Jenő
-3 °C
6 °C

Baka: Bizonytalanok és elkeseredettek a bírók

2011.05.05. 15:10

Baka András, a Legfelsőbb Bíróság (LB) elnöke szerint bizonytalanság és elkeseredettség tapasztalható a bírói karban a nyugdíjkorhatár nyolc évvel történő csökkentése miatt, de - miután a döntés megszületett -, most a legfontosabb feladat enyhíteni annak következményeit.

Az LB elnöke a Hajdú-Bihar megyei összbírói értekezletet követő csütörtöki debreceni sajtótájékoztatóján azt mondta, meg kell találni a megoldást, "hogyan lehet a legkisebb kárt okozni az igazságszolgáltatás rendszerében, ahol 40 ezer ügyet kell átszignálni" a bíróváltások miatt.

Mindemellett súlyos egyéni problémákat is felvet a nyugdíjkorhatár csökkentése, amely 1869 óta 70 év volt Magyarországon, s ugyanennyi jelenleg is az európai országok 41 százalékában, míg további 36 százalékában 67-68, hat országban pedig 65 év, fűzte hozzá Baka.

Baka András egyértelmű nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy a kormány kikérte-e a szakmai véleményét a bíróságokat érintő kérdésekben az új alaptörvény kidolgozásakor, ugyanakkor a főbíró reményét fejezte ki, hogy a sarkalatos törvények megalkotásakor ez megtörténik.

Baka András közölte, nem készül távozásra, mint kérdésre válaszolva fogalmazott, a szervezet átalakításán legjobb tudása szerint dolgozott, de tisztában van vele, hogy "Magyarországon minden kérdés egyben politikai kérdésként is megfogalmazódik".

Megítélése a Legfelsőbb Bíróság Kúriává történő átnevezése alapján "nem lehet intézkedéseket kezdeményezni", a Kúria ugyanúgy ellátja majd az LB ítélkezési és jogegységi tevékenységét.

Baka András a tájékoztatón elismerően szólt a Hajdú-Bihar megyei Bíróság valamennyi bírájának elmúlt évi munkájáról. Külön kiemelte a debreceni bíróság tevékenységét, ahol - mint fogalmazott - tűrhetetlen körülmények között kénytelenek dolgozni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?