Barátja az embert látta K. Istvánban

2011.05.06. 14:47

A romák elleni, hat halálos áldozatot követelő támadássorozat másodrendű vádlottjának barátja a Pest Megyei Bíróságon pénteki tanúvallomásában azt állította, K. István egy beszélgetésük során a titkosszolgálatokat vádolta a bűncselekmény-sorozat elkövetésével.

Az arab apától és magyar anyától származó, magyar állampolgárságú tanú azt vallotta, tudta, hogy a másodrendú vádlott K. István, akit már egy évtizede ismert, szélsőséges nézetű, "nem szereti az arabokat, a cigányokat, a feketéket és a kommunistákat'", de ezt elfogadta, mert az érdeklődési körük, a zene, a szerepjáték és a költséges hobbinak számító "fantasy világ" azonos volt.

A Budapesten PhD-képzésen részt vevő, 29 éves, debreceni lakhelyű férfi állítása szerint a vádlott is elfogadta őt, nem éreztette vele a származásából adódó gyűlöletet, bár többször mesélt neki arról, hogy a Véres kard nevű szkinhedszervezet tagja, és barátaival túrákon, koncerteken vesz részt. Ő pedig, mint mondta, "az embert látta K. Istvánban".

Elmondása szerint barátjának személyiségében nem, de életmódjában elfogása előtt két évvel változást észlelt, nem ivott alkoholt, nem járt szkinhedek közé, rendezte magánéleti kapcsolatát, a lábán és kezén lévő horogkeresztes tetoválásról azt mondta, hogy nem tartja helyesnek.

A tanú vallomása szerint a Perényi 1 nevű debreceni szórakozóhelyen az első halálos áldozatokat követelő támadások után (2008. november 3., Nagycsécs) egy beszélgetés alkalmával a bűncselekmény-sorozatról K. István - akit vallomásában heves természetű, határozott, de a stresszhelyzeteket nehezen tűrő férfiként jellemzett - úgy vélekedett: "szerinte a titkosszolgálatok csinálnak valami akciót", és összeesküvés-elméletekről beszélt.


K. Árpád elsőrendű vádlott és testvére, István a korábbi tárgyalásokon elismerte a nagycsécsi támadást megelőző galgagyörki, piricsi és tarnabodi fegyveres és Molotov-koktélos támadásokban való részvételüket, de a súlyos sérülésekkel járó, illetve halálos áldozatokat követelő támadások elkövetését tagadták.

A tanú elmondta, hogy a másik három vádlottat a debreceni szórakozóhelyről látásból ismeri, valódi nevüket csak elfogásuk után a sajtóból tudta meg, és nem volt velük szorosabb kapcsolatban.

A tanú a tárgyalás szünetében az MTI tudósítójának kérdésére azt mondta, K. István jelleméből adódóan el tudja képzelni, hogy képes lövöldözni és támadást intézni kisebbségi közösségek, emberek ellen, de azt nem, hogy meg tudjon szervezni olyan akciót, amilyet a vádiratban ismertettek. Viselkedéséből nem következtetett arra, hogy ismerősének bármilyen köze lenne a romák sérelmére elkövetett támadássorozathoz.

Miszori László tanácsvezető bíró a tanú meghallgatása után szünetet rendelt el. Délután Cs. István negyedrendű vádlott nővérét és annak férjét hallgatja meg tanúként.