Mégis kiosztják a két pofont

2011.05.02. 16:14
Félreértettük Kövér Lászlót, mégsem halasztódott el a kormány Btk-módosítási javaslatának zárószavazása. Így a parlament már hétfőn megszavazhatja, hogy a jövőben két év szabadságvesztéssel sújtható vétség legyen a közbiztonsági tevékenység jogosulatlan szervezése, a kisebbségek ellen riadalmat keltők pedig akár három év szabadságvesztéssel is büntethetők lesznek.

Bár parlamenti közvetítésünkben azt állítottuk, hogy a házbizottsági megegyezés hiányában mégsem tárgyalják sürgősséggel a kormány a Btk-t módosító törvényjavaslatát, kiderült, hogy tévedtünk. A parlament a Btk-módsítása esetében támogatta a házszabálytól eltérő tárgyalási rendet, a házbizottság egy másik, kapcsolódó javaslat gyorsított eljárásban történő megszavazásáról nem állapodott meg.

Azaz, a parlament hétfői ülésén tárgyalja azt a kormány, illetve Navracsics Tibor igazságügyi miniszter által benyújtott kétpontos módosító indítványt, amely egyrészt szigorítaná a nemzeti, etnikai, faji és vallási csoportokkal szemben kirívóan közösségellenes, riadalomkeltésre alkalmas magatartást tanúsítókkal szembeni fellépést, másrészt "közbiztonsági tevékenység jogellenes szervezése" címen új tényállást vezetnének be.

A törvényjavaslathoz kapcsolódóan az országgyűlés emberi jogi bizottsága is benyújtott egy módosító indítványt, ez a Polgárőrségről szóló törvényt módosította volna, feltételként szabva meg, hogy polgárőr csak 18. életévét betöltött, büntetlen előéletű személy lehessen. Ennek a javaslatnak a sürgős tárgyalásáról nem tudott megállapodni a házbizottság, és ez az, aminek az általános és részletes vitáját Kövér László javaslata alapján hétfőn és kedden folytatja le a parlament.

Az egyenruhás bűnözéssel szemben benyújtott, a Btk-t módosító javaslatokat pedig a kormány tervei szerint hétfőn tárgyalják, szükség esetén módosítják és meg is szavazzák. Elfogadását csupán a kormánytöbbség is garantálná, de az MSZP sajtótájékoztatón jelentette be, hogy megszavazza a javaslatokat.