Jóri: Már most EU-s jogot sért az állam

2011.04.30. 10:45
„Elszánt vagyok, és az összes jogi eszközzel védeni fogom az intézményt” - mondta az Indexnek Jóri András, adatvédelmi biztos. Az új alkotmány megszüntetné hivatalát, szerinte ez a gesztus már önmagában ellentétes az EU-s joggal.

Jóri András szerint méltatlan, az EU-s jogot sértő helyzet alakult ki az adatvédelmi biztos tisztségének tervezett megszüntetése körül. Miután olvasta az Indexen Lázár János ezzel kapcsolatos nyilatkozatát, megkereste lapunkat, hogy válaszoljon a Fidesz frakcióvezetőjének témába vágó kijelentéseire. Az új alkotmány alapján legkésőbb januárban megszűnik az adatvédelmi biztosi tisztség, és hivatalának helyét egy új, állami intézmény venné át. Hogy ez milyen lenne, hogyan működne, arról még törvényt kell hoznia a parlamentnek.

„Beszéljünk világosan: az adatvédelmi biztos minden közvetett és közvetlen befolyástól mentes működését az európai jog is szavatolja. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi működés keretei csak bővíthetők, mert ha nem így történik, az direkt módon sérti az EU-adatvédelmi irányelvét. Tehát nem lehetséges a jelenlegi működés csorbulását okozó átalakítás, az eredeti mandátum lejártát megelőzően nem lehetséges személyi változás sem, és nem hozható olyan költségvetési intézkedés, amely az intézmény működését nehezíti” – mondta Jóri saját tisztségének megszűntetésének problémáiról.

„A befolyásmentes működést sérti az is, hogy az átalakításról egyoldalú kormányzati kinyilatkoztatások történnek: semmilyen szakmai vita nem folyt, nem alakult ki, annak ellenére, hogy számos fórumon, így a parlamentben az alkotmány vitája során is ismertettem az érveimet.”

Lázár személyes bosszúja?

Különösen érdekes a mostani a helyzet abból a szempontból, hogy júniusban tárgyalja a Fővárosi Bíróság azt az ügyet, amit éppen az adatvédelmi biztos indított Lázár János ellen. Jóri szerint adatvédelmi aggályokat vetett fel, hogy Lázár Hódmezővásárhely polgármestereként nyilvánosságra hozta azon polgárok listáját, akik nem vették át a nekik megítélt szociális támogatásokat.

„Elszánt vagyok, és az összes jogi eszközzel védeni fogom az intézményt” – üzent hadat a kormány ellen Jóri. Szerinte egyelőre ugyan hivatalosan az EU nem vizsgálódik az ügyben, de informálisan már érdeklődtek, és az adatvédelmi biztos szerint, ha a dolgok így mennek tovább, az Európai Bizottság elé kerül a magyar szabályozás változtatása.