Nándor
8 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Önvizsgálatra szólít az első cigány lovagrend

2011.04.30. 10:31 Módosítva: 2011.04.30. 11:15

Cigány és nem cigány magyarokat a felebaráti szeretet nevében kér őszinte, személyes önvizsgálatra a május 4-én megalakuló első cigány lovagrend. A Boldog Ceferinóról elnevezett lovagrend nagymestere, Pintér Szabolcs közleménye szerint erre azért van szükség, hogy az együttműködésnek, egymás tiszteletének és megbecsülésének ne lehessen alternatívája a keresztény- és emberbaráti szeretettel gyökeresen ellentétes erők térnyerése.

Boldog Ceferino Gimenez Malla vértanú az első cigány ember, akit Boldoggá avatott a Katolikus Egyház. Születésének 150. és mártírhalálának 75. évfordulója lesz május 4-én. Ceferino lókereskedő volt, de bebörtönözték és kivégezték, mert a polgárháború idején egy pap védelmére kelt Spanyolországban.

A Boldog Ceferino Lovagrend egy cigány keresztény közösség, amely fontosnak tartja, hogy a cigány magyarok is elfogultság nélkül megvizsgálják önmagukat és közösségeiket, hogy észrevegyék erényeiket és hibáikat is. Arra bátorítják a cigány embereket, hogy merjenek nyitni nem cigány honfitársaik felé és járuljanak hozzá a társadalmi béke megteremtéséhez, írják.

A gyakorlatban elsősorban egyházi partnerekkel szeretnék tovább vinni, illetve ahol még nincs, ott megvalósítani a cigány pasztorációt. Támogatnák a cigány evangelizációs csoportokat, illetve karitatív tevékenységet folytatnának. A lovagrend 9 taggal indul, mások meghívásos alapon lehetnek a tagjai, miután döntött róluk az elnökség, mondta Pintér Szabolcs. A tagok között a média, sport, zenei élet világában dolgozók is vannak, de a kormányzati szférából is, mint maga a nagymester, aki a társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárság tanácsadója.

Pintér azt mondta, a lovagrendnek nem csak cigányok lehetnek a tagjai, és nem a végzettség vagy a foglalkozás fontos, hanem az, hogy aki a lovagrend tagja, az a maga területén profi legyen, értéket tudjon felmutatni és magyarként, cigányként, keresztény emberként tudjon tenni a cigányság és a többségi társadalom együttéléséért.