Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Sztrájkbizottságot alapítottak a pedagógus szakszervezetek

2011.05.05. 15:21 Módosítva: 2011-05-05 15:21:32
A pedagógus szakszervezetek szerda este sztrájkelőkészítő bizottságot alapítottak, mert hiányolják az érdekegyeztetést és a tárgyalásokat a közoktatás átszervezéséről – jelentette be Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke. A szakszervezetek azt várják, hogy a kormány 5 napon belül jelöljön ki tárgyalópartnert.

Ágazati sztrájkelőkészítő bizottságot alakítottak a közoktatásban érintett szakszervezetek, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete (MZTSZ), a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet (MKSZSZ) és az Oktatási Vezetők Szakszervezete (OVSZ). A közös sztrájkbizottság célja egyelőre nem a munkabeszüntetés, hanem a tárgyalás kikényszerítése. Ha nem lesz valódi érdekegyeztetés, sztrájkolni fognak a pedagógusok – mondta Mendrey László, a PDSZ elnöke.

A szakszervezetek a kormány képviselőivel többek között a bérekről, a pedagógusok kötelező munkaidejéről és minősítési rendszeréről, a munkáltatói jogkörökről, a nem állami, önkormányzati vagy egyházi iskolák finanszírozásáról tárgyalnának, és arról, hogyan hat majd a közoktatásra a Széll Kálmán-terv.

A szakszervezetek nehezményezik, hogy nem vonták be őket a közoktatás átszervezésével kapcsolatos tárgyalásokba. Galló Istvánné, a PSZ elnöke kategorikusan cáfolta Hoffmann Rózsa azon kijelentését, hogy egyeztetések folytak a szakszervezetekkel. Egy öt kérdéses kérdőív kitöltetése az intézményvezetőkkel és az egyeztetés nem ugyanaz – emelte ki.

A kérdőívek se reprezentatívnak, se szakmailag megalapozottnak nem mondhatók – mondta Somogyi László, az OVSZ elnöke. Ha a kérdőívek kitöltésére több idő lett volna, és kiderült volna belőle, hogy például az államosításnak milyen következményei lennének, nem valószínű, hogy ugyanez az eredmény jött volna ki – erősítette meg Galló Istvánné.

Ha a pedagógusoknak 32 órát kell az iskolában tölteni, az burkolt óraszámemelés, hívta fel a figyelmet Galló Istvánné. Hiába marad továbbra is csak 22 a kötelező óraszámuk, az igazgató rendelkezhet majd a többi 10 óra felett, mely így fizetetlen túlórává válik. A pedagógusokat nem lehet tovább terhelni, így is átlagosan 51 órát dolgoznak hetente – mondta Galló Istvánné.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?