Nem szotyizhatnak a jászladányi közmunkások

2011.05.03. 09:18
Határozatot fogadott el a közcélú munkát végzőkkel szembeni elvárásokról a jászladányi képviselőtestület, hogy ezzel próbáljon meg javítani a munkamoráljukon, például munkaidőben tilos szotyolázniuk vagy ismerősökkel beszélgetniük.

A képviselők úgy gondolták, hogy az országos szabályozások mellett hasznos lehet helyi szinten is rögzíteni mindazt, ami joggal megkövetelhető a közcélú munkásoktól – mondta Dankó István, a település független polgármestere.

Az általános szabályok közül az elöljáró példaként kiemelte: ha valaki nem teljesíti a harmincnapos közmunka-kötelezettségét, akkor 2012-ben nem kaphat segélyt.

A munkaterületen ki kell jelölni azokat az egy nap alatt elvégezhető munkamennyiségeket, amelyeket a közcélú munkásnak teljesítenie kell. Ha valaki háromszor igazolatlanul hiányzik, azt elküldik.

A munkavégzőnek kötelessége a láthatósági mellény viselése, a pontos megjelenés, nemcsak a munkaidő kezdetén, hanem a végén is. Mivel a legtöbbször közterületen, az utcán tevékenykednek, elvárják tőlük, hogy ne álljanak le a járókelőkkel, ismerősökkel diskurálni, és vessék alá magukat a szúrópróbaszerű szondáztatásnak.

Mindemellett megtiltották a szotyolázást, mert nem egy esetben azt tapasztalták, hogy a söprögetésre, szemétszedésre kijelölt ember eldobálta, szétköpködte a napraforgómaghéjat, így hiába tisztította meg a területet, a munkája semmit sem ért – mondta Dankó István.