Csütörtökön angolból érettségiznek

2011.05.05. 06:29
Csütörtökön érettségiznek eddig a legkevesebben a héten, ugyanakkor az eddigi legtöbben emelt szinten. Az angol nyelvi érettségi van soron, közép- és emeltszinten is ugyanazokból az elemekből áll össze a vizsga, csak az emelt szintű nehezebb, ezért egy órával több is jut a feladatok megoldására.

Csütörtökön érettségiznek eddig a legkevesebben a héten, de egyben a legtöbben emelt szinten. Az angol írásbelin középszinten 1187 helyen 58 521 diák vesz részt, emelt szinten 88 helyen 6194-en vizsgáznak.

Az angol nyelv írásbeli érettségi vizsgája mindkét szinten négy elkülönülő részből áll. Középszinten az írásbeli vizsga időtartama 180 perc. Az első részre ("olvasott szöveg értése") 60 perc, a másodikra, a "nyelvhelyesség" feladatsor megoldására 30 perc áll rendelkezésre. Az ezt követő szünet után a 30 perces "hallott szöveg értése" következik, végül az "íráskészség" feladatsora, amelynek megoldására 60 percet kapnak a diákok.

Az emelt szintű írásbeli vizsga teljes időtartama 240 perc. A vizsgán az említett összetevők szerepelnek ugyanabban a sorrendben, azonban a feladatok megoldására fordítható idő sorrendben 70, 50, 30, illetve 90 perc.

Az íráskészség vizsgarész esetében a diákok a feladatok megoldásához mindkét szinten használhatnak nyomtatott szótárt, a többi esetben semmilyen segédeszköz nem használható. Középszinten és emelt szinten is az egyes vizsgaösszetevők értékelése egymástól független, és a feladatok megoldása központilag kidolgozott javítási-értékelési útmutatók alapján történik.