Budapesten megalakult a Tom Lantos Intézet

2011.04.30. 08:28
Az intézmény vezetésének első hivatalos ülésével Budapesten pénteken megalakult a Tom Lantos Intézet (TLI), amelyet ünnepélyesen június 28-án avatnak fel - közölte Maximilian Teleki, a TLI igazgatótanácsa végrehajtó bizottságának tagja, a Magyar Amerikai Koalíció (HAC) elnöke.

Az intézet célja a 2008-ban elhunyt Tom Lantos szellemi örökségének ápolása és ezzel összhangban az, hogy világszerte védje és erősítse az emberi és a kisebbségi jogokat, és hozzájáruljon a transzatlanti kapcsolatok fejlődéséhez.

Az igazgató tanács végrehajtó bizottságának (vb) két társelnöke Katrina Lantos-Swett, Tom Lantos lánya és Gál Kinga néppárti EP-képviselő lett. A vb tagja amerikai részről Phil Friedman és Maximilian Teleki, magyar részről pedig Szabó Vilmos és Erstey Katalin parlamenti képviselő.

A TLI ügyvezető igazgatója Izsák Rita, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárságának kabinetfőnöke lesz, aki azonban csak az uniós elnökség lezárulta után foglalja el hivatalát. Az intézet kutatási igazgatója Bíró Gáspár nemzetközi hírű emberi jogi szakértő. A intézmény vezetőségének munkájában a későbbiekben fontos szerepet kaphat Tőkés László püspök, az EP alelnöke is.

A Tom Lantos Intézet, valamint a Gyarmati István vezette Demokratikus Átalakulásért Intézet munkáját közös, négypárti kuratórium felügyeli, amelynek társelnöke Schöpflin György néppárti EP-képviselő és Kovács László, az Európai Bizottság volt tagja, volt szocialista külügyminiszter.

"Rendkívül pozitív fejlemény, hogy a budapesti Tom Lantos Intézet a magyar kormány és az ellenzék, és Fidesz, illetve az MSZP és az LMP megegyezése alapján jött létre, ami kedvező hatást gyakorolhat a magyarországi politikai közhangulatra" - jelentette ki Maximilian Teleki. "A többpárti megegyezéssel létrejött intézmény küldetése, hogy a tolerancia eszményét hirdesse és a kisebbségek ügyét támogassa Kelet-Közép-Európában és az egész világon, ami a rendkívül összetett nemzetközi problémák megoldása révén vezető szerepet biztosít Magyarországnak és nagyon fontos az egész régió szempontjából" - tette hozzá.

A Tom Lantos Intézet hivatalos megnyitását egy nap választja majd el a 100 éve született Ronald Reagan budapesti mellszobrának felavatásától. A két eseményre magas rangú vendégeket várnak az Egyesült Államokból.