hanem bölcsebb lesz, a pártokkal való együttműködésről pedig Kapolyira utalva "viccesen" annyit közölt, hogy bár politikai kötődés nincs, kérő már van.

A vezetőségről szóló beszámoló elmaradt, lehet hogy a háttérben még zajlanak a szervezet vezetéséért dúló ádáz küzdelmek. Néhány díjat azért átadtak meghatódott néniknek, majd következett a nap anekdotája: a tréfás Schmuck egyszer megviccelt egy újságírót, akinek megsúgta, hogy valójában Fodor Zsóka az édesanyja. Az ügyből majdnem címlapsztori lett, de aztán meg szerencsére mégsem, a rózsakörösök pedig vidáman nevetgéltek. Majd jött a kissé izgága Aradszky László, a minihaknija végén a mindent vivő Nemcsak a húszéveseké a világ-gal.

A sztár ezzel együtt nem Aradszky, hanem az őt követő Bangó Margit volt, akinek Fodor Zsóka annyira, de annyira megkóstolná a főztjét. Ezen a közönség valamiért nagyot derült. Bangó profi előadó, az Aranyesőre a széksorok között táncoltatta és vonatoztatta az állva tapsoló publikumot.

Nem maradt már más, mint hogy Schmuck bejelentse, a nyáron nagy szabadtéri rendezvény lesz, természetesen Bangó Margittal és "mindenféle őrületekkel". "De addig is találkozunk, csak azt most még nem mondhatom el, hogy hol! Odakint Juszt Laci visszatért és dedikál, színházjegyeket is lehet venni, és ingyen masszázsra lehet feliratkozni" – búcsúzott a nemzet fenegyereke a szépkorúaktól.