Jobban figyel a külföldi sajtóra a Fidesz

2011.05.04. 14:20 Módosítva: 2011.05.04. 14:38
Az egészségügy, az oktatás és az önkormányzati rendszer átszervezését jelölte meg a jövő legfontosabb feladatainak Lázár János. A frakció első évét értékelve a politikus azt mondta: nem tudták jól kezelni a külföldi sajtóból érkezett kritikákat és erre a sarkalatos törvények elfogadásakor jobban figyelnek. Lázár szerint a Jobbik nyíltan nemzetiszocialista irányt vett, így semmilyen együttműködést nem vállalnak velük.

Lázár János frakcióvezető a Fidesz frakció elmúlt egy éves munkáját értékelve elmondta, a frakció megbízható támogatója volt a kormánynak. A szaktudás, a megbízhatóság és a keménység jelzőkkel minősítette  frakciója parlamenti munkáját. "227 képviselő szaktudása támogatta a kormányt, az egyéni képviselői indítványoknak jóval nagyobb volt az aránya, mint az elmúlt 20 évben valaha" - hangoztatta. (A törvényjavaslatok képviselő indítványként történő benyújtását jogvédő szervezetek korábban élesen kifogásolták.) 

A Fidesz-frakció 197 törvény megszületésében részt vett, sorolta az adatokat a frakcióvezető. Ebből a Fidesz, illetve a Fidesz a KDNP-vel közösen 77-et kezdeményezett. Több mint 160 órát beszéltek a fideszes képviselők a parlamentben, 33 interpelláció, 36 szóbeli kérdés, 40 azonnali kérdés, 227 írásbeli kérdés, 64 napirend előtti, 23 napirend utáni felszólalás hangzott el.

Lázár az elkövetkező időszak legfontosabb törvényhozási feladatait abban látja, miként lehet átszervezni az országot, hogy jobb egészségügyi, oktatási és önkormányzati rendszer jöjjön létre. Ehhez  társadalmi vitára és konzultációra van szükség, emelte ki.

"Kiemelt feladat lesz a jogvédelem és a fogyasztóvédelemi munka erősítése is, hogy a nagy állami és magánszolgáltatókkal szemben megvédjük a fogyasztók érkeit" - mondta Lázár. Az áram- és gázszolgáltatók visszaélnek piaci erőfölényükkel, a frakcióvezető ezért lehetségenek tartja az állami szerepvállalást az energiapiacon.

  A felsőoktatás átalakítása kapcsán a jelenlegi tervezetek szerinte az ötletbörze kategórjájában mozognak. "Azt akarjuk elérni, hogy olyan felsőoktatás jöjjön létre, ahol a versenyképes oktatás hozzárul az ország versenyképességéhez" - mondta.

A külföldi sajtóból érkezett kritikák kormányzati kommunikációs reagálásával nem volt megelégedve a Fidesz frakcióvezetője. Bízik abban, hogy a sarkalatos törvények európaiságát megfelelően tudják majd tálalni a nyugati sajtóban. A frakcióvezetői program határozott célja a külföldi testvérpártokkal való együttműködés újjászervezése.

A hétfői frakcióvezetői választás apropóján Lázár elmondta, amennyiben megkapja a támogatást, áll az újabb kihívás elé. Saját teljesítményét firtató újságírói kérdésre úgy reagált: lelkiismeretesen végezte munkáját, és majd a frakció fogja eldönteni, hogy elégedettek voltak-e. Ugyanakkor hozzátette, érzékelte az ő munkájával szemben megfogalmazott társadalmi kritikákat is.

Lázár szerint a Jobbik "ma már nyíltan nemzetiszocialista irányt vett, amivel nekünk semmiféle együttműködési szándékunk nincsen. Mi ezzel a politikai irányzattal, amely neonáci társadalmi jelenségek nyílt támogatását jelenti, amely megkérdőjelezi az ország rendjét, amely káoszt akar, (...) semmiféle együttműködést, semmiféle azonosulást nem tudunk felvállalni". Hozzátette, ezt a jövőben is szigorúan kívánja érvényesíteni.