Olivér
5 °C
8 °C

Módosul a Btk. az egyenruhás bűnözés miatt

2011.05.02. 19:50
DBELO20110502018

Módosította az Országgyűlés hétfőn a büntető törvénykönyvet (Btk.), ami a kormányzat indoklása szerint az "egyenruhás bűnözés" megjelenése miatt volt szükséges. Módosították a szabad nyugdíjpénztár-választás lebonyolításával összefüggő egyes törvényeket is.

A kormány Btk.-módosítási javaslatára 278 képviselő szavazott igennel, 40 nemmel. A javaslatot támogatta az MSZP és az LMP is, a Jobbik viszont elutasította azt. A volt jobbikos Pősze Lajos és a volt MSZP-s Szili Katalin igennel szavazott, a volt LMP-s Ivády Gábor és – vélhetően tévedésből – az MSZP-s Varju László nemmel.

A megszavazott indítvány szerint a jövőben három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető az, aki olyan kihívóan közösségellenes magatartást tanúsít, amely riadalmat kelthet valamely nemzeti, etnikai, faji, vallási csoporthoz tartozó közösség tagjaiban.

Emellett a Btk. kiegészül a közbiztonsági tevékenység jogellenes szervezésére vonatkozó paragrafussal, amely rögzíti, hogy aki olyan, a közbiztonság, a közrend fenntartására irányuló tevékenységet szervez, amelyre jogszabály nem jogosítja fel, vagy a közbiztonság, a közrend fenntartásának látszatát keltő tevékenységet szervez, vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Ugyanígy szankcionálható az is, aki a helyi polgárőrszervezet tagjának a polgárőrségről szóló törvényben meghatározott feladatai ellátását úgy szervezi meg, hogy a szervezet a polgárőrségtörvényben meghatározott együttműködési kötelezettségét nem teljesíti.

A magánnyugdíjpénztárakból visszalépő tagok vagyonának zavartalan átadása és a reálhozamok zökkenőmentes kifizetése érdekében módosítottá a szabad nyugdíjpénztár-választás lebonyolításával összefüggő egyes törvényeket. A képviselők a javaslatot 281 igen és 50 nem szavazattal, tartózkodás nélkül fogadták el.

DBELO20110502017

Az MSZP és az LMP képviselői mellett a független Ivády Gábor (volt LMP) és Szili Katalin (volt MSZP) szavazott nemmel.

A törvény rendelkezik arról, hogy a reálhozamok számításánál az utolsó elszámolási hónapban - vagyis májusban - az áprilisi inflációt vegyék figyelembe, és lehetővé teszi, hogy a kasszák költségeik fedezésére fejenként 795 forintot levonhassanak a visszalépő tagok egyéni számlájából.

Az országgyűlés nem vette napirendre a Jobbik azon javaslatát, amellyel a pedofil bűncselekményeket elkövetők büntetését súlyosbították volna. Mirkóczki Ádám előterjesztő elmondta, a jelenlegi rendszer nem zárja ki a bűnismétlést, a javaslattal a megelőzést szeretnék erősíteni. Példaként említette az ilyen jellegű bűncselekmények elkövetőinek kényszergyógykezelését.

Az Országgyűlés végül 133 igen, 165 nem és 15 tartózkodással nem vette napirendre a javaslatot.

Emelkedhet az Afganisztánban szolgálatot ellátó magyar katonák létszáma, és egyes csoportok mandátumát is meghosszabbították, miután az Országgyűlés elfogadta az erről szóló beszámolót és határozati javaslatot.

A határozati javaslat szerint 12 fővel emelik a létszámot, és 1-1 évvel növelik a Különleges Műveleti Csoport, valamint a Műveleti Tanácsadó és Összekötő Csoport, illetve fél évvel a Tartományi Újjáépítési Csoport (PRT) mandátumát.

Az országgyűlés a javaslatot 275 igen, 49 nem és tartózkodás nélkül fogadta el.

A napirend előtti felszólalásokat, valamint az interpellációkat itt olvashatja el>>>

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?