Árpád
-2 °C
3 °C

A szakszervezetek is megünnepelték május elsejét

2011.05.01. 17:10
Négy szakszervezeti szövetség együtt, a LIGA külön, a Munkástanácsok pedig megyei szervezeteikkel ünnepeltek május elsején. Pécsett nem csak a kormány, hanem a helyi önkormányzat intézkedéseit is kritizálták.

Az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége, és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma közösen ünnepelte a munkavállalókkal május elsejét a budapesti Városligetben.

A négy érdekképviselet közös fórumot tartott, melynek vendége Andor László foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi összetartozásért felelős európai uniós biztos volt. Andor hangsúlyozta: az Európai Unió gazdaságilag jobban teljesítő tagállamaiban kivétel nélkül jellemző az erős és intézményesült szociális párbeszéd.

A LIGA Szakszervezetek viszont egyedül és szűk körben koszorúzták meg a városligeti Május 1. emlékkövet, szimbolikusan eltemetve a magyar munkavállalók jogait, egyben jelezték, hogy tárgyalásokat kezdeményeznek a kormánnyal a munka világát érintő tervezett változtatásokról.

Az eseményen Gaskó István, az érdekképviselet elnöke azt mondta: búcsúzni kell például a sztrájkjogtól, mivel a sztrájktörvény jelenlegi formájában nem teszi lehetővé a sztrájkok megszervezését.

Pécsett a helyi önkormányzat ellen is tiltakoztak

A Munkástanácsok a hagyományoknak megfelelően megyei szervezeteivel ünnepelt, miskolci, békéscsabai, szegedi, győri és veszprémi rendezvényeken.

Pécsett a kormány és a helyi önkormányzat munkavállalókat érintő intézkedései ellen tüntetett mintegy húsz szakszervezet és szakszervezeti szövetség összesen 250 képviselője.

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének pécsi ügyvivője, a demonstráció egyik szervezője szerint a megszorítások a fejlődő országok szintjére csökkentik a dolgozók jogosultságait, és semmi garancia nincs a normális kereset elérésére, a szabadság, a pihenőidő, a megfelelő foglalkoztatás biztosítására.

"A pécsi önkormányzat ezeket a kormányzati intézkedéseket tetézi azzal, hogy messze nem kötelező beruházásokat valósít meg, emellett pedig mindent elvesz a munkavállalóktól" - tette hozzá. Hangsúlyozta: tisztában vannak azzal, hogy a város nehéz anyagi helyzetben van, de nem tudják elfogadni, hogy mára eltűnt az összes, az önkormányzat döntéseitől függő juttatás.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?