Megkezdik az állami kórházak összevonását

2011.05.05. 15:00

A közbeszerzést, a telekommunikációt és a betegutakat egységesítő Állami Egészségszervezési Központ jön létre – jelentette be Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár a Világgazdaság XXII. egészségügyi szakkonferenciáján.

Az államtitkár elmondta, néhány fogalmat újra kell definiálni, ilyen például az intézményi felügyelet. Az Állami Egészségszervezési Központ az állami egészségügyi intézmények felügyeletét látja el, amely előfutára lesz az állami intézmények funkcionális integrációjának.

"Az ellátórendszer fenntarthatósága nem irreális cél" - mondta. Az államtitkár az átalakítás várható eredményeit a humán erőforrás racionálisabb szervezésében, a szükséglet-alapú kapacitástervezés bevezetésében, és a rugalmasabb ellátórendszer kialakításban látja. Ezzel a kórházaknak is kiszámíthatóbb finanszírozási környezet akarnak teremteni.

A rendszer átalakítására erre az évre 60 milliárd, 2012-re pedig további 70 milliárd forint lesz uniós forrásokból. Június végén döntenek az új kórházi ellátórendszer szerkezetéről.

Szócska fontosnak nevezte az egészségügyben dolgozók bérének rendezését is. Mint mondta, határozatokban rögzítik majd, hogy a rendszerből visszaforgatható tartalékokat a bérekre kívánják fordítani. Szócska szerint a rezidensek üzenete egyértelmű: "virítsa a lóvét”. A szakemberhiányra utalva azt mondta, vannak olyan kórházak, ahol nem tudják betölteni a minimumfeltételekhez szükséges létszám felét sem.

Az ellátórendszer működének eddigi tapasztalati alapján a várólistáknál transzparens rendszert szeretnének látni: új ösztönzőkkel akarják csökkenteni a várólistákat, mellette a beteg-utak hatékony megoldására is lehet majd számítani.

Az államtitkár méltatta az otthonszülésről szóló rendelet megalkotását és a nemdohányzók védelméről szóló törvény módosításának nagy parlamenti támogatottságát. Leszögezte, az önkormányzati szektor válságát egyértelműen nem az egészségügyi ellátórendszer okozza, így nem emiatt kerülnek csődbe az önkormányzatok.